αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνική πλατφόρμα ψυχικής υγείας που σε βοηθά να ανακαλύψεις την χαρούμενη πλευρά του εαυτού σου

Η Ελληνική πλατφόρμα ψυχικής υγείας που σε βοηθά να ανακαλύψεις την χαρούμενη πλευρά του εαυτού σου

«Ανακαλύψτε τη χαρούμενη πλευρά του εαυτού σας». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που βλέπεις μπαίνοντας στην πλατφόρμα My Happy Self. Αλλά πως ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό και μάλιστα online από τον χώρο σου;

«To My Happy Self δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να δώσουμε λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην ψυχική υγεία: την υποκειμενικότητα στην διάγνωση και τη χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ανάλυση των συμπτωμάτων μιας ψυχικής διαταραχής. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιατρική όπου ένας ασθενής μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις και να διαγνώσει πλήρως και άμεσα μια νόσο, η διάγνωση της ψυχικής υγείας ήταν πάντα στην μεροληπτική και υποκειμενική κρίση ενός ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, ενώ η διαγνωστική εκτίμηση μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες μέσα από μια σειρά επαναλαμβανόμενων συνεδριών με έναν ειδικό ψυχικής υγείας» εξηγεί η ιδρύτρια της πλατφόρμας και MSc Psychodynamic Psychotherapy in Medical Settings, Αγγελική Μέλλου (φωτο).

Η ίδια μιλά στο It’s Possible και εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα, παραθέτει τις μεγαλύτερες ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην εποχή μας, ενώ δίνει και μερικά γρήγορα tips για την διαχείριση του θυμού.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

To My Happy Self δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να δώσουμε λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην ψυχική υγεία: την υποκειμενικότητα στην διάγνωση και τη χρονική διάρκεια που απαιτείται για την ανάλυση των συμπτωμάτων μιας ψυχικής διαταραχής.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιατρική όπου ένας ασθενής μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις και να διαγνώσει πλήρως και άμεσα μια νόσο, η διάγνωση της ψυχικής υγείας ήταν πάντα στην μεροληπτική και υποκειμενική κρίση ενός ψυχιάτρου ή  ψυχολόγου, ενώ η διαγνωστική εκτίμηση μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες μέσα από μια σειρά επαναλαμβανόμενων συνεδριών με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Αυτό μας έδωσε την έμπνευση να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας μια online πλατφόρμα ψυχικής υγείας όπου χρησιμοποιώντας επιστημονικά και κλινικά μοντέλα να μπορούμε να εντοπίσουμε ψυχικές διαταραχές με αυτοματοποιημένο τρόπο, αμερόληπτα και άμεσα.

Η ομάδα του Myhappyself αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με πολυετές έργο πάνω στην έρευνα και τη διάγνωση της ψυχοπαθολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αντίθεση με τις κοινές πλατφόρμες ψυχικής υγείας, οι οποίες λειτουργούν με το μοντέλο “marketplace”, φέρνοντας σε επαφή δηλαδή ψυχολόγους με ανθρώπους που χρειάζονται ψυχική υποστήριξη, το Myhappyself διαθέτει την δική του in-house κλινική ομάδα, η οποία δημιουργεί επιστημονικά εργαλεία για την άμεση αξιολόγηση, πρόληψη και θεραπεία, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το κάθε άτομο που απευθύνεται σε εμάς να ανακαλύψει τη χαρούμενη πλευρά του εαυτού του παρέχοντας ένα συνδυασμό ψυχολογικής υποστήριξης με εργαλεία αυτοβοήθειας, για να συνθέσουμε μια ολοκληρωμένη λύση γύρω από την ψυχική υγεία.

Με απλά λόγια, ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος θέλει να βρει ψυχολογική υποστήριξη μέσα από την πλατφόρμα σας;

Θεωρούμε πολύ σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να έχουν άμεση πρόσβαση στην πρόληψη για την ψυχική υγεία μέσα από ένα εύχρηστο και πλήρως αυτοματοποιημένο online περιβάλλον, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και οποτεδήποτε το θελήσουν.

Τα βήματα είναι απλά:

1. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την online πλατφόρμα του Myhappyself στο  www.myhappyself.co και να κλείσουν μια πρώτη Δωρεάν Συνεδρία.

2. Εφόσον επιλέξουν την ημέρα και την ώρα που τους εξυπηρετεί, τους αποστέλλεται ένα smart ερωτηματολόγιο προκειμένου να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του αιτήματος και της ψυχικής κατάστασης.

3. Στη συνέχεια διεξάγεται μια online θεραπεία με έναν ψυχολόγο (μέσω βιντεοκλήσης, απλής κλήσης ή chat) και δημιουργείται ένα προσωποποιημένο θεραπευτικό πλάνο σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Με βάση τα στοιχεία που έχετε, ποιες είναι οι μεγαλύτερες ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην εποχή μας;

Μερικές από τις μεγαλύτερες ψυχολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σήμερα, αφορούν κυρίως στο στρες αλλά και στη θλίψη.

Φαίνεται πως το έντονο άγχος, η συναισθηματική δυσφορία, η μοναξιά, η ψυχολογική εξουθένωση κυριαρχούν ανάμεσα στις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι στην εποχή μας και οι λόγοι ποικίλουν.

Σαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας παρατηρούμε, επίσης, πολύ συχνά τις επιπτώσεις που προκαλεί το παράδοξο της κοινωνικής απομόνωσης, σε έναν -φαινομενικά- απόλυτα διασυνδεδεμένο κόσμο.

Οι περισσότεροι βιώνουμε μια πολύ έντονη καθημερινότητα, όπου η εργασιακή πίεση, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, η οικονομική αβεβαιότητα, οι ανασφάλειες που δημιουργούν τα social media συνθέτουν μια πραγματικότητα πολλές φορές δύσκολη να τη διαχειριστούμε.

Παρά τις προκλήσεις του σήμερα, σημαντικό είναι να βάλουμε σε προτεραιότητα την αυτοφροντίδα μας και να στρεφόμαστε προς την αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να ανακαλυπτουμε τις πτυχές του εαυτού μας που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε.

Ένα από τα θέματα που αναλύετε και στο blog σας, είναι η διαχείριση θυμού. Μπορείτε να μας πείτε μερικά γρήγορα tips για να διαχειριστεί κάποιος/α τον θυμό του/της σε αυτή την αγχωτική και πιεστική εποχή που ζούμε;

Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι βιώνουν εσωτερική ένταση που εκδηλώνεται μέσα από τα ξεσπάσματα θυμού.

Σωστά λοιπόν παρατηρείτε πως η ομάδα μας επισημαίνει το θέμα του θυμού και τη  διαχείρισή του, κάτι που συζητάμε και στο blog μας (αλλά και σε σχετικό μας podcast που πρόκειται να ανάβει στο Spotify). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, ενώ μπορεί να βιώνουμε το θυμό ως απειλητικό συναίσθημα, στην πραγματικότητα γίνεται να τον διαχειριστούμε, να μάθουμε δηλαδή πώς να τον διοχετεύουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να βιώνουμε τις αρνητικές και ψυχοφθόρες συνέπειες.

Πρώτο βήμα, είναι η καλλιέργεια της αυτογνωσίας μας, της κατανόησης δηλαδή των σκέψεών μας, των συναισθημάτων μας και των κινήτρων της συμπεριφοράς μας. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μάθει από το περιβάλλον τους, καθώς μεγαλώνουν, να επικοινωνούν μέσω του θυμού ή αμυνονται με το να θυμώνουν διατηρώντας μια επιθετική στάση.

Ενδεικτικά κάποια Tips για τη διαχείριση του θυμού είναι:  1)οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής,  2) η αυτοπαρατήρηση, προσπαθούμε να ανακαλέσουμε την πορεία της σκέψης μας πριν αισθανθούμε θυμό, να καταγράψουμε τις σωματικές αντιδράσεις και το χρόνο που διήρκησε η ένταση,  3) η φροντιδα της ποιότητας του ύπνου μας, πολλές φορές ξεσπάμε γιατί είμαστε κουρασμένοι 4) η σωματική άσκηση που βοηθά  το σώμα, αλλά και τη σκέψη να αποφορτιστεί,  5) η συνειδητή αντικατάσταση της σκέψης που μας θυμώνει με μια άλλη εντελώς διαφορετική και ίσως αστεια,  6) η ελεύθερη γραφή χρησιμοποιώντας χαρτί και στυλό (όχι κάποια ηλεκτρονική συσκευή). Μέσω της γραφής μπορούμε να αποφορτιζουμε σημαντική εσωτερική ένταση και να οργανώσουμε καλυτερα τη σκέψη μας. 7) Τέλος, μια άσκηση που βοηθάει πολύ είναι να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα της συνθήκης που μας θύμωσε και να προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας τη φαντασια μας να την περιορίσουμε σε μέγεθος, όσο μπορούμε περισσότερο. Μικραίνουμε δηλαδή σε διάσταση την αναπαράσταση που έχουμε δημιουργήσει και έτσι αυτόματα μειώνεται και η ένταση που προκαλεί.

Ωστώσο, το να επιχειρήσουμε να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας τη στιγμή του θυμού, ενδεχομένως να μη λειτουργήσει κάθε φορά, όμως η ενεργή προσπάθεια να αποκτήσουμε εμείς τον έλεγχο του θυμικού μας και των αντιδρασεων μας θα μας βοηθήσει σημαντικά.

Ενδεικτικά, στην πλατφόρμα του Myhappyself παρέχονται ψυχολογικά τεστ που μπορεί κάποιος να κάνει για μια πρώτη αξιολόγηση της ψυχικής του κατάστασης, αλλά και να προγραμματίσει ένα δωρεάν διαγνωστικό ραντεβού με έναν ψυχολόγο από την ομάδα μας. Μετά το ραντεβού αξιολόγησης η ομάδα μας θα προτείνει ένα στοχευμένο θεραπευτικό πλάνο που θα περιλαμβάνει συνεδρίες ή εργαλεία αυτοβοήθειας που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει.

Η έγκαιρη αξιολόγηση γύρω από τα επίπεδα θυμού που εκδηλώνονται στη συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο να προλάβει κανείς δυσάρεστες εξελίξεις στη ζωή του.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα που ενδεχομένως έχετε για να αναπτύξετε ακόμα περισσότερο την πλατφόρμα σας;

Τα επόμενα βήματα μας είναι επικεντρωμένα στο να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες που θα αυτοματοποιούν ακόμη περισσότερο τη διαγνωστική εκτίμηση της ψυχικής υγείας ενός ατόμου, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε τα συμπτώματα του άγχους και της ψυχικής δυσφορίας.

Χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούμε να προβλέψουμε πιθανές ψυχικές διαταραχές ενός ατόμου και να προσφέρουμε προσωποποιημένες λύσεις για την πρόληψη τους.

Επίσης, επεκτεινόμαστε και στον κλάδο του B2B παρέχοντας online εργαλεία που ενισχύουν την ψυχική ανθεκτικότητα και το wellbeing των εργαζομένων, βοηθώντας τις εταιρείες να αναπτύξουν μια θετική εταιρική κουλτούρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 16 =