αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε απλές τακτικές που εφαρμόζουν οι μάστερ της επικοινωνίας

Πέντε απλές τακτικές που εφαρμόζουν οι μάστερ της επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι κομβική στην εποχή μας. Και πρέπει να είσαι έτοιμος να επικοινωνήσεις με τους άλλους ανθρώπους, να μεταφέρεις το μήνυμα σου και να χτίσεις δεσμούς.

Ο Warren Buffett έχει μιλήσει για αυτό.Όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com, ο γνωστός businessman ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η μία συμβουλή που θα έδινε στους νέους 21-22 ετών. Και εκείνος απάντησε πολύ συγκεκριμένα.

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε 50% πιο πλούσιοι από ότι είστε τώρα, είναι να ‘ακονίσετε’ τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας», λέει ο Buffett.

Και εξηγεί ότι αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, δεν έχουν κανένα νόημα οι προσπάθειες σου. Ακόμα κι αν είσαι το δυνατότερο μυαλό. Το κομβικό εδώ είναι να μεταδόσεις αυτά που θέλεις στους άλλους.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια υποτιμημένη ικανότητα, τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Η κοινωνία δίνει συχνά μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια, τις τεχνικές δεξιότητες και την αποτελεσματικότητα, επισκιάζοντας την τέχνη της μετάδοσης του μηνύματος.

Αν θες λοιπόν να βρεθείς ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνεις καλός σε αυτό το κομμάτι, δες παρακάτω 5 απλές τακτικές που εφαρμόζουν οι μάστερ της επικοινωνίας.

1) Έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους

Οι άνθρωποι που είναι καλοί στην επικοινωνία, διαθέτουν μια έμφυτη περιέργεια για τους άλλους, η οποία τους ωθεί να κάνουν ερωτήσεις, να αναζητούν πλήρη κατανόηση και, τελικά, να δημιουργούν μια βαθύτερη σχέση.

Δεν έχει σημασία αν το θέμα της συζήτησης είναι ανάλαφρο, βαθύ ή έκτακτες ειδήσεις – αυτοί οι τύποι θα μεταφέρουν φυσικά το γνήσιο ενδιαφέρον τους. Ενα χαρακτηριστικό που ενισχύει τις σχέσεις και τους δίνει τη δυνατότητα να δουν τον κόσμο από το πρίσμα κάποιου άλλου.

2) Σέβονται τους πάντες

Είναι αυτονόητο ότι ο σεβασμός είναι ακρογωνιαίος λίθος της επικοινωνίας. Δεν μπορείτε να περιμένετε να σας πάρουν στα σοβαρά εάν είστε ευθέως ασεβείς και αγενείς.

Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους ακούνε οι άλλοι, χωρίς κρίση. Θέλουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο για διάλογο – γι’ αυτό πρέπει να συμπεριφέρεστε σε όλους με καλοσύνη.

3) Είναι ενεργοί ακροατές

Το έχουμε συμπεριλάβει και σε άλλες λίστες μας.

Όταν προσέχετε τις λέξεις που λέτε, καθώς και τις μη λεκτικές ενδείξεις και τα υποκείμενα συναισθήματα, δείχνετε στο άλλο άτομο ότι νοιάζεστε και ότι θέλετε να ακούσετε τι έχει να πει.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γόνιμες και ικανοποιητικές συζητήσεις.

4) Είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αδιαπραγμάτευτα για αποτελεσματική επικοινωνία.

Ετσι θα χτίσεις εμπιστοσύνη με τους άλλους.

Ακόμα κι αν είναι μια δύσκολη συζήτηση – ανεξάρτητα από το πόσο προκλητικό ή άβολο είναι το θέμα – πιθανότατα σημαίνει ότι είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνει.

Όσοι είναι καλοί στην επικοινωνία, εστιάζουν επίσης τόσο στις λεκτικές όσο και στις μη λεκτικές ενδείξεις. Μπορούν να αντιληφθούν λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τόνο, τη γλώσσα του σώματος ή τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτή η αυξημένη επίγνωση σημαίνει ότι είναι πιο δεκτικοί στις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των γύρω τους.

5) Χρησιμοποίησε τη σιωπή τόσο στρατηγικά όσο χρησιμοποιείς τις λέξεις

Πολλές συζητήσεις γίνονται αντιπαραγωγικές επειδή οι συμμετέχοντες είναι πολύ απασχολημένοι με το τι θα πουν. Για να το διορθώσετε, προσπαθήστε να επωφεληθείτε από τις στιγμές σιωπής. Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η σιωπή είναι αρνητική ή άβολη, εξυπηρετεί τη συζήτηση, δίνοντας στους ακροατές χρόνο να επεξεργαστούν αυτά που ειπώθηκαν. Αφιερώστε μερικές επιπλέον στιγμές απορροφώντας αυτά που ειπώθηκαν και σκεφτείτε καλά την απάντησή σας πριν μιλήσετε. Μάθετε να εκτιμάτε και να αξιοποιείτε αυτές τις στιγμές σιωπής αντί να τις φοβάστε – είναι σίγουρα ένας τρόπος για να οικοδομήσετε έναν καλύτερο διάλογο. Θυμήσου και την «τεχνική της σιωπής»: Το ψυχολογικό τρικ για να παίρνεις μια πληροφορία που θες, χωρίς να ρωτήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 3 =