αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ συμβουλή του Warren Buffett προς τους μάνατζερ: Προσλάβετε τα σωστά άτομα και αφήστε τα να κάνουν την δουλειά τους

Η συμβουλή του Warren Buffett προς τους μάνατζερ: Προσλάβετε τα σωστά άτομα και αφήστε τα να κάνουν την δουλειά τους

Το πεδίο του HR μοιάζει σαν ένας… ιδιαίτερος λαβύρινθος τα τελευταία χρόνια. Κάποιες εταιρίες δηλώνουν ότι «δεν βρίσκουν εργαζομένους», αρκετοί είναι οι υπάλληλοι που παραιτούνται για να αναζητήσουν μια άλλη επαγγελματική στέγη (ή να ξεκινήσουν κάτι δικό τους) και κάπως έτσι η λειτουργία πολλών Οργανισμών έχει… απορρυθμιστεί.

Πως μπορεί να διαχειριστεί μία εταιρία τους ανθρώπους της έτσι ώστε να είναι παραγωγικοί, δημιουργικοί και χαρούμενοι; Η απάντηση ίσως έρχεται μέσα από μία επιστολή που είχε στείλει προς του μετόχους της Berkshire ο Warren Buffett πίσω στο 2010.

Εκεί, όπως θυμάται το αμερικανικό inc.com, ο διάσημος επιχειρηματίας εξηγεί το πως λειτουργεί η εταιρία στο εσωτερικό της. Η εταιρία αφήνει τους managers να επικεντρωθούν στη δουλειά τους, χωρίς να τους κουράζει… με πολλές οδηγίες. «Παίρνουν ένα γράμμα από εμένα κάθε δύο χρόνια και με καλούν όταν το επιθυμούν» εξηγεί ο Buffett. Με αυτό τον τρόπο δείχνει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του και τους αφήνει να κάνουν την δουλειά.

Είναι η τακτική «hire well, manage little». Προσέλαβε σωστά, και μανάτζαρε λίγο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι μάνατζερ πιστεύουν ότι είναι η δουλειά τους. Στο κομμάτι των προσλήψεν, προσπαθούν να γεμίσουν τις ανοιχτές θέσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το μανατζάρισμα στη συνέχεια είναι ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζουν ότι τα άτομα σε αυτούς τους ρόλους δουλεύουν σωστά. Έτσι διασφαλίζουμε ότι κάνουν τα πράγματα όπως θα τα κάναμε εμείς.

Ο Buffett δείχνει ότι οι πραγματικά πετυχημένοι άνθρωποι καταβάλλουν προσπάθειά για να διασφαλίσουν ότι έχουν προσλάβει τους σωστούς ανθρώπους αντί να σπαταλούν χρόνο στη μικροδιαχείρισή τους μετά. Εάν αισθάνεστε την ανάγκη για micromanaging, ισχύει ένα από τα δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι προσλάβατε το λάθος άτομο και δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά χωρίς να τον ελέγχετε… κάθε δευτερόλεπτο. Αν είναι έτσι, είναι πραγματικά δικό σου λάθος. Έκανες κακή δουλειά με την πρόσληψη και πήρες ακριβώς αυτό που σου αξίζει.

Το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο, είναι η κατανόησή σας για το τι σημαίνει να διαχειρίζεστε ανθρώπους να έχει «χαλάσει». Το να διαχειρίζεσαι καλά τους ανθρώπους δεν σημαίνει να συμμετέχεις σε κάθε απόφαση. Δεν σημαίνει να παρακολουθείτε ό,τι κάνουν όλη μέρα ή να τους ελέγχετε συνεχώς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =