αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκίνησαν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Ξεκίνησαν οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Το ποσό των 5 εκατ. ευρώ κατέθεσε ήδη η ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πιστωτικό σημείωμα. Ο φετινός σχεδιασμός προβλέπει εξπρές επιστροφές φόρων για όσους όμως δεν έχουν χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δέκα ημέρες λοιπόν μετά την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε τις πληρωμές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη δύο πληρωμές. Από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προέκυψαν 21.259 πιστωτικά σημειώματα. Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό ή συνολικά 18.184 φορολογούμενοι έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ “το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων”.

Το νέο πλάνο επιστροφών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Δεν είναι όμως μόνο οι εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το πρώτο τρίμηνο του έτους συνολικά οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν τα 1,7δισ. ευρώ, κάτι που όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ αποτελεί, ρεκόρ όλων των εποχών, με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για 1,354 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα αφορά επιστροφές ΦΠΑ ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα να επιταχυνθούν καθώς ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη που προβλέπει τη μείωση του χρόνου από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =