αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜε πρόστιμο- γίγας 6 εκατ. ευρώ κινδυνεύει η FrieslandCampina Hellas

Με πρόστιμο- γίγας 6 εκατ. ευρώ κινδυνεύει η FrieslandCampina Hellas

Με πρόστιμο ύψους 6 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κινδυνεύει η FrieslandCampina Hellas. Η υπόθεση αφορά τη διερεύνηση ενδεχόμενης παράβασης των όρων του ανταγωνισμού στην αγορά παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων σε επίπεδο χονδρικής πώλησης.

Για την υπόθεση, η συζήτηση της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής στις 6 Δεκεμβρίου, η εταιρεία υπέβαλλε στις 26 Νοεμβρίου του 2018 υπόμνημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προβάλλοντας λόγους παραγραφής και ουσίας και θεωρεί ότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να αντικρουστεί κάθε παράβαση που αποδίδεται σε αυτή.

Αν και στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος των προστίμων τα οποία ενδεχομένως να επιβληθούν στην εταιρεία ως αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, για το λόγο αυτό δεν έχει σχηματίσει πρόβλεψη, το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να επιβληθεί εάν υπήρχε αρνητική απόφαση για το σύνολο των παραβιάσεων που αποδίδονται στην ελληνική θυγατρική του ομίλου Friesland, ανέρχεται σύμφωνα με τον ν. 3959/2011 στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, αναφέρει στην οικονομική της έκθεση η θυγατρική του ολλανδικού ομίλου.

Η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία επιδόθηκε στην εταιρεία τον περασμένο Οκτώβριο και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, δεν είναι δεσμευτική για την Αρχή, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Εν τω μεταξύ το περασμένο έτος η FrieslandCampina Nederland B.V. και η FrieslandCampina Hellas αναδιοργάνωσαν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με διάφορα εισαγόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα η FrieslandCampina Hellas να αποκτήσει μεγαλύτερη ευθύνη ως προς αυτές τις δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναδιοργάνωσης η FrieslandCampina Hellas φέρει πλήρη ευθύνη για τις δραστηριότητες διανομής αυτών των προϊόντων. Στο παρελθόν αυτά τα προϊόντα πωλούνταν υπό το μοντέλο limited risk. Χρησιμοποιήθηκε μέθοδος αποτίμησης cash flow για τον προσδιορισμό της μετατόπισης αξίας μετά την αναδιοργάνωση, η οποία καθορίσθηκε σε 15 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί από την FrieslandCampina Hellas στην FrieslandCampina Nederland Β.V.

Πέρυσι οι πωλήσεις της FrieslandCampina Hellas μειώθηκαν κατά 0,9%, εξαιτίας της υποχώρησης των πωλήσεων εξωτερικού, που παρουσίασαν πτώση 3,2 %. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της να διαμορφωθούν στα 267,5 εκατ. ευρώ έναντι 270 εκατ. ευρώ, τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης αυξήθηκαν κατά 34,19% στα 67,5 εκατ. ευρώ, τα EΒITDA ήταν αρνητικά στα 7,3 εκατ. ευρώ έναντι λειτουργικού κέρδους 3,9 εκατ. ευρώ, η ζημιά προ φόρων διαμορφώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,9 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους στα 5,14 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,03 εκατ. ευρώ το 2017.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =