αρχικηVIRALΟι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Εδώ είναι 3 πράγματα που κάνουν διαφορετικά

Οι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Εδώ είναι 3 πράγματα που κάνουν διαφορετικά

Το «Sisu» είναι ένα κόνσεπτ και τρόπος ζωής που είναι συνυφασμένος στη φινλανδική κουλτούρα για περισσότερα από 500 χρόνια.

Δεν έχει άμεση μετάφραση, αλλά επικεντρώνεται στην αποφασιστικότητα και το σθένος. Έχει να κάνει με το να έχεις τη δύναμη να συνεχίζεις ενόψει των αντιξοοτήτων και των σχεδόν αδύνατων πιθανοτήτων.

«Για έξι συνεχόμενα χρόνια, η Φινλανδία κατατάσσεται στο Νο. 1 ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Έχοντας ζήσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, πιστεύω ότι το sisu παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία και στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε μια τόσο θετική και ανθεκτική νοοτροπία» λέει η ειδική ψυχολογίας και συγγραφέας του “Gentle Power: A Revolution in How We Think, Lead and Succeed Using the Gentle Art of Sisu”, E. Elisabet Lahti.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/107264286-1687983357489-DSC00149.JPG?v=1688059277&ffmt=webp

Η E. Elisabet Lahti

«Ως ειδικός ψυχολογίας, έχω αφιερώσει την καριέρα μου στο να διδάξω τους ανθρώπους πώς να ενσωματώνουν το sisu στη ζωή τους» συμπληρώνει η ίδια και παραθέτει 3 συμβουλές μιλώντας στο CNBC.

1. Βρείτε έναν σκοπό έξω από τον εαυτό σας

Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Angela Duckworth, μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερα όταν εργαζόμαστε για κάτι που κάνει το κόσμο καλύτερο.

«Για να συγκεντρώσω δεδομένα από πρώτο χέρι για το sisu για τις διδακτορικές μου σπουδές, έκανα έκανα έναν αγώνα τρεξίματος 1.500 μιλίων κατά μήκος της Νέας Ζηλανδίας. Αφιέρωσα το run μου στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την οικογενειακή βία. Κάθε φορά που άρχισα να νιώθω εξαντλημένη ή στα πρόθυρα να τα παρατήσω, η στροφή σε αυτόν τον ευρύτερο σκοπό με βοήθησε να προχωρήσω.

Όταν αναλαμβάνετε μια νέα πρόκληση ή χρειάζεστε τη δύναμη να συνεχίσετε, βρείτε έναν μεγαλύτερο σκοπό για να συνδεθείτε. Μπορεί να είναι η οικογένεια ή οι φίλοι σας, ή κάποιος που σας εμπνέει, ή μια αιτία που είναι κοντά στην καρδιά σας», λέει η Lahti.

2. Αυξήστε την ανθεκτικότητα μέσω της προπόνησης

«Μέχρι το τρέξιμο, προπονούμουν σχεδόν κάθε μέρα για δύο χρόνια. Εβαζα τα παπούτσια για τρέξιμο ακόμα κι όταν δεν το ήθελα. Εμφανιζόμουν πάντα, βροχή ή ήλιο.

Η εξάσκηση και η προετοιμασία διευκολύνουν την αξιοποίηση του εσωτερικού μας sisu. Μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας έχει κρυφά αποθέματα τα οποία αξιοποιεί όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έτσι, όσο περισσότερο προκαλούμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο υιοθετούμε συνήθειες που ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας.

Το να εστιάσω στην αναπνοή μου για να ηρεμήσω το νευρικό μου σύστημα ήταν η στρατηγική που βελτίωσε το τρέξιμό μου. Με την πάροδο του χρόνου, από αρχάρια έφτασαν να κάνω 10 έως 15 μίλια την ημέρα» τονίζει.

3. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνδεθείτε με τη φύση

«Παλιά πίστευα ότι για να πετύχω, έπρεπε να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε αν δεν εξισορροπήσετε τη σκληρότητα με τη συμπόνια.

Τραυματίστηκα μία φορά κατά τη διάρκεια της προπονητικής μου περιόδου. Έτρεχα 30 μίλια την ημέρα για 12 συνεχόμενες ημέρες. Έπρεπε να αναρωτηθώ αν θα τα παρατήσω ή θα πιέσω τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο.

Αλλά αποφάσισα μια τρίτη επιλογή: Άφησα το σώμα μου να θεραπευτεί. Ακόμα κι αν επιβράδυνα, θα μπορούσα να πετύχω τον στόχο μου για τα 1.500 μίλια ενσωματώνοντας το ποδήλατο στο ταξίδι μου. Και επειδή δεν προσπαθούσα πλέον να ανταποκριθώ σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, έπρεπε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο εκτιμώντας την ομορφιά του τοπίου γύρω μου κατά τη διάρκεια της αποστολής μου.

Στη Φινλανδία, το περπάτημα και η πεζοπορία στη φύση αποτελούν βασικό μέρος του πολιτισμού μας. Μας βοηθά να βρούμε μια εσωτερική ηρεμία και αίσθηση ευτυχίας που μας εξυπηρετεί σε δύσκολες στιγμές» λέει η ψυχολόγος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =