αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Αυτή η φράση μπορεί να καταστρέψει την σχέση σου με ένα άτομο. Πόσο συχνά την λες;

Μία ψυχολόγος από το Harvard εξηγεί: Αυτή η φράση μπορεί να καταστρέψει την σχέση σου με ένα άτομο. Πόσο συχνά την λες;

Συχνά οι ανθρώπινες σχέσεις και συνεργασίες χαλάνε από κακές δεξιότητες επικοινωνίας. «Ως ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ και έχει περάσει 20 χρόνια δουλεύοντας με ζευγάρια, ανακάλυψα ότι ο πιο επιζήμιος τρόπος επικοινωνίας με τον/την σύντροφό σου είναι η περιφρόνηση» λέει η Dr. Cortney Warren σε άρθρο της στο CNBC.

Η περιφρόνηση είναι η πεποίθηση ότι ένα άτομο είναι «κατώτερο» σου, άχρηστο ή αξίζει περιφρόνησης και χλευασμού. Όταν κάποιος αισθάνεται περιφρόνηση για τον άλλο, αισθάνεται δικαιωμένος να τον ταπεινώσει, να τον ντροπιάσει ή να τον πληγώσει.

«Μια φράση που αντικατοπτρίζει περιφρόνηση και που έχω δει να καταστρέφει τις σχέσεις περισσότερο, είναι: ‘Μακάρι να μην είχαμε συναντηθεί ποτέ’» λέει η ψυχολόγος.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες φράσεις που μπορεί να εμφανιστεί περιφρόνηση:

«Μου κατέστρεψες τη ζωή».
«Είσαι μπελάς».
«Δεν με νοιάζει τι σκέφτεσαι ή πώς νιώθεις».
«Είσαι αξιολύπητος/η».
«Δεν αξίζεις τον χρόνο μου».
«Μου χρωστάς. Σε ανέχομαι χρόνια».

Η περιφρόνηση μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μη λεκτικών χειρονομιών, όπως η περιφρονητική γλώσσα του σώματος ή τα βλέμματα.

Όλα αυτά χρησιμεύουν για να υποτιμήσουν το άλλο άτομο. Μπορεί τελικά να καταστρέψει τα θεμέλια μιας υγιούς σχέσης και να οδηγήσει σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση.

Πώς να δημιουργήσετε πιο υγιείς σχέσεις

Αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε κάποια περιφρόνηση για τον/την σύντροφό σας, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε ώστε να μην βλάψει τη σχέση σας:

Παύση. Όταν αισθάνεστε εκνευρισμένοι ή συναισθηματικά αναστατωμένοι, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν πείτε οτιδήποτε. Επιλέξτε τα λόγια σας προσεκτικά και στοχεύστε να επικοινωνείτε με σεβασμό και καλοσύνη, όχι με κακό τρόπο.

Παίρνω την ευθύνη. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των επιλογών σας, των προτύπων σας και της εμπλοκής σας στη δυσλειτουργία που έχει δημιουργηθεί.

Συγγνώμη. Πείτε ειλικρινά ότι λυπάστε όταν κάνετε κάτι κακόβουλο ή κακότροπο.

Μάθετε να διαφωνείτε παραγωγικά. Εσείς και ο σύντροφός σας ή ο συνεργάτης σας είστε μια ομάδα. Ο στόχος είναι να επικοινωνήσετε με τρόπους που δείχνουν τη δέσμευσή σας, την επιθυμία να συνδεθείτε και τον αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον.

Αξιοποιήστε την αγάπη σας για τον άλλο. Όταν θέλετε να τους επικρίνετε ή να τους αλλάξετε, θυμηθείτε γιατί ήρθατε κοντά αρχικά- πριν δώσετε εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

«Η μεγαλύτερη συμβουλή που δίνω στους ανθρώπους είναι να προσπαθήσουν να βρουν ευγνωμοσύνη. Υπάρχει πάντα κάτι που μαθαίνουμε από τη διχόνοια στις σχέσεις μας. Αναζητήστε κάτι θετικό που μπορείτε να πάρετε από κάθε αλληλεπίδραση, ακόμα κι αν η διαδικασία είναι αγχωτική» λέει η ψυχολόγος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =