αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ δημιουργικότητα, το ανοιχτό μυαλό και άλλα: 6 soft skills που χρειάζεσαι για να χτίσεις μια πετυχημένη καριέρα

Η δημιουργικότητα, το ανοιχτό μυαλό και άλλα: 6 soft skills που χρειάζεσαι για να χτίσεις μια πετυχημένη καριέρα

Πολλές καριέρες στη σημερινή αγορά βασίζονται στα λεγόμενα soft skills και όχι στις σκληρές δεξιότητες — ειδικά όταν πρόκειται για ηγεσία και management. Τώρα λοιπόν θα εξερευνήσουμε μερικά παραδείγματα soft skills που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την πρόοδο της καριέρας σας, επειδή ενισχύουν την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα.

Είναι απαραίτητα όχι μόνο για θέσεις ανώτατης διοίκησης. Είναι ζωτικής σημασίας σε σχεδόν κάθε δουλειά, εφόσον δεν είναι υπερβολικά τεχνική, όπως η λειτουργία βαρέων μηχανημάτων.

1. Κριτική σκέψη

Σύμφωνα με ειδικούς, η ικανότητα κριτικής σκέψης είναι ο μισός δρόμος… για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Η κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης μιας προβληματικής κατάστασης αντικειμενικά είναι ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους εξεύρεσης πρακτικών λύσεων.

Χωρίς την ικανότητα κριτικής σκέψης, είναι αδύνατη η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον χειρισμό των προβλημάτων.

2. Ανοιχτό μυαλό

Το να διατηρείτε ανοιχτό μυαλό είναι ένα άλλο παράδειγμα soft skill που βοηθά στην επίλυση προβλημάτων όταν προκύπτουν. Το ανοιχτό μυαλό είναι επίσης πολύ σημαντικό για την επίλυση προσωπικών συγκρούσεων – κάτι που μπορεί να συμβεί πάντα στη δουλειά, ειδικά κάτω από αυστηρές προθεσμίες και άλλους στρεσογόνους παράγοντες.

Το να έχετε ανοιχτό μυαλό είναι απαραίτητο για να αποφύγετε να ρίξετε την ευθύνη… στον πιο κοντινό αποδιοπομπαίο τράγο.

3. Είσαι καλός ακροατής;

Σε έναν πολυάσχολο χώρο εργασίας, πολλοί άνθρωποι ακούν τους άλλους χωρίς να τους ακούν πραγματικά. Ωστόσο, το να ακούει κανείς τους συναδέλφους του και να βρίσκει λύσεις σε προκλήσεις πριν γίνουν τεράστια προβλήματα είναι μια από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες για έναν ηγέτη.

Είναι σημαντικό να γίνετε καλοί στην ενεργή ακρόαση. Αντί να περιμένετε απλά τη σειρά σας για να μιλήσετε — κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε πολλούς χώρους εργασίας.

4. Ικανότητα επικοινωνίας

Η ακρόαση είναι πολύ σημαντική, αλλά σημαντική είναι και η επικοινωνία των ιδεών σας και η διασφάλιση της σωστής κατανόησης τους. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι οι soft δεξιότητες, που βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων, συνδέονται μεταξύ τους.

Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ανοιχτό μυαλό, κριτική σκέψη και την ικανότητα να ακούτε τι λένε οι άλλοι. Θυμήσου και το άρθρο: «Το skill που μπορεί να κάνει 50% πλουσιότερο έναν νέο»: Ο Warren Buffett έχει κάτι να σου πει.

5. Δημιουργικότητα

Η ανάλυση είναι θεμελιώδης, αλλά δεν μπορούν να περιέλθουν τα πάντα σε απλά δεδομένα και αριθμούς. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε ένα πρόβλημα είναι να το δείτε από μια διαφορετική, πιο δημιουργική οπτική γωνία.

Η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα κάποιου να διατηρεί ανοιχτό μυαλό. Έτσι, για άλλη μια φορά, έχουμε ένα παράδειγμα soft skill που υποστηρίζεται και ενισχύεται από μια άλλη soft δεξιότητα.

6. Προσαρμοστικότητα

Μια άλλη δεξιότητα που είναι χρήσιμη όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και στην προσωπική ζωή. Η ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε.

Επαγγελματικά, η προσαρμοστικότητα αφορά τον προσδιορισμό του ποιες λύσεις και προσεγγίσεις δεν είναι πλέον αποτελεσματικές και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντικατάστασής τους με άλλες, πιο λειτουργικές λύσεις.

Έτσι, η προσαρμοστικότητα κάποιου συνήθως υποστηρίζεται από κριτική σκέψη και analytical skills.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 5 =