αρχικηVIRALΤι θα σου συμβεί αν κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα

Τι θα σου συμβεί αν κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα

Το περπάτημα αποτελεί την πλέον δημοφιλή και προσβάσιμη μορφή άσκησης, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, επειδή όλα αυτά τα έχουμε ακούσει πάνω-κάτω όλοι μας και μάλιστα αρκετές φορές, μας φαίνονται κάπως γενικόλογα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ίσως αναρωτιόμαστε: Ποιος ακριβώς θα είναι ο αντίκτυπος στο σώμα μας εάν θέσουμε ως στόχο τα 10.000 βήματα σε ημερήσια βάση;

Το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα είναι ο απώτερος στόχος για τη γενική υγεία, αλλά λίγοι γνωρίζουμε πως προέκυψε ο συγκεκριμένος αριθμός και αν ισχύει για όλους μας.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, η αρχική σύσταση των 10.000 βημάτων την ημέρα δεν βασίστηκε σε καμία μελέτη. Απλώς αποτέλεσε καθοριστικό σημείο μιας ιαπωνικής διαφημιστικής εκστρατείας του 1965, που σχεδιάστηκε για την προώθηση βηματομετρητών.

Από τότε ωστόσο, αρκετές μελέτες έθεσαν ως στόχο να αποδείξουν εάν τα 10.000 βήματα την ημέρα, που ισούνται με περίπου πέντε χιλιόμετρα, είναι πράγματι ο ιδανικός στόχος για την καλή υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Και όντως, έρευνες αποδεικνύουν πως ο περίπατος, ειδικά εφόσον μιλάμε για γρήγορο περπάτημα, υπόσχεται να επιφέρει άμεσες θετικές επιδράσεις στην καρδιοαναπνευστική υγεία, αλλά και να ενισχύσει τη μυϊκή μας δύναμη. Συν τοις άλλοις, το περπάτημα επιφυλάσσει ευεργετικά οφέλη και για την ψυχική μας υγεία, αφού μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Τα καρδιαγγειακά οφέλη

Όπως εξηγεί το Yahoo.com, η αερόβια άσκηση ευνοεί την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, μειώνοντας τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών και περιορίζοντας τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Συν τοις άλλοις, ο τακτικός περίπατος βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας προσλαμβάνει και αξιοποιεί το οξυγόνο.

Περπατώντας σε ημερήσια βάση, θα παρατηρήσουμε ότι σταδιακά θα κουραζόμαστε όλο και λιγότερο και θα είμαστε σε θέση να πηγαίνουμε κάθε μέρα ένα βήμα παραπέρα.

Ο καθοριστικός ρόλος του περιπάτου στην ψυχική μας ευεξία

Το καθημερινό περπάτημα ενισχύει τη διάθεσή μας. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται ένα κι ένα για άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και στρες.

Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης με τον περίπατο σε εξωτερικούς χώρους, πλάι στο δάσος ή κοντά στη θάλασσα να υπόσχεται ακόμα πιο θεαματικά οφέλη.

Συν τοις άλλοις, η αύξηση της έκθεσής μας στο ηλιακό φως μας ανακουφίζει από την αρνητική, απαισιόδοξη ή μελαγχολική διάθεση.

Περπάτημα και ενδυνάμωση μυών και οστών

Το περπάτημα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του σώματος και στον κορμό. Ακόμη, ο καθημερινός περίπατος ενισχύει την υγεία των οστών, ενώ μπορεί ακόμα και να αυξήσει την οστική πυκνότητα.

Οι κίνδυνοι

Το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα έχει συνδεθεί με φαινόμενα όπως οι τραυματισμοί, η καταπόνηση των αρθρώσεων και διάφορα προβλήματα στα πόδια.

Και ενώ τα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η ηλικία, το τρέχον επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης και απ′ το αν ήδη υποφέρουμε από κάποιον τραυματισμό η ευαισθησία, μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους φορώντας τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια και κάνοντας πάντοτε την προθέρμανσή μας, ξεκινώντας από το πιο αργό για να περάσουμε σταδιακά στο πιο γρήγορο περπάτημα, με σεβασμό στο σώμα μας και τις ανάγκες του.

Φυσικά, η σωστή ενυδάτωση, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά και ο επαρκής ύπνος θα μας βοηθήσουν να αναρρώσουμε στην περίπτωση που μας χτυπήσει την πόρτα οποιοδήποτε από τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν.

Πώς θα ενσωματώσουμε το περπάτημα στον τρόπο ζωής μας

Εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τον στόχο των 10.000 βημάτων την ημέρα, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές για να τα καταφέρουμε μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα.

  • Προγραμματίζουμε μικρά διαλείμματα από την πεζοπορία μας
  • Ορίζουμε καθημερινά έναν στόχο βημάτων που να υπερβαίνει τον στόχο της προηγουμένης μέρας
  • Αναζητάμε κίνητρο μέσα από μια ομάδα πεζοπορίας, όπου θα ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο
  • Αφήνουμε το αυτοκίνητο στην άκρη και προσπαθούμε να περπατάμε για να διεκπεραιώσουμε τις μικρές καθημερινές δουλειές
  • Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους
  • Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους στόχους και την ώρα που έχουμε αποφασίσει να αφιερώνουμε στην προπόνησή μας
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − eight =