αρχικηVIRALΠέντε πράγματα που μπορούν να εκνευρίσουν έναν κοινωνιοπαθή άνθρωπο

Πέντε πράγματα που μπορούν να εκνευρίσουν έναν κοινωνιοπαθή άνθρωπο

Ο όρος «κοινωνιοπαθής» (Sociopath) είναι σχετικά πρόσφατος στη δημόσια σφαίρα. Παρότι αποτελούν περί το 4% του παγκοσμίου πληθυσμού οι περισσότεροι άνθρωποι θα ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ κανέναν. Προφανώς από άγνοια. Η κοινωνιοπάθεια πολλάκις συγχέεται με την ψυχοπάθεια. Παρότι και οι δύο εντάσσονται στην Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας, κοινωνιοπαθείς και ψυχοπαθείς έχουν διακριτά χαρακτηριστικά. Σχηματικά θα λέγαμε ότι η κοινωνιοπάθεια είναι μια ήπια μορφή της ψυχοπάθειας.

Oι κοινωνιοπαθείς χαρακτηρίζονται από ασταθή και μη προσαρμοσμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτά τα άτομα συχνά επιδεικνύουν συναισθηματικές εκρήξεις και έλλειψη αυτοέλεγχου. Φαίνονται να είναι συχνά πολύ ενοχλημένοι, αναστατωμένοι και νευρικοί και μοιάζουν ακαλλιέργητοι και ακατέργαστοι. Δεν είναι σε θέση να κρατήσουν μια δουλειά ή να παραμείνουν σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά προσκολλώνται σε άλλα άτομα και, γενικά, απολαμβάνουν να βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους, αν και δεν λαμβάνουν πολύ υπόψη τους κανόνες που εφαρμόζει η κοινωνία. Η ακανόνιστη και απρόβλεπτη συμπεριφορά τους συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτα εγκλήματα, τα οποία έρχονται πολλές φορές σε ευθεία αντίστιξη με τους γονείς τους, τους συγγενείς κ.λπ. που αναρωτιούνται πώς ένα τέτοιο παιδί υπέπεσε σε μια τέτοια κατάσταση. 

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το αμερικανικό learning-mind.com παραθέτει 5 πράγματα που μπορούν να εκνευρίσουν έναν κοινωνιοπαθή άνθρωπο.

Όταν τον αγνοείς

Οι κοινωνιοπαθείς είναι ναρκισσιστές. Έτσι, αν υπάρχει κάτι που αναστατώνει έναν κοινωνιοπαθή, είναι όταν τον αγνοείς. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν την αμέριστη προσοχή σας. Είσαι δικός τους, είσαι το παιχνίδι τους, για να το χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

Άλλωστε, έχουν ξοδέψει χρόνο και προσπάθεια για να σε γοητεύσουν και να σε χειραγωγήσουν, για να σε φτάσουν σε αυτό το σημείο. Πιθανότατα έχετε απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους σας.

Τώρα έχετε… το θράσος να τον αγνοήσετε; Αυτή είναι η στιγμή που η γοητευτική μάσκα του θα πέσει και θα πάρετε μια γεύση από την πραγματική του προσωπικότητα.

Όταν δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει

Εάν ένας απλός άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, τότε σπάνια καταλήγει σε κάποια «έκρηξη». Για έναν κοινωνιοπαθή, ωστόσο, το να μην πάρει αυτό που θέλει είναι αδιανόητο. Στην πραγματικότητα, θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Όταν δεν έχει τον έλεγχο στα χέρια του

Ο κοινωνιοπαθής έχει τον απόλυτο έλεγχο των ανθρώπων που έχει γύρω του. Θα κάνουν χρήση μιας ποικιλίας τακτικών, συμπεριλαμβανομένου του gaslighting, για να κρατήσουν τον σύντροφό/ φίλο/ συνεργάτη τους απομονωμένο και υπό την κυριαρχία τους.

Αυτό που αναστατώνει έναν κοινωνιοπαθή είναι όταν ο άλλος προσπαθεί να απελευθερωθεί και να φύγει από αυτή την τοξική κατάσταση. Σε αντίθεση με τον ψυχοπαθή, που θα σκεφτεί πιο προσεκτικά, ο κοινωνιοπαθής θα αντιδράσει ακαριαία- και συνήθως με μεγάλες συνέπειες.

Όταν αμφισβητείτε την εξουσία του

Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από αντικοινωνικές διαταραχές όπως η κοινωνιοπάθεια είναι συνήθως εξαιρετικά ναρκισσιστικά άτομα. Ως αποτέλεσμα, δεν συμπεριφέρονται ευγενικά σε όποιον αμφισβητεί αυτά που λένε.

Για τον κοινωνιοπαθή, η εικόνα είναι το παν. Δεν θέλουν να χάσουν το «καλό πρόσωπό» τους μπροστά σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους. Και δεν χρειάζεται να είναι μία διαφωνία με κάτι που έχουν πει.

Μπορεί κατά λάθος να πέσετε πάνω σε κάποιον και να χυθεί το ποτό του σε ένα μπαρ. Ζητάτε συγγνώμη, προσφέρεστε να τους αγοράσετε ένα άλλο, αλλά πριν το καταλάβετε, σας επιτίθενται.

Αυτός είναι ο κοινωνιοπαθής που αισθάνεται σαν να τον/την έχετε σκόπιμα εκθέσει δημόσια. Δεν μπορούν να ελέγξουν την οργή τους.

Όταν τον πιάνεις να λέει ψέματα

Οι κοινωνιοπαθείς δεν χειρίζονται καθόλου καλά το άγχος. Σε αντίθεση με τους ψυχοπαθείς, οι οποίοι είναι ευγενικοί και πονηροί, οι κοινωνιοπαθείς τείνουν να λυγίζουν γρήγορα υπό πίεση. Ο τυπικός ψυχοπαθής σας θα σας παραθέσει γρήγορα ψέματα. Έχουν τη διανοητική ικανότητα να αλλάζουν γρήγορα το θέμα ή να σας αποσπούν την προσοχή.

Μπορεί ακόμη και να σας κατηγορήσουν για την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνιοπαθείς τείνουν να πανικοβάλλονται περισσότερο. Θα έχουν μια παρορμητική αντίδραση για να ξεσπάσουν. Αλλά σε αντίθεση με τους ψυχοπαθείς, που περιμένουν κάποιου είδους αμφισβήτηση στα ψέματά τους, οι κοινωνιοπαθείς θα αγανακτήσουν με θυμό επειδή δεν τους πιστέψατε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − thirteen =