αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚαταστράφηκε το Ingenuity που είχε στείλει η NASA στον Άρη

Καταστράφηκε το Ingenuity που είχε στείλει η NASA στον Άρη

Η 72η πτήση του drone σε μορφή μικρού ελικοπτέρου που έστειλε η NASA στον Άρη ήταν δυστυχώς για την επιστημονική κοινότητα και η τελευταία του αφού όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το Ingenuity σε αυτή την πτήση καταστράφηκε τουλάχιστον ένα από τα πτερύγια του.

Ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως όσα κατάφερε το Ingenuity ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των υπευθύνων της αποστολής.

Στις 19 Απριλίου του 2021 το Ingenuity έγινε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που πραγματοποίησε πτήση σε ένα πλανήτη εκτός της Γης. Τα στελέχη της NASA είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το έδαφος του Άρη και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια. Αν όλα πήγαιναν καλά το drone θα πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων και στη συνέχεια θα αδρανοποιούνταν.

Τελικά το drone κατάφερε να αντέξει τις ακραίες συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη και να πραγματοποιήσει 72 συνολικά πτήσεις. Οι εικόνες που κατέγραψε βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του Άρη.

Παράλληλα το drone πραγματοποιούσε σε κάθε του πτήση ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορούσε να επισκεφτεί το ρόβερ. Η NASA προχωρούσε προοδευτικά σε αναβαθμίσεις των δυνατοτήτων του drone.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή ενός drone στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή της πρώιμης Γης και άρα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συλλογή δεδομένων από εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − seventeen =