αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ για να κερδίσεις ένα καυγά. Χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου

Πέντε τρικ για να κερδίσεις ένα καυγά. Χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου

Η πλοήγηση σε μια διαμάχη μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Είναι πολύ εύκολο να αφήσεις τα συναισθήματά σου να σε εξουδετερώσουν και πριν το καταλάβεις, έχεις χάσει την ψυχραιμία σου.

Για να μεταδώσετε την άποψη σας, δεν χρειάζεται να χρειάζονται υψηλές φωνές και ξέσπασμα θυμού. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι απολύτως δυνατό να προβάλετε ένα δυνατό επιχείρημα, ενώ διατηρείτε την ψυχραιμία σας.

Πώς; Λοιπόν, εδώ είναι 5 απλές στρατηγικές. Ο στόχος είναι να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, να πείθετε με ηρεμία και να διατηρείτε την ψυχραιμία σας όλη την ώρα.


1) Άκου πρώτα, μίλα μετά

Είναι μια κοινή πλάνη να πιστεύετε ότι για να κερδίσετε μια διαφωνία πρέπει κάνετε (μόνο) την άποψή σας να ακουστεί. Στην πραγματικότητα, η αποτελεσματική πειθώ ξεκινά με μια καλή… κλασική ακρόαση. Η ακρόαση είναι κάτι περισσότερο από το να περιμένεις τη σειρά σου για να μιλήσεις. Έχει να κάνει με το να ακούς και να κατανοείς πραγματικά την άποψη του άλλου.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Δείχνει στο άλλο άτομο ότι σέβεστε τις απόψεις και τις ιδέες του, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί του. Αυτό καλλιεργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και διαφάνειας, το οποίο με τη σειρά του κάνει τα επιχειρήματά σας πιο πειστικά.

Επιπλέον, κατανοώντας πλήρως την οπτική τους, μπορείτε να προσαρμόσετε τα points σας με τρόπο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια διαμάχη, αντισταθείτε στην παρόρμηση να περάσετε κατευθείαν στην επιθεση… με την άποψή σας. Αντίθετα, πάρτε μια ανάσα, ακούστε προσεκτικά και μετά απαντήστε. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσο πιο ομαλή πηγαίνει η συζήτηση!

2) Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Η απώλεια της ψυχραιμίας σας σπάνια αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, συνήθως απλώς κλιμακώνει την ένταση χωρίς λόγο.

Πάρε μια βαθιά ανάσα, μέτρα μέχρι το δέκα στο κεφάλι σου και μετά ήρεμα και ξεκάθαρα πες την άποψή σου.

Αυτό όχι μόνο θα εμποδίσει τη διαφωνία να ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά βοηθά επίσης τον άλλο να δει τα πράγματα από τη δική σου οπτική γωνία.

Η ήρεμη συμπεριφορά θα τους διευκολύνει να ακούσουν πραγματικά αυτά που λες, αντί να αντιδράσουν απλώς αμυντικά.

3) Επιμείνετε στο θέμα

Κατά τη διάρκεια έντονων συζητήσεων, είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Τη μια στιγμή τσακώνεστε για το ποιος ξέχασε να βγάλει τα σκουπίδια και την επόμενη αναφέρετε εκείνη την φορά… πριν από τρία χρόνια που ξέχασαν τα γενέθλιά σας.

Η εστίαση στο θέμα που εξετάζουμε είναι το κλειδί για την επίλυση των διαφωνιών με παραγωγικό τρόπο. Το να σέρνεις παρελθόντα ζητήματα σε μια τρέχουσα διαμάχη απλώς θολώνει τα νερά και σπάνια οδηγεί σε λύση.

Εστιάζοντας σε ένα θέμα τη φορά, μπορείτε να το αναλύσετε διεξοδικά, να κατανοήσετε ο ένας τις απόψεις του άλλου και να εργαστείτε για μια επίλυση. Βοηθά επίσης να αποτραπεί η κλιμάκωση των διαφωνιών σε νέους καυγάδες.

Προσπαθήστε να δείξετε ότι πρέπει να παραμείνετε στο θέμα. Δεν βοηθά μόνο να διατηρήσετε τη συζήτηση εστιασμένη, αλλά επίσης διασφαλίζει ότι αντιμετωπίζετε το πραγματικό πρόβλημα, αντί να χαθείτε σε μια θάλασσα άσχετων παραπόνων.

4) Δείξτε ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε κάθε συζήτηση, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Έχει να κάνει με το να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να κατανοείς τα συναισθήματά του και να και να βλέπεις την οπτική του.

Όταν δείχνουμε ενσυναίσθηση, αυτό βοηθά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και ανοίγει τις γραμμές επικοινωνίας. Δείχνει στο άλλο άτομο ότι δεν είστε εκεί μόνο για να κερδίσετε τη διαμάχη, αλλά για να κατανοήσετε την άποψή του και να βρείτε μια λύση που λειτουργεί και για τα δύο μέρη.

Για παράδειγμα, λέγοντας κάτι σαν, «Μπορώ να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι…» μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξομάλυνση των ταραγμένων νερών.

Δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσετε με την άποψή τους, αλλά η αναγνώριση των συναισθημάτων τους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συζήτηση εποικοδομητική.

5) Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε

Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες, αλλά και πιο σημαντικές, στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσετε. Δεν πρόκειται να τελειώσει κάθε διαμάχη με έναν ξεκάθαρο νικητή ή μια ομόφωνη συμφωνία. Και αυτό είναι ΟΚ.

Η ζωή είναι γεμάτη από διαφορετικές απόψεις και οπτικές. Οι διαφωνίες είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της αλληλεπίδρασής μας με τους άλλους. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι το πώς χειριζόμαστε αυτές τις διαφωνίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε μπορεί να είναι απλώς να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχεστε την ήττα ή ότι το άλλο άτομο έχει δίκιο. Έχει να κάνει με το να αναγνωρίσεις ότι έχεις άλλη οπτική για ένα θέμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 3 =