αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: 3 τρόποι για να απορρίψεις ένα άτομο με ευγένεια

Μία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: 3 τρόποι για να απορρίψεις ένα άτομο με ευγένεια

Είναι σημαντικό να βάζουμε τα όρια μας. Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τις 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι για να βάζουν όρια και να μην τους εκμεταλλεύονται οι άλλοι.

Όλοι όμως έχουμε νιώσει άβολα όταν έχει χρειαστεί να απορρίψουμε κάποιον. Ένα αίτημα στη δουλειά, ένα κάλεσμα από έναν φίλο ή οτιδήποτε άλλο.

Τι μπορείς να κάνεις; Το CNBC παραθέτει 3 tips της Thema Bryant, για να απορρίψεις ένα άτομο με ευγένεια. Η ίδια είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Έρευνας Πολιτισμού και Τραύματος. Η Bryant έκανε τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο Πρόγραμμα Θυμάτων Βίας του Ιατρικού Κέντρου του Harvard.

1|| Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο

«Από τη στιγμή που ξέρετε ότι δεν θέλετε να συνδέεστε πια μαζί τους, όσο πιο γρήγορα μπορείτε να το επικοινωνήσετε αυτό τόσο το καλύτερο», λέει η Bryant.

Αν θέλετε να ευχαριστείτε τους ανθρώπους ή θέλετε να αποφεύγετε τις συγκρούσεις, αυτό μπορεί να είναι άβολο. Αλλά τελικά είναι το πιο σωστό και απόλυτα σεβαστό πράγμα που πρέπει να κάνετε.

«Πολλοί από εμάς που δεν θέλουμε να πληγώσουμε τους ανθρώπους οπότε είτε τους αποφεύγουμε είτε χρησιμοποιούμε παθητική επιθετικότητα ή στέλνουμε ανάμεικτα μηνύματα», λέει η Bryant. «Όταν αποφεύγετε κάποιον μπορεί να τον πληγώσετε χειρότερα».

2|| Μείνετε στην απόφασή σας

Καλό είναι να μένετε στην απόφασή σας σταθερά, μην συνεχίσετε τη φιλία από ευκολία. Αυτό μπορεί να μοιάζει σα να τους αποφεύγετε όταν έχετε άλλες υποχρεώσεις, αλλά να τους τηλεφωνείτε όταν βαριέστε, λέει η Bryant.

Αν αποφασίσετε να τη λήξετε, πρέπει επίσης να κάνετε προσπάθεια να διατηρήσετε την απόφασή σας και να μην επικοινωνήσετε μαζί τους.

3|| Μην αναφέρεστε στα ελαττώματά τους

«Καλό είναι να μην αναφερθείτε σε αυτά που θεωρείτε ως ελαττώματά τους ούτε είναι απαραίτητο να προχωρήσετε στη λίστα με τα παράπονά σας για το συγκεκριμένο άτομο, αν δεν προσπαθείτε να διορθώσετε μια σχέση», λέει η Bryant.

Ωστόσο, μπορείτε να μοιραστείτε τον λόγο που σας οδήγησε στο τέλος της φιλίας, με μετρημένο τρόπο, για να του δώσετε κάποια σαφήνεια.  «Μπορεί, για παράδειγμα να είναι κάποια πράγματα που κάνουν και που εσάς σας ενοχλούν και τους έχετε μιλήσει γι’ αυτό πολλές φορές και δεν θέλετε να το κάνετε άλλο», λέει.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε τις πτυχές της σχέσης που σας άρεσαν.  Για παράδειγμα, μπορείτε να τους πείτε: «Ήσουν μαζί μου κατά τη διάρκεια μιας πραγματικά δύσκολης περιόδου στη ζωή μου και θέλω να σε ευχαριστήσω που εμφανίστηκες».

Αλλά στη συνέχεια πρέπει να τους δώσετε τον λόγο για τον οποίο δεν βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές.

«Προσπάθησε να κάνεις μια συνολική συζήτηση στο πλαίσιο του ότι δεν θέλεις να συνεχίσεις», λέει η Bryant. «Αν μπορείτε να διατυπώσετε κάποιους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αυτό είναι χρήσιμο, καθώς πολλές φορές οι άνθρωποι μένουν με την απορία: “Ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι και σταμάτησαν να τηλεφωνούν”».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + one =