αρχικηVIRALΟ Άρης… γυρίζει πιο γρήγορα

Ο Άρης… γυρίζει πιο γρήγορα

Η διάρκεια της ημέρας του Άρη μειώνεται κατά τρία τέταρτα του χιλιοστού του δευτερολέπτου κάθε χρόνο καθώς η ταχύτητα περιστροφής του Κόκκινου Πλανήτη έχει αυξηθεί σύμφωνα με νέα μελέτη που αξιοποίησε το ρομποτικό γεωλόγο
InSight της NASA στον Άρη. Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει απορίες και προβληματισμό στους ειδικούς που προσπαθούν να βρουν απαντήσεις.

Μια τυπική ημέρα στον Άρη, ή “sol” όπως ονομάζεται, έχει διάρκεια 24 ώρες και περίπου 40 λεπτά, αλλά η μέτρηση αυτής της διάρκειας της ημέρας με ακρίβεια κλάσματος του χιλιοστού του δευτερολέπτου έχει αποκαλύψει ότι ο ρυθμός περιστροφής του πλανήτη επιταχύνεται σε ένα μικρό ποσοστό.

Οι πλανητολόγοι δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με την ανακατανομή της μάζας του Άρη, η οποία μπορεί να έχει επίδραση στην περιστροφή του πλανήτη όπως ένας πατινέρ που χρησιμοποιεί τα χέρια του
για να περιστρέφεται πιο γρήγορα. Αυτή η ανακατανομή μπορεί να προκληθεί
από τη συσσώρευση πάγου στα καλύμματα πάγου του Άρη ή από την αργή ανάκαμψη της ίδιας της επιφάνειας από το βάρος των τεράστιων παγετώνων που υπήρχαν σε ισημερινά γεωγραφικά πλάτη κατά τις πιο πρόσφατες εποχές των παγετώνων στον Άρη, οι οποίες εκτιμάται ότι έληξαν περίπου 400.000 χρόνια πριν.

Για να λάβουν αυτές τις απίστευτα ακριβείς μετρήσεις του ρυθμού περιστροφής του Άρη, οι επιστήμονες της μελέτης χρησιμοποίησαν ραδιοκύματα. «Είναι ένα ιστορικό πείραμα. Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια στην προετοιμασία για το πείραμα αναμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα τους» δήλωσε ο Σεμπαστιέν Λε Μέιστρ, πλανητικός επιστήμονας στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Nature».

Ένα ισχυρό σήμα ραδιοκυμάτων εκτοξεύτηκε προς τον Άρη από το Deep Space Network της NASA, που αποτελείται από τρεις κεραίες ραδιοσημάτων σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με διαπλανητικές αποστολές.

Το ραδιοσήμα ελήφθη στη συνέχεια από το όργανο RISE του InSight και επέστρεψε πίσω στη Γη. Σε αυτά τα ανακλώμενα σήματα εμπεριέχεται το φαινόμενο Ντόπλερ που παράγεται από την περιστροφή του Άρη. Το φαινόμενο Ντόπλερ είναι η παρατηρούμενη αλλαγή στη συχνότητα και το μήκος κύματος ενός κύματος από παρατηρητή που βρίσκεται σε σχετική κίνηση με την πηγή των κυμάτων. Ονομάστηκε προς τιμήν του αυστριακού φυσικού Κρίστιαν Ντόπλερ που το πρότεινε το 1842. Το φαινόμενο Ντόπλερ αξιοποιείται στην προκείμενη περίπτωση για τη μέτρηση της διάρκειας της ημέρας του Άρη με ακρίβεια κλασμάτων του χιλιοστού του δευτερολέπτου και δεν είναι καθόλου εύκολο έργο.

Η επιστημονική κοινότητα μελετά τώρα τα δεδομένα της μελέτης για να δώσει απαντήσεις στο τι συμβαίνει στον Κόκκινο Πλανήτη τον οποίο η ανθρωπότητα αναμένεται να επισκεφτεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας ή τις αρχές τις επόμενης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + one =