αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ φόρος 15% που φέρνει η Ελλάδα για τις πολυεθνικές

Ο φόρος 15% που φέρνει η Ελλάδα για τις πολυεθνικές

Το πρόβλημα του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που προκύπτει από την υποδήλωση κερδών μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έρχεται να αντιμετωπίσει η θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% επί των κερδών τους, όπως μεταδίδει το Fortune Greece.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η Ελλάδα υιοθετεί την ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Pillar II) και εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν δεσμευθεί πάνω από 140 χώρες. Η συμφωνία, η οποία προτάθηκε από τον ΟΟΣΑ, επιβάλλει έναν ελάχιστο πραγματικό συντελεστή 15% στα εταιρικά κέρδη, μια πολιτική που στοχεύει στον τερματισμό του οφέλους που αποκομίζουν πολυεθνικές εταιρείες που θωρακίζουν κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η πολιτική για τον Παγκόσμιο Ελάχιστο Φόρο (GMT) θα μειώσει τα υποφορολογημένα κέρδη κατά περίπου 80% βάζοντας “φρένο” στην πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες με χαμηλούς φόρους, παρόλο που το εισόδημα δημιουργήθηκε αλλού. Πρακτικά, η συμφωνία για τον GMT προβλέπει ότι εάν μια χώρα επιβάλλει φορολογικό συντελεστή κάτω του 15%, άλλες χώρες θα μπορούν να επιβάλλουν στην ίδια εταιρεία έναν συμπληρωματικό φόρο που θα φέρνει το σύνολο του φόρου στο ελάχιστο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι χώρες που λειτουργούσαν στο παρελθόν ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος, εφαρμόζουν τους ελάχιστους συντελεστές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 20 =