αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚολομβία: Η κυβέρνηση αγοράζει γη αξίας $4,25 δισ. για φτωχούς αγρότες

Κολομβία: Η κυβέρνηση αγοράζει γη αξίας $4,25 δισ. για φτωχούς αγρότες

Η κυβέρνηση της Κολομβίας θα δαπανήσει 4,25 δισ. δολάρια για να αγοράσει περίπου 1,5 εκατ. εκτάρια γης για φτωχούς αγρότες ή εκτοπισμένους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής και την ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών, δήλωσε αξιωματούχος.

Το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026, όταν ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο εγκαταλείψει το αξίωμά του, αποτελεί μέρος των φιλόδοξων προσπαθειών του Πέτρο για τον τερματισμό της εξαετούς σύγκρουσης στην Κολομβία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι. Η σύγκρουση, στην οποία έχουν εμπλακεί ομάδες ανταρτών, η κυβέρνηση, παραστρατιωτικές οργανώσεις και εγκληματικές συμμορίες, ξεκίνησε αρχικά ως αγώνας για τα δικαιώματα γης.

“Έχουμε στόχο να αγοράσουμε 1,5 εκατομμύρια εκτάρια προς όφελος περίπου 150.000 οικογενειών, 10 εκτάρια (24,7 στρέμματα) ανά οικογένεια”, δήλωσε ο Gerardo Vega, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Γης, σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως είπε, “ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 18 τρισ. πέσος για τέσσερα χρόνια”, προσθέτοντας ότι περίπου 100.000 εκτάρια έχουν ήδη δοθεί και ότι η διαδικασία αγοράς πρόκειται να επιταχυνθεί.

Οι νέοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια της Κολομβίας, θα παροτρυνθούν να καλλιεργήσουν ρύζι, καλαμπόκι, φρούτα κ.ά , δήλωσε ο Vega.

Η διαδικασία των αγορών κινείται αργά, πρόσθεσε ο Vega, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα ακίνητα δεν έχουν εκτοπισμένους διεκδικητές που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν από ένοπλες ομάδες.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας αναδιανέμει επίσης γη που έχει κατασχεθεί από εγκληματίες και αντάρτικες ομάδες και επιχειρεί να κατοχυρώσει τον τίτλο ιδιοκτησίας για τους αγρότες που καλλιεργούσαν γη για γενεές χωρίς επίσημες πράξεις.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτάρια έχουν ήδη διανεμηθεί, δήλωσε ο Vega, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “η γη είναι συνώνυμο της ειρήνης”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =