αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπενδυτής ή λουκέτο για την Λάρκο

Επενδυτής ή λουκέτο για την Λάρκο

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την πολύπαθη κρατική βιομηχανία νικελίου Λάρκο, η οποία ως γνωστόν έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας μεταξύ της Λάρκο και του ελληνικού Δημοσίου, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο γύρω από την κυριότητα του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας, για το οποίο ερίζουν επιχείρηση και κράτος. 

Το αποτέλεσμα της διαιτησίας αναμένεται να καθορίσει και τα επόμενα βήματα στο σχέδιο διάσωσης της Λάρκο, αφού σε περίπτωση που δικαιωθεί το ελληνικό Δημόσιο τότε θα πρέπει να γίνουν δύο χωριστοί διαγωνισμοί, για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία που ανήκουν στην εταιρεία. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου θα ακολουθήσει εντός του Οκτωβρίου η προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του συνόλου ή μέρους στοιχείων του ενεργητικού. Στη συνέχεια ο διαχειριστής θα διανείμει το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού στους πιστωτές της εταιρείας που θα έχουν περιληφθεί στον πίνακα κατάταξης που θα καταρτιστεί. Σε περίπτωση που ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αποβεί άκαρπος προβλέπεται η επανάληψή του εντός 30 ημερών ενώ εάν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια τότε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέστη εφικτό να πωληθούν θα διατεθούν ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών, ο ειδικός εκκαθαριστής απέστειλε σε διευθυντικά στελέχη της Λάρκο επιστολή-τελεσίγραφο στην οποία γίνεται αναφορά σε σταμάτημα της λειτουργίας της εταιρείας από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος της πώλησης.

Ενδιαφέρον

Εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν θετικό κλίμα σε σχέση με την επικείμενη πώληση και εκτιμούν ότι το προκαταρκτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από επενδυτές θα πάρει σάρκα και οστά στη φάση του διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί με διαδικασίες fast track. Βεβαίως η συγκυρία για την πώληση δεν είναι η ιδανική, κυρίως λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί ελέω πανδημίας και έχει επηρεάσει την αγορά των μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του νικελίου, ιδιαίτερα κατά την κορύφωση της κρίσης την περασμένη άνοιξη, υποχώρησαν σε χαμηλά έτους στα 11.055 δολάρια ο τόνος. Ωστόσο, έκτοτε, η πορεία της αγοράς νικελίου ήταν ανοδική και μέσα στον μήνα κατεγράφη υψηλό έτους στα 15.660 δολάρια ο τόνος. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή LME του νικελίου βρισκόταν στα 15.218 δολάρια ο τόνος. 

Σε κάθε περίπτωση, οι μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς νικελίου είναι θετικές και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση για κοβάλτιο και νικέλιο, πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών.

Πορεία απαξίωσης

Σημειώνεται ότι η Λάρκο βρίσκεται σε πολυετή πορεία απαξίωσης παράγοντας με συνέπεια χρέη και ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λάρκο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ισολογισμού της ΔΕΗ για το εξάμηνο του 2020 το σύνολο των απαιτήσεων της εταιρείας προς τη Λάρκο ανέρχεται σε 357,447 εκατ. ευρώ, ποσό που βεβαίως καλύπτεται εξολοκλήρου από πρόβλεψη. Το ενεργειακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” για τη διάσωση της Λάρκο, με δεδομένο ότι η Λάρκο είναι μια ενεργοβόρος βιομηχανία, της οποίας η παραγωγική διαδικασία συναρτάται άμεσα με την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση. Τα τελευταία χρόνια, καθώς η Λάρκο αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, η ΔΕΗ απείλησε πολλάκις με άρση της εκπροσώπησης ωστόσο με παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπήρξαν αλλεπάλληλοι συμβιβασμοί. Ο τελευταίος επήλθε τον περασμένο Ιούνιο όταν και υπεγράφη νέα σύμβαση προμήθειας μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή. Η σύμβαση αφορά το χρονικό διάστημα από 1/3 έως 31/21 2020. 

Και βέβαια δεν είναι μόνο τα χρέη προς τη ΔΕΗ, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις της βιομηχανίας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον υπάρχει σε εκκρεμότητα το πρόστιμο για την επιστροφή της παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 105 εκατ. ευρώ που αποφάσισε το ευρωδικαστήριο καθώς και άλλα 50 εκατ. ευρώ περιβαλλοντικό πρόστιμο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας είναι δραματικά, με τη χρήση του 2018 να κλείνει με αρνητική θέση 308 εκατ. ευρώ. Στην 3ετία 2015-2018 η Λάρκο έχει γράψει ζημιές 148 εκατ. ευρώ.

“Αγκάθι” οι αντιδράσεις

Ένα ακόμη “αγκάθι”, τέλος, για τη διαδικασία της διάσωσης της εταιρείας αφορά τη στάση των περίπου 1.300 εργαζόμενων που απασχολούνται από τη βιομηχανία και οι οποίοι εκπροσωπούνται από ισχυρά συνδικαλιστικά σωματεία που ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους με κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, τόσο εναντίον των πρωτοβουλιών του ειδικού διαχειριστή για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Λάρκο όσο και εναντίον των σχεδίων για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. 

Βεβαίως οι ισχυρές αντιδράσεις τροφοδοτούνται και από την ύπαρξη σοβαρών στρεβλώσεων σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό ότι η η βαριά ζημιογόνος εταιρεία εμφανίζει μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας στα 40.558 ευρώ ενώ όσοι δουλεύουν πάνω από 20 χρόνια έχουν μέσο όρο 62.500 ευρώ ετησίως, με τους υψηλόβαθμους να ξεπερνούν τις 72.000 ευρώ. 

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + seven =