αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να σε προσέχουν οι άλλοι όταν μιλάς; Εδώ είναι 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Θες να σε προσέχουν οι άλλοι όταν μιλάς; Εδώ είναι 5 λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Δεν έχει το ίδιο βάρος ή μαγνητισμό η φωνή όλων των ανθρώπων. Ίσως ανατρέχετε στις προηγούμενες παρουσιάσεις και ομιλίες σας και αναρωτιέστε γιατί δεν μπορέσατε να κάνετε το κοινό σας να «συνδεθεί» όσο θα θέλατε. Ή ίσως, δυσκολεύεστε να προσδιορίσετε αν το στυλ ομιλίας σας είναι ελκυστικό ή βαρετό.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με 5 συνήθειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις δυνατότητές σας ως ελκυστικός ομιλητής. Βλέπετε κάτι από αυτά στον εαυτό σας, τώρα ξέρετε τι πρέπει να κόψετε.

1) Μονοτονία

Είμαστε όλοι πλάσματα της συνήθειας, και όταν πρόκειται για ομιλία, είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα της μονοτονίας. Η μονοτονία μπορεί να εισχωρήσει στην ομιλία σας με περισσότερους από έναν τρόπους. Θα μπορούσε να είναι ένας μονότονος τόνος, όπου μιλάτε με επίπεδη, απαράμιλλη ένταση ή μπορεί να είναι μέσω επαναλαμβανόμενης γλώσσας του σώματος, όπου αποτυγχάνετε να χρησιμοποιήσετε χειρονομίες που προσθέτουν δυναμισμό στην ομιλία σας.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα της μονοτονίας: Είναι ένας σίγουρος τρόπος για να παρασύρετε το κοινό σας σε κατάσταση… αδιαφορίας. Αντί να κρέμονται από κάθε σας λέξη, θα παλέψουν με το χασμουρητό ή θα ρίξουν μια ματιά στα ρολόγια τους.

Οπότε ταρακουνήστε λίγο τα πράγματα! Προσθέστε ποικιλία στην ομιλία σας διαμορφώνοντας τη φωνή σας και ενσωματώνοντας  χειρονομίες.

Το να βελτιώσετε το στυλ ομιλίας σας για να αποφύγετε τη μονοτονία είναι μόνο το πρώτο βήμα. Εξίσου σημαντικό είναι το πώς διαχειρίζεστε το περιεχόμενο της ομιλίας σας.

2) «Φορτώνεις» το ακροατήριο σου με πολλές πληροφορίες

Υπάρχει μια παρανόηση ότι για να είστε καλός ομιλητής, πρέπει να γεμίζετε την ομιλία σας με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Άλλωστε ο στόχος σου είναι να μεταδώσεις γνώση.

Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να παρέχετε πολύτιμο περιεχόμενο, η «υπερφόρτωση» της ομιλίας σας με πληροφορίες είναι πιο πιθανό να μπερδέψει το κοινό σας παρά να το διαφωτίσει.

Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργαστεί μόνο έναν περιορισμένο όγκο πληροφοριών ταυτόχρονα. Εάν βομβαρδίζετε το κοινό σας με δεδομένα και αριθμούς, είναι πιθανό να ξεχάσει το μεγαλύτερο μέρος του μέχρι να τελειώσετε την ομιλία.

3) Φοβάσαι τη σιωπή

Η σιωπή μπορεί να είναι εκφοβιστική, ειδικά όταν στέκεστε σε μια σκηνή με εκατοντάδες μάτια στραμμένα πάνω σας. Η ενστικτώδης απάντηση είναι να γεμίζεις κάθε στιγμή με λέξεις, φοβούμενος ότι οποιαδήποτε παύση θα ερμηνευόταν ως έλλειψη γνώσης ή αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σιωπή μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη δημόσια ομιλία.

Οι στρατηγικές παύσεις μπορούν να τονίσουν βασικά σημεία, να δώσουν στο κοινό σας χρόνο να αφομοιώσει αυτά που μόλις είπατε και να δημιουργήσουν προσδοκία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Είναι σαν τη δραματική παύση σε μια μαγευτική ταινία.

Αγκαλιάστε τη δύναμη της παύσης και δείτε τις ομιλίες σας να μεταμορφώνονται σε συναρπαστικές αφηγήσεις που κρατούν το κοινό σας μαγεμένο.

4) Αγνοείς τη γλώσσα του σώματος

Συχνά ξεχνάμε ότι η επικοινωνία εκτείνεται πολύ πέρα από τις λέξεις που προφέρουμε. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι πάνω από το 90% της επικοινωνίας μας είναι μη λεκτική!

Αυτό είναι σωστό. Η γλώσσα του σώματός σας – οι χειρονομίες σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, ακόμα και ο τρόπος που στέκεστε – λέει πολλά. Είναι μια γλώσσα που μπορεί είτε να ενισχύσει τις προφορικές σας λέξεις είτε να τις αντικρούσει.

Εάν έχετε παραμελήσει αυτή την πτυχή των ομιλιών σας, ήρθε η ώρα να δώσετε προσοχή.

Είναι σταυρωμένα τα χέρια σας, υποδηλώνοντας αμυντικότητα; Αποφεύγετε την οπτική επαφή, υποδηλώνοντας έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ειλικρίνειας; Ή μήπως στέκεστε πολύ δύσκαμπτα, απεικονίζοντας τη νευρικότητα;

Θυμηθείτε, ένας ελκυστικός ομιλητής ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματός του για να ενισχύσει το μήνυμά του και όχι να το υπονομεύσει. Ξεκινήστε λοιπόν να συνειδητοποιείτε τις μη λεκτικές ενδείξεις σας και να τις χρησιμοποιείτε προς όφελός σας. Θυμήσου και το άρθρο: Γλώσσα του σώματος: 5 μικρές κινήσεις για να δείχνεις στους άλλους ότι έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

5) Αλληλεπιδρά το κοινό;

Όταν σκεφτόμαστε μία δημόσια ομιλία, συχνά το φανταζόμαστε ως μονόδρομο. Εσείς, ο ομιλητής, μεταδίδετε σοφία ενώ το κοινό την δέχεται παθητικά. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, μπορεί να κάνει τις ομιλίες σας να φαίνονται περισσότερο σαν μονόλογοι παρά σαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Το κλειδί για να είστε ένας ελκυστικός ομιλητής είναι να κάνετε το κοινό σας να αισθάνεται ότι συμμετέχει. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της υποβολής ρητορικών ερωτήσεων ή ακόμη και της διεξαγωγής επιτόπιων δημοσκοπήσεων.

Εάν αντιμετωπίζετε τις ομιλίες σας ως σόλο παραστάσεις, ήρθε η ώρα να αλλάξετε. Ξεκινήστε να ενσωματώνετε διαδραστικά στοιχεία στις ομιλίες σας. Αυτό όχι μόνο θα κρατήσει το κοινό σας ενεργό και προσεκτικό, αλλά θα κάνει και την παρουσίασή σας πιο αξέχαστη.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =