αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕφαρμογή Appodixi: Πως θα πάρεις έως 3.000 ευρώ αν «καρφώσεις» περίπτωση φοροδιαφυγής

Εφαρμογή Appodixi: Πως θα πάρεις έως 3.000 ευρώ αν «καρφώσεις» περίπτωση φοροδιαφυγής

Χρηματική αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ θα εισπράττουν οι φορολογούμενοι που θα «καρφώνουν» μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Αppodixi» περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Παρά το γεγονός ότι πάνω από 230.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους και έχουν κάνει περισσότερες από 140.000 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα εφαρμοστεί με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Για να λάβουν το μπόνους επιβράβευσης οι φορολογούμενοι, θα πρέπει η καταγγελία να γίνει επώνυμα και μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία της ταμειακής μηχανής.

Όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τα κίνητρα οικονομικής επιβράβευσης για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες. Όπως είπε στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2022-23 δόθηκαν μπόνους επιβράβευσης 509.000 λιρών σε όσους κατέδωσαν υποθέσεις φορολογικής απάτης, ενώ το IRS στις ΗΠΑ, κατέβαλε 38,7 εκατ. δολάρια σε 132 φορολογούμενους που αποκάλυψαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Τι προβλέπει η διάταξη

Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη χρηματική επιβράβευση των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής ορίζει τα εξής:

– Αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

– Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

– Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi, η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + three =