αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια expert από το Harvard εξηγεί: Πως να πεις σε κάποιον ότι λέει λάθος το όνομα σου, χωρίς να φανείς αγενής

Μια expert από το Harvard εξηγεί: Πως να πεις σε κάποιον ότι λέει λάθος το όνομα σου, χωρίς να φανείς αγενής

Όταν κάποιος προφέρει λάθος το όνομά σας ή σας καλεί με διαφορετικό όνομα, η διόρθωσή του μπορεί να δημιουργήσει… μια αμήχανη κατάσταση. Τι πρέπει να κάνετε; Διακόπτετε τη ροή της συζήτησης και απευθύνεστε σε αυτόν αμέσως; Ή περιμένετε μέχρι αργότερα;

Η Sara Jane Ho, εκπαιδευμένη Harvard, ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς, υπερηφανεύεται για τον εαυτό της ότι κάνει τέτοιες άβολες καταστάσεις να αισθάνονται διαχειρίσιμες.

Πρόσφατα, λέει στο CNBC, έπρεπε να διορθώσει κάποιον μέσω WhatsApp σχετικά με την ορθογραφία του ονόματός της. Το κλειδί, λέει, είναι να διατηρήσετε την αλληλεπίδραση γρήγορη και να πάτε παρακάτω.

«Όταν διορθώνεις κάποιον, δεν θέλεις να ασχοληθείς με αυτό», λέει και συμπληρώνει: «Θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω».

Εδώ είναι ο οδηγός της βήμα-βήμα:

Περιμένετε για μια παύση στη συνομιλία: Μην τους διακόπτετε πριν ολοκληρώσουν την πρόταση τους. Περιμένετε μέχρι να υπάρξει μια φυσική παύση ή να έρθει η σειρά σας να απαντήσετε.

Χρησιμοποιήστε μια μη επικριτική φωνή: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο τόνος σας», λέει. «Όταν χάνεις την ψυχραιμία σου, είναι μόνο η αρχή της αρνητικότητας που στριφογυρίζει. Αλλά αν διατηρήσετε τον τόνο σας ουδέτερο στην πραγματικότητα τότε δεν θα είναι προσβλητικό».

Πείτε τους ότι είναι ένα συνηθισμένο λάθος, είτε είναι είτε όχι: Η expert προτείνει να πείτε κάτι σαν, «Στην πραγματικότητα προφέρεται [πείτε τη σωστή προφορά του ονόματός σας], αλλά μην ανησυχείς, συμβαίνει συνέχεια». Αυτό στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να είναι αλήθεια. Ακόμα κι αν είναι ο μόνος που λέει λάθος το όνομά σας, απλώς κάντε το να φαίνεται ότι δεν είναι έτσι, για να μην αισθάνεται ότι το κάνει μόνο αυτός.

Αλλάξτε θέμα: Στη συνέχεια, ανακατευθύνετε γρήγορα τη συζήτηση σε κάτι άλλο. Σε μια μικρή, άτυπη ομάδα, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε ένα αστείο ή να κάνετε κομπλιμέντα σε έναν από τους ανθρώπους εκεί. Είναι καλύτερο η συζήτηση να μην τελειώσει… με την δόρθωση σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =