αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ πρώτος 100% κινεζικός υπερυπολογιστής είναι γεγονός

Ο πρώτος 100% κινεζικός υπερυπολογιστής είναι γεγονός

H China Telecom, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία το Central Intelligent Computing Center. Πρόκειται για μια υπολογιστική υποδομή σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής των ευφυών υπολογιστών και υπερυπολογιστών δίνοντας ισχυρή ώθηση σε έναν νέο γύρο επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης αλλά και βιομηχανικού μετασχηματισμού που αντιπροσωπεύεται από την ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως εξηγεί η Ναυτεμπορική, πρόκειται στην ουσία για ένα υπερυπολογιστή που το χαρακτηριστικό που τον κάνει ξεχωριστό είναι πώς είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου με εξαρτήματα και τεχνολογία (λογισμικό) αποκλειστικά κινεζικής κατασκευής δημιουργώντας ένα νέο ορόσημο για την τεχνολογική βιομηχανία της χώρας και ανοίγοντας το δρόμο σε μια ηλεκτρονική αυτονομία της Κίνας σε ένα πολυσύνθετο και συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στον πλανήτη. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η αυτονομία αυτή μπορεί σε πρώτο επίπεδο αυτή την στιγμή να δημιουργεί συστήματα που δεν είναι τόσο προηγμένα όσο θα μπορούσαν να είναι αν χρησιμοποιούνταν πιο προηγμένα υλικά και λογισμικό από αυτά που διαθέτει αλλά σε επόμενο στάδιο μπορεί η αυτονομία να αποτελέσει κρίσιμο στρατηγικό πλεονέκτημα.

Πολλές λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Central Intelligent Computing Center δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα και δεν αναμένεται άλλωστε να δοθούν αφού η Κίνα για λόγους μυστικότητας δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους υπερυπλογιστές της σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθούν μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Το CICC φέρεται ικανό να μπορεί να εκπαιδεύει προγράμματα γενετικής νοημοσύνης (όπως το ChatGPT) με τρισεκατομμύρια παραμέτρους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =