αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλός

Πέντε καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλός

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου είπατε κάτι και ευχηθήκατε αμέσως να μπορούσατε να το πάρετε πίσω; Όλοι μας. Είναι σαν να ξεφεύγουν οι λέξεις και να μείνεις με αυτό το συναίσθημα αμηχανίας, γνωρίζοντας ότι μόλις έχεις κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Μερικές φορές, το να μην πεις τίποτα είναι η πιο ισχυρή δήλωση που μπορείς να κάνεις. Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε άβολες, τεταμένες ή ευαίσθητες καταστάσεις με έξυπνο τρόπο.

Τώρα λοιπόν θα δούμε 5 σενάρια όπου η σιωπή είναι στην πραγματικότητα η πιο σοφή επιλογή — ώστε να αποφύγετε τα ίδια άβολα λάθη που έχετε κάνει στο παρελθόν.

1) Όταν είσαι θυμωμένος

Το πρόσωπό σας κοκκινίζει, η καρδιά σας χτυπάει δυνατά και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να αφήσετε αυτές τις φλογερές λέξεις να βγουν έξω. Όλοι έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση.

Μπορεί να νιώθεις ότι ο μόνος τρόπος για να διώξεις όλη αυτή την απογοήτευση είναι να πεις ακριβώς αυτό που έχεις στο μυαλό σου, χωρίς φίλτρο. Αλλά το να μιλάς ενώ είσαι θυμωμένος, είναι σαν να ανάβεις ένα σπίρτο κοντά σε διαρροή αερίου.

Ναι, μπορεί να έχετε αυτή την αρχική αίσθηση απελευθέρωσης. Αλλά το αποτέλεσμα; Δεν θα είναι και τόσο καλό. Τα λόγια που λέγονται με θυμό μπορούν να ”κάψουν” γέφυρες και να αφήσουν σημάδια που ο χρόνος ίσως να μην επουλώσει.

Όταν είσαι θυμωμένος, ο λογικός εγκέφαλος σου πάει πίσω. Είναι πιο πιθανό να πείτε κάτι που θα μετανιώσετε, κάτι που δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Γι’ αυτό οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το απλό κόλπο: Μετρούν μέχρι το 10, παίρνουν μια βαθιά ανάσα ή ακόμα και απομακρύνονται από το σημείο για να ηρεμήσουν.

2) Όταν δεν γνωρίζετε την πλήρη ιστορία

Έχετε ακούσει ποτέ μια συγκλονιστική ιστορία για κάποιον και νιώσατε την επιθυμία να αντιδράσετε αμέσως; Είναι δελεαστικό.

Αλλά προτού αραδιάσετε τις απόψεις σας ή κριτικάρετε το άτομο, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε: Ξέρω πραγματικά την πλήρη ιστορία;

Το να βιάζεσαι να κρίνεις με βάση ελλιπείς πληροφορίες όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σου αλλά και σε κάνει να είσαι επικριτικός και αφελής. Είναι σαν να συναρμολογείτε ένα παζλ στο οποίο λείπουν τα μισά κομμάτια – είναι απίθανο να δείτε ολόκληρη την εικόνα με ακρίβεια.

Η σοφή επιλογή; Μείνετε σιωπηλοί και κρατήστε την κρίση σας. Η σιωπή σάς επιτρέπει να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες και δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να δώσετε στο άλλο άτομο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας – μια ευγένεια που πιθανότατα θα εκτιμούσατε αν οι ρόλοι αντιστρέφονταν.

3) Σε στιγμές θλίψης

Έχετε βρεθεί ποτέ σε ένα δωμάτιο με κάποιον που είναι στεναχωρημένος ή βαθιά λυπημένος και νιώσατε την πίεση να πείτε κάτι – οτιδήποτε – για να τον κάνετε να νιώσει καλύτερα;

Δεν χρειάζεται να πεις κάτι. Ίσως αρκεί μια αγκαλιά.

Η αλήθεια είναι ότι καμία λέξη δεν μπορεί να συλλάβει πλήρως το βάθος της θλίψης κάποιου ή να θεραπεύσει μαγικά τον πόνο του.

Και ενώ οι προθέσεις μας μπορεί να είναι καλές, τα λόγια μας μερικές φορές μπορεί να είναι άστοχα, κάνοντας τον άλλον να νιώθει ακόμα πιο απομονωμένος ή παρεξηγημένος.

4) Όταν κάποιος λέει κάτι πραγματικά κακό

Φανταστείτε ότι κάποιος έριξε ένα άσχημο σχόλιο για εσάς. Νιώθεις τη θερμότητα… να ανεβαίνει στα μάγουλά σου και μια απάντηση σχηματίζεται ήδη στην άκρη της γλώσσας σου.

Ωστόσο, σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή, το να σταματήσετε και να μην πείτε τίποτα θα μπορούσε να είναι η πιο ισχυρή επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Γιατί; Λοιπόν, τα μοχθηρά λόγια είναι συχνά μια παγίδα που στήνεται για να τραβήξει την προσοχή σας και να διαταράξει την ηρεμία σας.

Το να πιάσεις το δολώματος απλώς κλιμακώνει την κατάσταση, οδηγώντας πιθανότατα σε λυπηρά λόγια και από τις δύο πλευρές. Όταν επιλέγετε τη σιωπή, μπορείτε να βρεθείτε σε καλύτερη θέση. Η αξιοπρέπειά σας λέει πολλά, στερώντας από τον άλλο το συναισθηματικό θέαμα που ήλπιζε να δει.

5) Σε στιγμές δέους ή θαυμασμού

Πολλές καταστάσεις όπου η σιωπή είναι χρυσός, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παραθέσαμε παραπάνω, είναι αρνητικές. Αλλά η σιωπή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε στιγμές εκπληκτικής ομορφιάς.

Σίγουρα έχετε ζήσει μερικές στιγμές που νιώσατε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ίσως ήταν ένα ηλιοβασίλεμα που ζωγράφισε τον ουρανό με χρώματα που ποτέ δεν ήξερες ότι υπάρχουν, ή ίσως η περίπλοκη μελωδία ενός τραγουδιού που αντηχούσε στην ψυχή σου.

Σε περιπτώσεις όπως αυτές, οι λέξεις συχνά φαίνονται ανεπαρκείς, έτσι δεν είναι; Η σιωπή, σε αυτές τις στιγμές, είναι η πιο αγνή μορφή εκτίμησής σας. Σας επιτρέπει να είστε πλήρως παρόντες, χωρίς την απόσπαση της προσοχής της προσπάθειας να το περιγράψετε με λέξεις.

Η στιγμή δεν χρειάζεται τον σχολιασμό σας. Απλά ζητά την πλήρη προσοχή σας. Επιλέγοντας τη σιωπή, δίνετε στον εαυτό σας το δώρο της αφιλτράριστης εμπειρίας, χωρίς την ανάγκη ανάλυσης ή περιγραφής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και πληρώνομαι για αυτό: Μία digital νομάς παραθέτει 5 «μυστικά» που εφαρμόζει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 5 =