αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μην παραθέτεις περισσότερα από 3 points»: Μερικά τρικ για να σε καταλαβαίνουν όλοι όταν μιλάς

«Μην παραθέτεις περισσότερα από 3 points»: Μερικά τρικ για να σε καταλαβαίνουν όλοι όταν μιλάς

Ίσως ακούγεται οικείο: Εκφράζετε μια δύσκολη ιδέα, σκέψη ή συναίσθημα και φαίνεται να πηγαίνει καλά. Το κοινό σας γνέφει καταφατικά. Ο λόγος σας έχει καλή ροή και εκφράζεσαι κατανοητά. Είσαι σίγουροι ότι έχετε επικοινωνήσει σωστά.

Παίρνεις μια βαθιά ανάσα, ρωτάς τι πιστεύουν όλοι και συνειδητοποιείς ότι… το μήνυμα δεν έχει φτάσει στην άλλη πλευρά. Το σκηνικό είναι κάπως έτσι: Τα στόματα ελαφρώς ανοιχτά, τα κεφάλια γερμένα σε αναμονή και κανείς δεν μιλά. Όλοι είναι πιο μπερδεμένοι τώρα από ό,τι πριν αρχίσετε να μιλάτε.

Είτε σε δημόσια ομιλία είτε σε συνάντηση ένας προς έναν, η ζωή είναι γεμάτη από αυτού του είδους τις συζητήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις; Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο, το αμερικανικό free think παραθέτει 3 κανόνες για να εκφράσεις την σκέψη σου και να σε καταλαβαίνουν όλοι.

1. Μην παραθέτεις περισσότερα από 3 points

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει συγκεκριμένες πληροφορίες στη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Πολλοί λένε ότι μπορεί να κρατήσει έως επτά στοιχεία. Αυτός ο αριθμός προέρχεται από έρευνα της δεκαετίας του 1950 και έχει ενισχυθεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο από το γεγονός ότι τόσα πολλά πράγματα τον εφαρμόζουν. Σκεφτείτε ότι πριν από την εμφάνιση των κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι περνούσαν πολύ χρόνο απομνημονεύοντας επταψήφιους αριθμούς τηλεφώνου.

Ωστόσο, η περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι πολύ λιγότερο ισχυρή, με μέγιστο αριθμό τριών έως πέντε στοιχείων.

Εάν είστε αρκετά μεγάλοι… για να θυμάστε ότι απομνημονεύσατε κάποτε αριθμούς τηλεφώνου, θα αναγνωρίσετε κάποια αλήθεια σε αυτό: Κανείς δεν θυμόταν όλο τον αριθμό… μονοκοπανιά. Αντίθετα, οι περισσότεροι χώριζαν τον αριθμό σε μικρότερα κομμάτια τα οποία μάθαιναν ξεχωριστά. Μόνο με την πάροδο του χρόνου, της επανάληψης και της εφαρμογής θα μπορούσε ένας αριθμός να εισέλθει στη μακροπρόθεσμη μνήμη ως μία μοναδική εγγραφή.

Προσπαθήστε να περιορίσετε τα points της συνομιλίας σας σε όχι περισσότερα από τρία, επιτρέποντας σε εσάς και στο ακροατήριο να εστιάσετε στη σκέψη που έχετε- ενώ αποφεύγετε τις ενοχλητικές προσθήκες.

2. Εξηγήστε τις δύσκολες ιδέες με τρεις διαφορετικούς τρόπους

Παραθέστε ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να γίνει κατανοητό.

Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε αυτή τη στρατηγική είναι μέσω των μεταφορών. Όταν η Barbara Oakley έγραφε το βιβλίο της A Mind for Numbers, προσέγγισε καθηγητές που είχαν υψηλή βαθμολογία για τις διδακτικές τους δεξιότητες. Ανακάλυψε ότι σε όλους τους κλάδους, οι καλύτεροι καθηγητές ήταν χρησιμοποιούσαν μεταφορές. Έτσι με μία απλή μεταφορά/ παρομοίωση, μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα βασικές έννοιες ή δύσκολες ιδέες.

3. Επαναλάβετε τα σημαντικά σημεία τρεις φορές

Η επανάληψη είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας γιατί μας βοηθά να εντοπίσουμε βασικές πληροφορίες και να τις μεταφέρουμε από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Είτε απομνημονεύετε έναν αριθμό τηλεφώνου είτε μια σύνθετη εξίσωση φυσικής, η επανεξέταση και η εφαρμογή των πληροφοριών για αρκετές εβδομάδες τις ενισχύει στον εγκέφαλό σας, αναπτύσσοντας και ενισχύοντας τα νευρωνικά μοτίβα όπου βρίσκονται οι πληροφορίες.

Σε ορισμένες επικοινωνίες, η επανάληψη είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο. Δάσκαλοι, γονείς, ψυχίατροι ή διευθυντές ομάδων μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κάνουν πιο κατανοητές τις δύσκολες ιδέες σε πολλές συζητήσεις. Και φυσικά να τις θυμούνται οι άλλοι.

Αλλά ο χρόνος είναι πιο περιορισμένος σε άλλες σχέσεις. Ακόμα κι έτσι, η επανάληψη εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε κάτι, αυτό σηματοδοτεί ότι αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές, γι’ αυτό πρέπει ο άλλος να δώσει προσοχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 12 =