αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Πορτογαλία καταργεί την «χρυσή βίζα» σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα

Η Πορτογαλία καταργεί την «χρυσή βίζα» σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα

Η Λισαβόνα, η δεύτερη ακριβότερη πρωτεύουσα στο κόστος στέγασης μετά την Αθήνα, έχει έρθει αντιμέτωπη με τη στεγαστική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η προσέλκυση των πλούσιων ξένων μέσα από μία σειρά επενδυτικών κινήτρων, αναγκάζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να προσπαθεί να σταματήσει τη φρενίτιδα των αγορών που ωθεί τις τιμές των κατοικιών σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Το κόστος των κατοικιών στην πορτογαλική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 5,8% τον Νοέμβριο στα 5.426 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 30% την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα τα σπίτια στην πόλη να είναι πλέον ακριβότερα από το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη μετά την Αθήνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ντόπιοι να αδυνατούν να αγοράσουν πλέον σπίτι στην πόλη τους. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας άρχισε να αλλάζει εσχάτως πορεία, τερματίζοντας το πρόγραμμα “χρυσή βίζα” και εγκρίνοντας ένα σχέδιο άρσης των φορολογικών κινήτρων για τους νέους κατοίκους.

“Παρά τις αλλαγές, η ζήτηση από ξένους πελάτες παραμένει στα ύψη. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για να την καλύψουν, παρόλο που οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί”, λέει ο Πάουλο Σίλβα, επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων Savills.

Σε έξι από τις δέκα αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker, οι τιμές ολοένα και ανεβαίνουν. Η Αθήνα καταγράφει ετήσια αύξηση κοντά στο 12%, η Στοκχόλμη πάνω από 5%, με έξι συνεχείς μήνες ανόδου, ενώ οι τιμές στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο εξακολουθούν να αυξάνονται σταθερά με ρυθμό άνω του 3%. Μόνο το Παρίσι είχε την πιο αδύναμη επίδοση, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%.

Η Λισαβόνα έγινε επενδυτικό “hot spot” μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσωσης το 2014. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε καταργήσει τους ελέγχους ενοικίων και είχε εισαγάγει τη “χρυσή βίζα”, προσφέροντας άδεια διαμονής σε μη Ευρωπαίους, με αντάλλαγμα 500.000 ευρώ σε επενδύσεις σε ακίνητα, μαζί με φορολογικές ελαφρύνσεις. Από τότε χιλιάδες ήταν οι αγοραστές από το εξωτερικό που βρέθηκαν στη Λισαβόνα αναζητώντας ευκαιρίες καθώς η χώρα ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση. Μεταξύ αυτών ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Κλοντ Μπερντά, ιδρυτής του γαλλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα AB Groupe. Το 2016 συνεργάστηκε με τον τοπικό επενδυτή Ζοζέ Καρντόσο Μποτέλιο, ιδρύοντας τη Vanguard Properties και οικοδομώντας σχεδόν δώδεκα κτίρια κατοικιών στην πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Παρέδωσαν 500 διαμερίσματα τους τελευταίους δύο μήνες, σχεδόν τα μισά σε ξένους αγοραστές και δεν έχουν τίποτα να πουλήσουν τον επόμενο χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + fifteen =