αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυκαιρίες για κατοικία σε χώρες της ΕΕ- Που μειώθηκαν οι τιμές

Ευκαιρίες για κατοικία σε χώρες της ΕΕ- Που μειώθηκαν οι τιμές

Οριακή αποκλιμάκωση της τάξης του 1,1% σε ετήσια βάση σημείωσε το κόστος των κατοικιών στην ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ωστόσο, στο σύνολο της ΕΕ οι τιμές ήταν ελαφρώς υψηλότερες.

Μία από τις χώρες όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση ήταν το Λουξεμβούργο, όπου οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 14,4%, μετά από πτώση 13,9% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι τιμές των κατοικιών για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν ελαφρά άνοδο 0,2% για το έτος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μέσες τιμές δεν πέφτουν τόσο πολύ όσο πριν – ο ίδιος δείκτης σημείωσε πτώση 2,2% και 1,1% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ αντίστοιχα για το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι τιμές των ακινήτων στο Λουξεμβούργο υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020. Η πτώση οφείλεται στον συνδυασμό υψηλών επιτοκίων και μείωσης της ζήτησης για ενοικίαση. Σημαντική πτώση σημειώθηκε στις συναλλαγές στην αγορά κατοικίας, καθώς μέχρι το τέλος του 2023, ήταν ουσιαστικά οι μισές από τον αριθμό των πωλήσεων που συμφωνήθηκαν το 2022.

Οκτώ χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν πτώση των τιμών των κατοικιών για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, αν και χαμηλότερη από αυτή του Λουξεμβούργου. Οι τιμές στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 7,1% ενώ η Φινλανδία κατέγραψε πτώση 4,4%.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων καταγράφηκαν στην Πολωνία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13%. Στη σειρά ακολουθούν η Βουλγαρία και η Κροατία, με τις τιμές των ακινήτων να παρουσιάζουν άνοδο 10,1% και 9,5% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι τιμές ήταν μειωμένες σε 11 χώρες συνολικά. Η Γαλλία σημείωσε πτώση 2,7%, ενώ οι τιμές της Λετονίας υποχώρησαν 2,5%. Τα νέα από την Ιταλία ήταν πιο ευχάριστα καθώς οι τιμές παρέμειναν σταθερές.

Οι υψηλότερες αυξήσεις κατά την περίοδο εκείνη καταγράφηκαν στην Πολωνία, με άνοδο 4,8%, στην Κροατία, με άνοδο 3,4% και στην Ιρλανδία, η οποία σημείωσε άνοδο 3%.

https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Capture-7.jpg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 1 =