αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ «λογαριασμός»: Θα κοστίσουν 1,2 δισ. ευρώ τα μέτρα μέχρι 16 Μαρτίου

Ο «λογαριασμός»: Θα κοστίσουν 1,2 δισ. ευρώ τα μέτρα μέχρι 16 Μαρτίου

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε για όλα τα «καυτά» θέματα της οικονομίας, το πώς θα συνεχιστεί η ενίσχυση πολιτών και επιχειρηματιών, αλλά και τι θα γίνει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Για το κατά πόσο υπάρχουν τα χρήματα για να καλυφθούν όλες οι απώλειες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία και λόγω της πανδημίας, ο ίδιος είπε ότι «Μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος των αποφάσεων που σωστά πήρε η κυβέρνηση είναι 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 520 εκατ. είναι στο λιανεμπόριο. Έχουμε τη δυνατότητα με τα ταμειακά διαθέσιμα να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό αυτών των απωλειών».

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, και τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Εχτές καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6. Περίπου 158 εκατ.. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο του 2021, υψηλότερο το 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δε δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο του 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δις σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».

Σχετικά με το μέχρι πότε θα ισχύει ότι το κράτος πληρώνει τα ενοίκια των επιχειρήσεων που είναι κλειστές, ο ίδιος είπε ότι «Ισχύει και το Μάρτιο. Χτες πληρώσαμε άλλους 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ιδιοκτήτες που έχουν βάλει πλάτη. Έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τον Ιανουάριο».

Για το σενάριο που υπάρχει για επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όταν ανοίξουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «Ανεξάρτητα από τις επιλογές το υγειονομικό πεδίο πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τον επόμενο μήνα και στην επιστροφή στην κανονικότητα. Η πρότασή μας θα είναι για να καλυφθούν οι βασικές πάγιες δαπάνες. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις. Με επιστρεπτέα προκαταβολή, πάγιες δαπάνες και Γέφυρα ερχόμαστε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + twenty =