αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚατάρρευση για τον όμιλο Greensill

Κατάρρευση για τον όμιλο Greensill

Προστασία έναντι των πιστωτών του ζήτησε χθες ο άλλοτε κραταιός βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Greensill Capital, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων στις τάξεις των συμβούλων του τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ και η θυγατρική του τράπεζα, Greensill Bank, στη Γερμανία τέθηκε υπό τη διαχείριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται στο σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα των Financial Times, η υποβολή του αιτήματος θα δώσει τη δυνατότητα στα ιδιωτικά κεφάλαια της  Apollo Global Management να αγοράσουν τμήματα της επιχείρησης, που δεν τελούν υπό διαχείριση, βάσει μιας προηγηθείσης συμφωνίας ύψους 455 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό θα απομακρύνονταν μέτοχοι, όπως το Ταμείο στήριξης καινοτομίας Vision Fund, η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SoftBank. Το Ταμείο είχε διοχετεύσει στην Greensill περί το 1,5 δισ. δολ. το 2019. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι το Vision Fund, με 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά υπό διαχείριση, έχει ήδη περιορίσει κατά πολύ την αξία των συμμετοχών του στην εταιρεία.

Για την ιστορία, πρέπει να επισημανθεί ότι ναι μεν το μεγαλύτερο τμήμα των δραστηριοτήτων της Greensill βρίσκεται στο Λονδίνο, η μητρική εδρεύει στην αυστραλιανή πόλη Μπάνταμπεργκ, από όπου κατάγεται ο ιδρυτής της, ο 44χρονος Λεξ Γκρίνζιλ, ενώ λειτουργεί και η θυγατρική της στη Γερμανία. Σε καθεστώς πτώχευσης τίθεται και η μητρική στην Αυστραλία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιδέα για την Greensill από τον Γκρίνζιλ, πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής, πηγαίνει πίσω στη δική του καταγωγή. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Μπάνταμπεργκ, η οποία διατηρούσε καλλιέργειες με καρπούζια. Ωστόσο, πολύ συχνά βρισκόταν αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, διότι μεγάλοι όμιλοι, τους οποίους προμήθευε, ήταν ασυνεπείς στις πληρωμές τους.

Η βασική δραστηριότητα της Greensill έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της προμηθευτικής αλυσίδας μέσω της Greensill Bank στη Γερμανία, εγείροντας πολλά ερωτήματα και προκαλώντας έντονη κριτική, διότι πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αποκρύψει την πραγματική κλίμακα εταιρικού δανεισμού. Από μέρους τους, οι δικηγόροι της Greensill είχαν προειδοποιήσει την εβδομάδα αυτή πως η πρόσφατη απώλεια συμβολαίου ασφάλισης πιστώσεων 4,6 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα χρεοκοπιών μεταξύ των πελατών της, θέτοντας σε κίνδυνο 50.000 θέσεις εργασίας διεθνώς.

Οσον αφορά τώρα τη γερμανική θυγατρική Greensill Bank, αυτή υπήχθη στη διαχείριση της BaFin, της αρμόδιας αρχής για τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα στη χώρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων, που γνωρίζουν το θέμα, μέσα τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές όρισαν ειδικό εκπρόσωπο για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων της Greensill. Ειδικότερα, υπάρχει ο κίνδυνος, εάν δεν ανανεωθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, που αφορούν δάνεια σε 40 εταιρείες από το πελατολόγιό της, η Greensill Bank να μην μπορεί «να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης των πελατών της Greensill», ορισμένοι από τους οποίους «ενδέχεται να καταστούν αφερέγγυοι, μη δυνάμενοι να υποστηρίξουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους». Τέλος, αναφέρεται πως η Greensill δέχθηκε σοβαρό πλήγμα τη Δευτέρα, όταν η ελβετική τράπεζα Credit Suisse «πάγωσε» επενδυτικά κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων, που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αλυσίδας εφοδιασμού, επικαλούμενη «σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των κεφαλαίων». Επιπλέον, ο επίσης ελβετικός οίκος διαχείρισης κεφαλαίων GAM «έσπασε» τους δεσμούς του με την Greensill.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + seventeen =