αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν σπαταλούν χρόνο σε αυτά τα 5 πράγματα. Και συνεχίζουν στο μονοπάτι τους

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν σπαταλούν χρόνο σε αυτά τα 5 πράγματα. Και συνεχίζουν στο μονοπάτι τους

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού αντλούν τη δύναμή τους μερικοί άνθρωποι; Πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, χρειάζεται πολλή ενέργεια και θέληση για να σηκωθούμε από το κρεβάτι, πόσο μάλλον να δώσουμε τις μάχες μας.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι το κάνουν να φαίνεται εύκολο. Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε για τις 5 πρακτικές που εφαρμόζουν.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει σημασία και τι ΔΕΝ κάνουν. Τώρα θα δούμε 5 πράγματα στα οποία δεν σπαταλούν τον χρόνο τους.

1) Κάνοντας αρνητικές σκέψεις

Tο να αντιμετωπίζετε προβλήματα είναι πολύ διαφορετικό από το να τα δημιουργείτε… πριν ακόμα υπάρξουν.

Αν συνηθίζετε να ξεκινάτε τη μέρα περιμένοντας τα χειρότερα, μαντέψτε: Το σύμπαν είναι πιθανό να ακούσει και να πάτε σε ένα μονοπάτι αποτυχίας.

Το να γεμίζετε το μυαλό σας με αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι δεν πάτε πουθενά και είστε κολλημένοι σε έναν κύκλο καταστροφής.

Θολώνει το όραμά σας, σας κάνει να κοιτάτε μικρά εμπόδια και να τα βλέπετε ως μεγάλα βουνά, και αυτή η απογοήτευση σας ”παραλύει” και δεν σας αφήνει να προχωρήσετε. Τίποτα καλό δεν βγαίνει ποτέ από τις αρνητικές σκέψεις, γι’ αυτό κλείστε τις πριν εγκατασταθούν στο μυαλό σας.

2) Συνεχής απόσπαση της προσοχής

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η απόσπαση προσοχής με την ανθεκτικότητα. Ας δούμε ένα καθημερινό παράδειγμα:

Εργάζεστε σε ένα project εργασίας με αυστηρή προθεσμία. Αντί όμως να μένεις αποκλειστικά σε αυτό, επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποσπάται η προσοχή σου αλλάζοντας συνεχώς εστίαση και δουλεύοντας σε πολλά έργα. Τελικά, καθώς πλησιάζει η προθεσμία, η ποιότητα της εργασίας σας μειώνεται τόσο γρήγορα όσο αυξάνονται τα επίπεδα άγχους σας. Εν ολίγοις, όταν κρατάτε τον εαυτό σας διαρκώς αποσπασμένο, υποβάλλετε τον εαυτό σας σε περιττό πρόσθετο άγχος και χαμηλότερη απόδοση, μειώνοντας τελικά την ανθεκτικότητά σας.

Έτσι, αν δεν πείτε αντίο σε αυτή τη συμπεριφορά, μπορεί να καταλήξετε να μην έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε πολύ εξαντλημένοι για να αντιμετωπίσετε προκλήσεις.

3) Πας πάντα… στα σίγουρα;

Δεν χρειάζεται να λέτε «ναι» σε κάθε challenge. Αλλά αν προσπαθείτε πάντα να αποφεύγετε κάθε πρόκληση που σας παρουσιάζεται, καταλήγετε να αποδυναμώνετε τους μυς της ανθεκτικότητάς σας.

Να γιατί:

Κάθε νέα πρόκληση είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε τον εαυτό σας και να δείτε από τι είστε φτιαγμένοι. Η αποφυγή δύσκολων στιγμών σημαίνει ότι θα χάσετε την τόνωση της αυτοπεποίθησής σας και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, καθιστώντας σας πιο δύσκολο να ανακάμψετε από μελλοντικές αναποδιές.

4) Επιτρέποντας στον φόβο να παίρνει τις αποφάσεις για εσάς

Ναι, το μυαλό σας είναι πιθανό να σας αναγκάζει να παραμείνετε στη ζώνη άνεσής σας.

Αλλά όταν κάνετε επιλογές με γνώμονα τον φόβο, αυτά τα συναισθήματά παίρνουν την απόφαση για εσάς και να ελέγχουν έμμεσα τις πράξεις σας.

Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να σας εμποδίσουν να αναπτύξετε ανθεκτικότητα.

Επιπλέον, το να ζεις μέσα στον φόβο μπορεί επίσης να σου στερήσει ευκαιρίες και εμπειρίες. Καταπνίγει την προσωπική σας ανάπτυξη, εμποδίζοντάς σας να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Σας εμποδίζει να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τις ίδιες τις προκλήσεις που δημιουργούν ανθεκτικότητα.

5) Υπερβολική αναζήτηση αποδοχής

Είναι μια από τις φυσικές μας τάσεις ως άνθρωποι. Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ υγιούς και υπερβολικής αναζήτησης επικύρωσης.

Το υγιές μοιάζει με αυτό:

Ζητήστε εποικοδομητική ανατροφοδότηση στη δουλειά ή περιστασιακά αναζητάς επιβεβαίωση από τον/την σύντροφό σας για τα συναισθήματά του/της για εσάς.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική αναζήτηση αποδοχής έρχεται με τη μορφή του να βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό στους αριθμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αυτοεκτίμησή σας.

Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη γνώμη ή τις πράξεις σας, ώστε να ταιριάζει με αυτό που νομίζετε ότι οι άλλοι περιμένουν ή θέλουν από εσάς. Εάν συνεχίζετε να βασίζεστε στις απόψεις των άλλων για την αυτοεκτίμησή σας και την ευτυχία σας, καθιστάτε τον εαυτό σας πιο επιρρεπή στην κριτική, λιγότερο σίγουρο στη λήψη αποφάσεων και αδύναμο στην ικανότητά σας να αναπηδήσετε από τα εμπόδια της ζωής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =