αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗΠΑ: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια τα δάνεια προς το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια τα δάνεια προς το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το ποσό που έχουν δανείσει αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε σκιώδεις τράπεζες, όπως fintechs και ομίλους ιδιωτικής πίστωσης, έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ παραδοσιακών και εναλλακτικών δανειστών θα μπορούσαν να παρουσιάσουν συστημικούς κινδύνους.

Η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ ξεπέρασαν στα τέλη Ιανουαρίου το επίπεδο του 1 τρισ. για τα ανεξόφλητα δάνεια προς χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δεν δέχονται καταθέσεις. Οι εταιρείες αυτές, hedge funds, private equity και άλλες οντότητες, χρησιμοποιούν τα χρήματα για τη μόχλευση των επενδύσεων και τα δανείζουν όλο και περισσότερο σε δανειολήπτες με μεγάλο ρίσκο.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν άμεσα στους δανειολήπτες αυτούς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 12% το περασμένο έτος, όταν η συνολική αύξηση των δανείων ήταν υποτονική, μόλις 2%.

Η ταχεία αύξηση του δανεισμού προς τις σκιώδεις τράπεζες ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές επειδή υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες ή εποπτεία σχετικά με τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αυτοί οι όμιλοι. Τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. δήλωσαν ότι θα ασκήσουν πιο αυστηρό έλεγχο στους δεσμούς μεταξύ των παραδοσιακών δανειστών και των σκιωδών τραπεζών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + twelve =