αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 4 επενδυτικές συμβουλές του Warrenn Buffett για να γίνεις πλούσιος

Οι 4 επενδυτικές συμβουλές του Warrenn Buffett για να γίνεις πλούσιος

Για τον Warren Buffett έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για έναν επενδυτή που έχει καταγράψει την δική του πετυχημένη πορεία. Και είναι σταθερά μέσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Στα 92 του πλέον, έχει αρκετά χρήσιμα μαθήματα και εμπειρίες να παραθέσει.

Αλλά δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος επενδυτής, είναι επίσης πολύ καλός… δάσκαλος. Απολαμβάνει να μοιράζεται τη σοφία του με άλλους επενδυτές- και άλλους ανθρώπους γενικότερα.

Οι συμβουλές του διατρέχουν μια γκάμα θεμάτων, όχι μόνο για τις επενδύσεις, αλλά και για τη ζωή γενικότερα. Αλλά σήμερα ας μείνουμε στις συμβουλές του Buffett που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να γίνετε πλούσιοι. ‘Η έστω να κάνετε πετυχημένες επενδύσεις.

1. «Ο κανόνας Νο. 1: Μην χάνεις ποτέ χρήματα. Ο Κανόνας Νο. 2: Ποτέ να μην ξεχνάτε τον Κανόνα Νο. 1»

Το point ακούγεται απλό εδώ, αλλά είναι αφοπλιστικά περίπλοκο. Φυσικά, ως επενδυτής προσπαθείτε να κερδίσετε στην αγορά, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να αποφύγετε… τις απώλειες. Όταν καταργείτε αποφάσεις που εκθέτουν το χαρτοφυλάκιό σας σε ζημιά, αυτό που απομένει είναι πιο πιθανό να είναι κέρδος. Όταν έχετε περισσότερα χρήματα στο χαρτοφυλάκιό σας, μπορείτε να αυξήσετε τα κέρδη σας ακόμα πιο γρήγορα.

Αυτή η προσέγγιση έχει επιπτώσεις στον τρόπο που επενδύετε. Το σκεπτικό του Buffett υποδηλώνει ότι αντί να ψάχνετε για την υψηλότερη άνοδο, θα πρέπει πρώτα να αποφύγετε την απώλεια- και μόνο μετά να κοιτάξετε τα κέρδη. Αυτή είναι μια διαφορετική νοοτροπία από τους επενδυτές που βλέπουν το χρηματιστήριο ως… κουλοχέρη.

2. «Οι ευκαιρίες έρχονται σπάνια. Όταν βρέχει χρυσάφι λοιπόν, βγάλε τον κουβά, όχι τη δακτυλήθρα»

Εδώ ο Buffett προτείνει ότι όταν βλέπετε μια πραγματική ευκαιρία πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα και αποφασιστικά. Όταν οι πιθανότητες στοιβάζονται υπέρ σας –όπως όταν οι τιμές των μετοχών μειώνονται σημαντικά– πρέπει να επενδύσετε, γιατί οι καλές τιμές μπορεί να μην εμφανιστούν ξανά σύντομα.

Συχνά ακολουθεί αυτή την προσέγγιση όταν οι αγορές πέφτουν σημαντικά. Συγκεντρώνει έναν… τόνο μετρητών και στη συνέχεια επενδύει επιθετικά όταν οι μετοχές πέφτουν. Έχοντας πολλά ασφαλή μετρητά στο χέρι του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη στρατηγική.

3. «Απλώς προσπαθούμε να φοβόμαστε όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είμαστε άπληστοι μόνο όταν οι άλλοι φοβούνται»

Ενώ ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η επένδυση έχει να κάνει με τους αριθμούς, ο Buffett λέει ότι η επένδυση έχει να κάνει πολύ με τη συμπεριφορά των ίδιων των επενδυτών. Όταν οι επενδυτές είναι άπληστοι και ωθούν τις τιμές των μετοχών στα ύψη, ο Buffett φοβάται, γιατί σύντομα μπορεί να ακολουθήσει μια βουτιά της αγοράς.

Αντίθετα, όταν οι επενδυτές ξεφεύγουν από την αγορά ή μια συγκεκριμένη μετοχή, ο Buffett ενδιαφέρεται περισσότερο επειδή οι τιμές είναι φθηνότερες. Όταν τα αποθέματα είναι φθηνότερα, δεν έχουν τον ίδιο ρίσκο με όταν είναι ακριβά.

4. «Σε τελική ανάλυση, θα διαπιστώσεις ποιος κολυμπάει γυμνός μόνο όταν φύγει η παλίρροια»

Η επένδυση μπορεί να είναι εύκολη μερικές φορές. Οι ανοδικές αγορές μπορεί να διαρκέσουν πολύ και τα ράλι μπορεί να είναι άγρια. Αλλά ο Buffett μας λέει ότι μόνο όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, ανακαλύπτουμε ποιος είναι πραγματικά προστατευμένος και έτοιμος να αντέξει την καταιγίδα. Σε αρκετά σημεία της επενδυτικής του καριέρας, ο Buffett εμφανίστηκε προσωρινά… εκτός του τρέχοντος κλίματος. Αλλά αναπόφευκτα, το περιβάλλον αλλάζει και εκείνοι που κάποτε φαινόταν έξυπνοι, αποκαλύπτεται ότι κολυμπούν γυμνοί. Πάντα να βεβαιωθείτε ότι το χαρτοφυλάκιό σας είναι έτσι τοποθετημένο ώστε να επιβιώσει σε μια μεγάλη πτώση της αγοράς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + sixteen =