αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜια εκατομμυριούχος εξηγεί: Γιατί είναι καλύτερο να ενοικιάσετε σπίτι αντί να αγοράσετε- Το κάνει και η ίδια

Μια εκατομμυριούχος εξηγεί: Γιατί είναι καλύτερο να ενοικιάσετε σπίτι αντί να αγοράσετε- Το κάνει και η ίδια

Μάζεψε 100.000 δολάρια μέχρι την ηλικία των 25 και ίδρυσε την επιχείρησή της, Her First 100K. Η Tori Dunlap πλέον έχει βγάλει αρκετά χρήματα για να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι στο Σιάτλ, όπου ζει. Ακόμα κι έτσι, μενει στο ενοίκιο.

«Μία από τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις που πήρα ποτέ ήταν να μην αγοράσω ακίνητο», λέει η 29χρονη στο CNBC.

Η συγγραφέας του best seller των New York Times «Financial Feminist» σχεδόν αγόρασε ένα σπίτι στο Σιάτλ στις αρχές της δεκαετίας των 20 της. Υπέθεσε ότι η αγορά ήταν το «σωστό» πράγμα που έπρεπε να κάνει, μετά την επιρροή των «καλοπροαίρετων γονιών» της που έλεγαν ότι η ενοικίαση… έριχνε χρήματα στο πηγάδι, σε σύγκριση με την ιδιοκτησία σπιτιού.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/107366669-1706654358103-DSC_2791_Original.jpeg?v=1706654835&w=740&h=416&ffmt=webp&vtcrop=y

«Αν το έκανα αυτό, η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική: Θα έμενα μια ώρα έξω από την πόλη, δεν θα έκανα φίλους με τον ίδιο τρόπο».

Τελικά, ρώτησε τον εαυτό της: «Θέλεις πραγματικά να αγοράσεις ένα σπίτι;» και αποφάσισε όχι.

«Ήμουν 22 και προσπαθούσα να βρω την καριέρα μου και πώς θα έμοιαζε η ζωή μου», λέει. «Δεν είχα τις δεξιότητες για να μπορώ να διαχειριστώ ένα σπίτι και να κάνω επισκευές στο σπίτι».

Σήμερα, είναι μια εκατομμυριούχος που εξακολουθεί να νοικιάζει. «Αυτό είναι 100% εντάξει γιατί είναι κάτι που έχει νόημα στη ζωή μου», λέει. «Είμαι ελεύθερη, δεν έχω παιδιά και ταξιδεύω πολύ. Είναι ωραίο να γνωρίζω ότι έχω την ευελιξία να σηκωθώ και να μετακινηθώ αν το θέλω».

Αντί να δεσμεύει μεγάλο μέρος του πλούτου της σε ένα μόνο ακίνητο, αυξάνει αυτά τα κεφάλαια τοποθετόντας τα σε διαφοροποιημένες επενδύσεις.

Η ενοικίαση ή η αγορά ενός σπιτιού καταλήγει σε μια λανθασμένη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους, λέει η Dunlap. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέσες τιμές των κατοικιών αυξάνονται σχεδόν κατά 30% από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία απογραφής των ΗΠΑ.

«Η επιλογή έχει ήδη γίνει για εσάς – είναι η ενοικίαση», λέει.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το μηνιαίο κόστος ιδιοκτησίας σπιτιού θα βγαίνει φθηνότερο μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με την ενοικίαση, αυτό είναι όλο και πιο αναληθές στις περισσότερες αγορές ακινήτων.

Για το 89% των Αμερικανών, η ενοικίαση ενός σπιτιού δύο υπνοδωματίων είναι φθηνότερη από την αγορά ενός συγκρίσιμου ακινήτου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του The Economist. Πριν από τρία χρόνια, αυτό ίσχυε μόνο για το 16% των Αμερικανών, λέει η μελέτη.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλα επαναλαμβανόμενα έξοδα ιδιοκτησίας σπιτιού που δεν χρειάζεται να πληρώσετε ως ενοικιαστής.

Η Dunlap ενθαρρύνει τους πιθανούς αγοραστές να βεβαιωθούν ότι «τα μαθηματικά έχουν νόημα» πριν αγοράσουν ένα σπίτι, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των πρόσθετων εξόδων. Πάνω από όλα, η αγορά ενός σπιτιού είναι μια απόφαση που πρέπει να έχει νόημα «όχι μόνο οικονομικά, αλλά συναισθηματικά», διαφορετικά δεν θα είναι μια έξυπνη κίνηση, τονίζει η Dunlap.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας και μπορούν να μας φέρουν χρήματα… από το πουθενά

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 2 =