αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΛες «όχι» στους άλλους: 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις αρχίσει να σέβεσαι τον εαυτό σου

Λες «όχι» στους άλλους: 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις αρχίσει να σέβεσαι τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να σέβεσαι τον εαυτό σου. Αλλά πως θα ξέρεις αν είσαι στον σωστό δρόμο; Εδώ είναι μερικά διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι αρχίζετε επιτέλους να σέβεστε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας.

1) Παίρνετε αποφάσεις

Μπορεί να είσαι τόσο αναποφάσιστος μερικές φορές που… χρειάζεσαι κάποιον ακόμα και για να διαλέξει για εσένα σε ένα εστιατόριο.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια, η αναποφασιστικότητα μπορεί να είναι σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Γιατί;

Κάθε φορά που χρειαζόμαστε άλλους να πουν τη γνώμη τους πριν κάνουμε επιλογές, μπορεί να σημαίνει ότι τελικά δεν εμπιστευόμαστε τη δική μας κρίση.

Όσο περισσότερο παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, τόσο περισσότερο αξιοποιείτε τη διαίσθησή σας και τιμάτε τις δικές σας προτιμήσεις.

Κάνεις επιλογές που σου ταιριάζουν και αφήνεις αυτό να σε καθοδηγήσει; Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι επικεντρώνεστε περισσότερο στο να ακολουθείτε τις επιθυμίες σας παρά να ανησυχείτε για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι. Και όπως πρόκειται να δούμε, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να βάλεις τον εαυτό σου σε πρώτο πλάνο.

2) Μπορείτε να πείτε «όχι» στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα αισθάνεστε

Το να λέμε «όχι» στους ανθρώπους δεν είναι καλό για τους περισσότερους από εμάς.  Φοβόμαστε την κοινωνική απόρριψη με τρόπο που την κάνει να αισθανόμαστε απειλή για την ίδια την επιβίωσή μας.

Αλλά τα «όχι» είναι σημαντικά. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

3) Προσέχετε περισσότερο να τρώτε καλά, να γυμνάζεστε και να κοιμάστε αρκετά

Μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχνάμε τον εαυτό μας. Η παραμέληση του εαυτού σας μπορεί να οδηγήσει σε λάθος μονοπάτια.

Αναγνωρίζετε ότι το να τροφοδοτείτε τον εαυτό σας με θρεπτική τροφή, να αφιερώνετε χρόνο για να κινήσετε το σώμα σας και να διασφαλίσετε επαρκή ύπνο, είναι απαραίτητα.

Το να κάνετε πράγματα που μειώνουν τα επίπεδα του άγχους σας και να φροντίζετε την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται «πολυτέλεια».

4) Έχετε αρχίσει να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μόνος

Δεν λέμε να είσαι αντικοινωνικός. Αλλά το να περνάς χρόνο μόνος μπορεί να είναι ένα πολύ θετικό σημάδι όσον αφορά την ευημερία.

Σύμφωνα με το Forbes, «οι μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα να περνάς χρόνο μόνος έχει συνδεθεί με αυξημένη ευτυχία, καλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και βελτιωμένη διαχείριση του άγχους».

Είναι επίσης ένα σημάδι ότι σας αρέσει αυτό που είστε.

Δεν αισθάνεστε βαριεστημένοι ή μόνοι όταν οι άλλοι δεν είναι κοντά σας, καθώς μπορείτε πάντα να βασίζεστε στον εαυτό σας.

Ο χρόνος αυτός μας δίνει το χώρο για μεγαλύτερο αυτοστοχασμό και καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας. Αυτά είναι βασικά όταν πρόκειται για την προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της σχέσης μας με τον εαυτό μας.

5) Μπορεί να μην τα έχεις όλα, αλλά εκτιμάς αυτά που έχεις

Η ευγνωμοσύνη δεν είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν πρόκειται να δείξουμε σεβασμό και εκτίμηση στον εαυτό μας.

Αλλά μάλλον θα έπρεπε να είναι. Κοίτα αυτό:

Όταν αποτυγχάνουμε να μετρήσουμε τα καλά που μας συμβαίνουν, δίνουμε σήμα στον εαυτό μας ότι η ζωή μας δεν είναι αρκετά καλή.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προσπαθείς για περισσότερα, αν δεν εκτιμάς αυτά που ήδη έχεις δεν σέβεσαι τον εαυτό και τις προσπάθειες σου.

Η έρευνα δείχνει ότι η καλλιέργεια μιας στάσης ευγνωμοσύνης αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη διάθεση.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 15 =