αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Η μέθοδος των 60 δευτερολέπτων για να ηρεμήσεις σε μία αγχωτική στιγμή

Μία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Η μέθοδος των 60 δευτερολέπτων για να ηρεμήσεις σε μία αγχωτική στιγμή

Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις στη δουλειά μας ή στην ζωή μας γενικότερα. Τι μπορείς να κάνεις; Η Lindsay Bira προτείνει μια μέθοδο που μοιάζει… με ελεύθερη κατάδυση. Η ίδια είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο University of Texas Health Science Center.

Όπως εξήγησε η Bira στο NeuroLeadership Institute Summit 2023 και αναμεταδίδει το CNBC, όταν είστε αγχωμένοι στη δουλειά μπορείτε να εφαρμόσετε την μέθοδο της ελεύθερης κατάδυσης.

Περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε το σώμα σας
2. Πάρτε μερικές ελεγχόμενες, βαθιές αναπνοές
3. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και κρατήστε την για 60 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να καθησυχάσετε συνειδητά τον εαυτό σας όταν αρχίσετε να αισθάνεστε πανικό
4. Απελευθερώστε αργά την αναπνοή και επαναλάβετε τρεις έως πέντε φορές

Το να κρατάτε την αναπνοή σας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ακούγεται σαν μια δύσκολη – ή ακόμα και αδύνατη – δουλειά. Γι’ αυτό λειτουργεί, λέει η Bira.

«Είναι οι ίδιες δεξιότητες ανοχής στο κράτημα της αναπνοής που ενισχύουν εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που μας επιτρέπουν να ανεχτούμε το στρες στη ζωή», εξηγεί η ίδια, η οποία ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πριν ενταχθεί στο UT Health.

«Είστε, φυσιολογικά, πλήρως ικανοί» να κρατάτε την αναπνοή σας για περισσότερο από 60 δευτερόλεπτα, αλλά ο εγκέφαλός σας αρχίζει να στέλνει σήματα αγωνίας πριν φτάσετε στο ορόσημο αυτό, προσθέτει. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις: Αν κάνεις μια μεγάλη παρουσίαση, μπορεί να είσαι γεμάτος με ανησυχία και αμφιβολίες, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ έχεις προετοιμαστεί.

Όταν αφιερώνετε ένα δευτερόλεπτο – ή 60 δευτερόλεπτα – για να κρατήσετε την ανάσα και να επαναπροσδιορίσετε τη σκέψη σας εκείνες τις στιγμές, κάνετε κάτι που ονομάζεται “επαναξιολόγηση”, λέει η Bira.

Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του στρες και του burnout, πυροδοτώντας… αντιδράσεις χαλάρωσης στο μυαλό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από το Frontiers in Psychology. Μπορούν επίσης να έχουν φυσικά οφέλη, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να κρατήσει με ασφάλεια την αναπνοή του για έως και 90 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην National Library of Medicine πέρυσι στις ΗΠΑ. Σε αυτό βέβαια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες και είναι λογικό να έχεις μικρότερες αντωχές αν έχεις π.χ. άσθμα- και η χωρητικότητα των πνευμόνων σας μπορεί να μειωθεί καθώς μεγαλώνετε ή εάν είστε έγκυος, σημειώνει μια πρόσφατη ανάρτηση στον ιστότοπο υγείας Healthline.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + two =