αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος του Yale εξηγεί: Μην πέσετε στην παγίδα να είστε μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά

Μία ψυχολόγος του Yale εξηγεί: Μην πέσετε στην παγίδα να είστε μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά

Συχνά ακούμε ότι η σκληρή δουλειά μπορεί να σε οδηγήσει εκεί που θες. Σε σπουδαία επιτεύγματα και στην συνολική ευτυχία. Ένας τραπεζικός λογαριασμός με πολλά λεφτά… μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, λένε κάποιοι. Αλλά η Laurie Santos, έχει διαφορετική άποψη. Η ίδια είναι η καθηγήτρια ψυχολογίας πίσω από το πιο δημοφιλές μάθημα του Πανεπιστημίου Yale και οικοδέσποινα του podcast «The Happiness Lab».

«Πολλοί από εμάς πιστεύουμε: ‘Θα βάλω το κεφάλι κάτω και θα αποφύγω τις κοινωνικές επαφές, είτε είναι στη δουλειά είτε στη ζωή μου, και απλώς θα δουλέψω σκληρά και θα ολοκληρώσω τα πράγματα», λέει η Santos στο CNBC. «Αυτό είναι εντελώς λάθος», τονίζει.

Το να δουλεύεις υπερβολικά, μπορεί να αυξήσει το άγχος, την κατάθλιψη και την εξουθένωση, σημειώνει σε ένα blog post η Mayo Clinic. Μπορεί ακόμη και να έχει «βλαβερές επιπτώσεις» στην επαγγελματική σας πορεία – με άλλα λόγια, είναι κακό τόσο για την υγεία όσο και για την απόδοση της εργασίας σας – σύμφωνα με μια ανάλυση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

«Έχουμε μια διαίσθηση [ότι] θα κερδίσω ένα εκατομμύριο δολάρια και θα είμαι χαρούμενος. Μετά δουλεύεις σκληρά, φτάνεις εκεί και δεν είσαι χαρούμενος», λέει η ψυχολόγος. «Σκέφτεσαι, ‘Πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο… Τώρα χρειάζομαι 5 εκατομμύρια δολάρια για να [είμαι ευτυχισμένος]’. Αυτή η παρανόηση της hustle culture διπλασιάζεται από μόνη της».

Η hustle culture υπάρχει εδώ και λίγο καιρό. Η εργασιομανία υπάρχει από πολύ παλαιότερα: Ο όρος επινοήθηκε το 1971 από τον ψυχολόγο Wayne E. Oates, με σκοπό να εξηγήσει ότι η εργασία μπορεί να γίνει εθισμός.

«Χρειάζεσαι ύπνο, χρειάζεσαι ξεκούραση και χρειάζεσαι σύνδεση με άλλους ανθρώπους» για να είσαι ευτυχισμένος, λέει η Santos. «Αυτά είναι τα πράγματα που θα έχουν σημασία τελικά».

Τα διαλείμματα στο χώρο εργασίας και το να προσεγγίζετε πιο συχνά την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει πολύ, λέει η Santos. Έρευνες την υποστηρίζουν και εδώ: Το «Social fitness» είναι το Νο. 1 κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή, έγραψαν για στο CNBC τον Φεβρουάριο ο Marc Schulz και ο Robert Waldinger, διευθυντές του Harvard Study of Adult Development.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =