αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη σου

Πέντε τακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη σου

Νιώσατε ποτέ ότι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή σας αποστραγγίζουν την ενέργεια σας; Πάντα παίρνουν κάτι από εσάς και σπάνια δίνουν;

Δεν είναι περίεργο. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την καλοσύνη των άλλων προς όφελός τους.

Ας δούμε 5 τρόπους με τους οποίους κάποιοι μπορεί να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας.

1. Παιχνίδια ενοχής

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είναι μάστερ… στο να σε κάνει να νιώθεις ένοχος, έτσι δεν είναι;

Να πώς συμβαίνει συνήθως: θα έρθουν σε εσάς με ένα πρόβλημα (ένα πρόβλημα που είναι συνήθως δικό τους) και με κάποιο τρόπο, στο τέλος της συζήτησης, θα νιώθετε ότι είναι δικό σας λάθος. Έχουν μεταφέρει το βάρος στους ώμους σας και τώρα νιώθετε ένοχοι για κάτι με το οποίο δεν είχατε καμία σχέση. Θα ασκήσουν αυτή τη συναισθηματική πίεση διακριτικά, τυλίγοντάς τη με φράσεις όπως «Αν ήσουν εκεί» ή «Θα καταλάβαινες αν ήσουν στη θέση μου».

Και κάπως έτσι, σας έχουν παγιδεύσει σε ένα ταξίδι ενοχής, κάνοντας σας να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσετε ή να διορθώσετε τα προβλήματά τους. Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Τα προβλήματά τους δεν είναι δική σας ευθύνη. Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί, αλλά μην τους αφήνετε να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι για τα λάθη τους.

2. Αρνητικότητα

Εχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν για οτιδήποτε κάνεις. Είναι αυτοί που θα ξεχωρίσουν το ένα μικρό ελάττωμα σε μια θάλασσα… θετικών και θα το πουν.

Εδώ είναι το χειρότερο μέρος: Συχνά θα κάνουν να φαίνεται σαν να αστειεύονται. Θα πουν κάτι προσβλητικό ή υπερβολικά επικριτικό και στη συνέχεια θα το ακολουθήσουν με “πλάκα κάνω!” ή “Δεν αντέχεις ένα αστείο;”

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συνεχίσουν να σας απογοητεύουν χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση.

Όμως η ζημιά έχει γίνει. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής αρνητικότητα τους μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας, κάνοντάς σας να νιώθετε ανασφάλεια και αμφιβολίες.

Αλλά να θυμάστε αυτό: Μην αφήσετε την αρνητικότητά τους να καθορίσει την αξία σας.

3. Παράπονα συνεχώς

Όλοι έχουμε ένα τέτοιο άτομο στον κύκλο μας. Παραπονιέται για τα πάντα – τον καιρό, τη δουλειά του, τους γείτονές του.

Και το χειρότερο; Περιμένει να τα ακούς όλα, όλη την ώρα. Κάθε συνομιλία μαζί του είναι σα να σε ρουφά σε μια δίνη αρνητικότητας. Είναι εξουθενωτικό, το λιγότερο.

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο που χρησιμοποιούν οι τοξικοί άνθρωποι: Παραπονιούνται ασταμάτητα και περιμένουν από εσάς να είστε το… ηχητικό όργανό τους.

Θέλουν τη συμπάθεια και την προσοχή σας, εξαντλώντας την ενέργειά σας.

Ο χρόνος και η ενέργειά σας είναι πολύτιμα. Μην αφήνετε κανέναν να σας αντιμετωπίζει σαν… το προσωπικό του κουτί παραπόνων. Είναι εντάξει να αποστασιοποιηθείτε από ανθρώπους που δεν φέρνουν τίποτα άλλο εκτός από αρνητικότητα στη ζωή σας.

4. Παίζουν το θύμα

Όλοι έχουμε στη ζωή μας αυτούς τους ανθρώπους που είναι πάντα το θύμα – δεν φταίνε ποτέ τους, και είναι πάντα αυτοί που αδικούνται.

Χειρίζονται με μαεστρία τις καταστάσεις και παίζουν με τα συναισθήματά σας για να φαίνονται σαν το αθώο κόμμα.

Με βαριά καρδιά, παρακολουθείς καθώς λένε ιστορίες, ρίχνουν ευθύνες και χαρακτηρίζουν όλους τους άλλους ως κακούς ενώ εκείνοι… φορούν το φωτοστέφανο.

5. Περιμένουν πάντα την βοήθεια σου

Είτε πρόκειται για μετακόμιση σπιτιού, επισκευή του υπολογιστή τους ή ακόμη και για δανεισμό χρημάτων – κάποιοι θέλουν πάντα να είστε εκεί.

Αλλά όταν θες εσύ κάτι, τότε… εξαφανίζονται. Είναι σαν να εξαφανιζόταν βολικά όποτε χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας. Είναι μια μονόπλευρη σχέση.

Αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την καλοσύνη των άλλων. Περιμένουν την άνευ όρων βοήθεια και υποστήριξή σας, αλλά σπάνια ανταποδίδουν τη χάρη.

Αν κάποιος παίρνει πάντα και δεν προσφέρει τίποτα, είναι εντάξει να επανεξετάσει τη σχέση και να βάλεις όρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 12 =