αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τέχνη του πολέμου: 5 συμβουλές για να δίνεις τις καθημερινές «μάχες» σου, από έναν εμβληματικό Κινέζο στρατηγό

Η τέχνη του πολέμου: 5 συμβουλές για να δίνεις τις καθημερινές «μάχες» σου, από έναν εμβληματικό Κινέζο στρατηγό

Έχετε βρεθεί ποτέ σε αδιέξοδο με έναν συνάδελφο για μια απόφαση που αφορά ένα project; Ή έχετε κολλήσει σε μια ατελείωτη διαπραγμάτευση… με το παιδί σας την ώρα του ύπνου; Ίσως παλεύετε με την πρόκληση να ξεχωρίσετε σε μια υπερκορεσμένη αγορά εργασίας;

Καθημερινά, μπορούμε να βρεθούμε σε καταστάσεις που μοιάζουν… με σενάρια πεδίου μάχης.

Κι όμως, μερικές λύσεις σε σημερινά προβλήματα μπορεί να έρχονται… από το παρελθόν. Ο Sun Tzu περιγράφει μερικές από αυτές στο εγχειρίδιο του, ‘The Art of War’. Ο Sun Tzu ήταν Κινέζος στρατηγός, ειδικός στη στρατιωτική στρατηγική, συγγραφέας και φιλόσοφος. Έζησε στο δεύτερο μισό της Δυναστείας Τζόου, στην «Περίοδο των Ανατολικών Τζόου».

1) Η δύναμη του στρατηγικού σχεδιασμού

Μια βασική αρχή στο «The Art of War» του Sun Tzu είναι η σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού. Έχει να κάνει με το να κοιτάς μπροστά, να προβλέπεις τα εμπόδια και να προετοιμάζεσαι για αυτά.

Αυτό το ψήγμα σοφίας δεν ισχύει μόνο για τους αρχαίους πολέμους, αλλά και για την καθημερινή μας ζωή. Πόσο συχνά βρισκόμαστε να παλεύουμε σε καταστάσεις απλώς και μόνο επειδή δεν καταφέραμε να προγραμματίσουμε καλά; Ή χειρότερα, αρνηθήκαμε να σχεδιάσουμε, νομίζοντας ότι μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.

Αυτή η έλλειψη προνοητικότητας μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο με λάθη που μπορούν να αποφευχθούν. Ουσιαστικά, το κόλπο είναι να γνωρίζουμε ότι ενώ είναι αδύνατο να προβλέψουμε κάθε αποτέλεσμα, μπορούμε να προετοιμαστούμε για πιθανά σενάρια. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, αλλά μας δίνει επίσης καλύτερο έλεγχο στις καταστάσεις καθώς αυτές εξελίσσονται.

2) Κατανόηση της αξίας της γνώσης του ανταγωνισμού σας

Ο Sun Tzu είπε χαρακτηριστικά: «Αν γνωρίζεις τον εχθρό και γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να φοβάσαι το αποτέλεσμα 100 μαχών».

Αυτό δεν είναι μόνο για στρατηγούς που οδηγούν τους στρατούς τους σε πόλεμο. Ισχύει επίσης για τον καθένα μας.

Για παράδειγμα, μπορεί να θες προαγωγή στη δουλειά. Ξέρεις  ότι έχεις τις δεξιότητες και την εμπειρία, αλλά το ίδιο και ο συνάδελφός σου, ο οποίος επίσης θέλει την ίδια θέση.

Αντί να σε κυριεύει ο ανταγωνισμός, αφιέρωσε χρόνο για να παρατηρήσεις τον τρόπο δουλειάς σου, τα δυνατά σου σημεία και τους τομείς βελτίωσης. Κάνε μια ειλικρινή αξιολόγηση των δυνατοτήτων σου και και δες τους τομείς όπου μπορούσα να λάμψω.

Δεν πρόκειται για την υπονόμευση των άλλων, αλλά για την κατανόηση των δυνατών σημειων και των αδυναμιών μας σε σχέση με τους άλλους.

3) Η σημασία των συμμαχιών

Ο Sun Tzu τόνιζε επίσης τον ρόλο των συμμαχιών στη νίκη των μαχών, και αυτό είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο και στο αρχαίο πεδίο μάχης.

Μπορεί να ξεκίνησες μια μικρή επιχείρηση. Αρχικά, προσπαθείς να κάνω τα πάντα μόνος σου – από την προμήθεια υλικών μέχρι το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Ήταν εξαντλητικό και παρά τις καλύτερες προσπάθειές σου, η επιχείρηση δεν αναπτυσσόταν όπως ήλπιζες. Ξεκίνα να αναζητάς συνεργασίες με άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Αρχίστε να συνεργάζεστε σε κοινές προωθητικές ενέργειες και μοιραστείτε πόρους όπου μπορείτε.

4) Μαθαίνοντας να προσαρμόζεσαι και να καινοτομείς

Ο Sun Tzu ήταν ένας ισχυρός υποστηρικτής της προσαρμοστικότητας και της καινοτομίας στο πεδίο της μάχης. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι μια πολύτιμη ικανότητα που πρέπει να έχουμε.

Σκεφτείτε τις ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία. Αν δεν συμβαδίσουμε, κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πτυχές της ζωής – είτε πρόκειται για τάσεις υγείας, απαιτήσεις της αγοράς εργασίας ή ακόμα και αλλαγές στις προσωπικές μας σχέσεις.

Ενσωματώνοντας την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία στην προσέγγισή μας, μπορούμε να πλοηγηθούμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις και να επιτύχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στις προσωπικές και επαγγελματικές μας προσπάθειες.

5) Η στρατηγική της νίκης χωρίς μάχη

Μια άλλη από τις πιο βαθιές γνώσεις του Κινέζου στρατηγού ήταν η αρχή της νίκης χωρίς ουσιαστική μάχη. Δεν είναι ενδιαφέρον; Πρόκειται για την επίτευξη των στόχων σας μέσω στρατηγικής τοποθέτησης, διαπραγμάτευσης και πειθούς αντί για άμεση αντιπαράθεση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η επίλυση συγκρούσεων μέσω διαλόγου και όχι με έντονες διαφωνίες. ‘Η η εξασφάλιση μιας επιχειρηματικής συμφωνίας μέσω προσεκτικής διαπραγμάτευσης και όχι επιθετικών τακτικών.

Φανταστείτε ότι έχετε κολλήσει στην κίνηση και κάποιος σας κόβει. Η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι ο θυμός, που πιθανώς να οδηγήσει σε ένα περιστατικό οργής. Αλλά τι θα γινόταν αν αντ’ αυτού, έπαιρνες μια βαθιά ανάσα και τον αφήσεις να φύγει; Μόλις κερδίσατε μια μάχη – ενάντια στο άγχος και τον πιθανό κίνδυνο – χωρίς να πολεμήσετε.

Είναι ένα μάθημα που μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ περιττό άγχος και συγκρούσεις στην καθημερινή μας ζωή, ενώ ταυτόχρονα μας φέρνει πιο κοντά στους στόχους μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =