αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Είσαι μόνιμα απασχολημένος»: 6 συμπεριφορές που έχουν οι άνθρωποι όταν χάνουν τον σκοπό τους

«Είσαι μόνιμα απασχολημένος»: 6 συμπεριφορές που έχουν οι άνθρωποι όταν χάνουν τον σκοπό τους

Υπάρχει μια έντονη διαφορά μεταξύ της ζωής με έναν μεγάλο σκοπό… και της απλής ύπαρξης. Εδώ είναι που παίζει ρόλο η επίγνωση. Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται στη ζωή, χωρίς να γνωρίζουν ότι τους λείπει η πραγματική αίσθηση του σκοπού.

Όσοι ζουν χωρίς σκοπό συχνά εκδηλώνουν ορισμένες συμπεριφορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 6 τέτοιες συμπεριφορές που μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σκοπού ζωής. Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι εμφανίζετε μερικά από αυτά τα σημάδια. Αλλά μην ανησυχείτε – η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο βήμα προς την εύρεση του πραγματικού σας σκοπού.

1) Είσαι μόνιμα απασχολημένος

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια ότι ένα άτομο ζει χωρίς αληθινό σκοπό είναι… η διαρκής απασχόληση. Δεν είναι ασυνήθιστο να τους βρίσκεις να γεμίζουν το χρόνο τους με ατελείωτες εργασίες, συναντήσεις και δραστηριότητες. Όσο πιο γεμάτο το πρόγραμμά τους… τόσο το καλύτερο.

Αυτή η συνεχής κατάσταση, ωστόσο, μπορεί συχνά να είναι ένας τρόπος για να αποφύγετε το κενό που έρχεται με την έλλειψη σκοπού. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε απασχολημένοι παρά να σκεφτείτε το γεγονός ότι δεν ζείτε μια ικανοποιητική ζωή.

Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν. Μπορεί ακόμη και να υπερηφανεύονται για την «παραγωγικότητά» τους χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τρέχουν χωρίς αποτέλεσμα.


2) Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

Μια άλλη συμπεριφορά που θα παρατηρήσεις σε άτομα που δεν έχουν την αίσθηση του σκοπού, είναι η αναποφασιστικότητα.

Αποφάσεις, όπως το πού θα εργαστείτε ή με ποιον να βγείτε, μοιάζουν δύσκολες. Υπάρχει πάντα μία αμφιβολία για τον εαυτό σου και αβεβαιότητα.

Αυτή η αναποφασιστικότητα πηγάζει από το ότι δεν ξέρεις ποιος είσαι ή τι θες. Σου λέιπει μια ξεκάθαρη αίσθηση του σκοπού που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις επιλογές σου. Χωρίς ένα συγκεκριμένο όραμα για τη ζωή σου, κάθε απόφαση είναι αγχωτική.

3) Κάτι λείπει

Αν νιώθετε συνεχώς ότι κάτι λείπει, παρά τα επιτεύγματά σας, ίσως είναι καιρός να σκάψετε βαθύτερα και να βρείτε αυτό που πραγματικά δίνει νόημα στη ζωή σας.

Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς αληθινό σκοπό συχνά βιώνουν μια επίμονη αίσθηση δυσαρέσκειας ή ανεκπλήρωσης. Παρά την επίτευξη στόχων ή την επίτευξη ορόσημων, πάντα κάτι φαίνεται να λείπει.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι η επιδίωξη ουσιαστικών δραστηριοτήτων οδηγεί σε υψηλότερη αίσθηση ευεξίας σε σύγκριση με την απλή αναζήτηση της ευτυχίας. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος των λιστών υποχρεώσεων ή η απόκτηση υλικών αγαθών χωρίς βαθύτερο σκοπό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άδειοι μέσα τους.

4) Συχνά ζηλεύουν τους άλλους

Είναι φυσικό να νιώθεις ζήλια κάθε τόσο. Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν χωρίς σαφή αίσθηση του σκοπού, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να γίνουν πιο συχνά και έντονα.

Συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να συγκρίνει τη ζωή τους με αυτή των άλλων, νιώθοντας φθόνο για τα επιτεύγματά τους, τις σχέσεις ή ακόμα και την αίσθηση της ολοκλήρωσής τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν το δικό τους ξεκάθαρο όραμα ή σκοπό στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν.

Αντί να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι, κοιτούν τους άλλους και εύχονται να είχαν… αυτό που βλέπουν. Αλλά αυτό το παιχνίδι σύγκρισης οδηγεί σε περισσότερη δυσαρέσκεια και σύγχυση.

5) Δυσκολεύονται να πουν όχι

Αυτή η αδυναμία να πούμε όχι συχνά πηγάζει από το ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη αίσθηση του τι είναι πιο σημαντικό. Χωρίς καθοδηγητικό σκοπό, όλα φαίνονται εξίσου σημαντικά και καθίσταται δύσκολο να τεθούν όρια.

Ωστόσο, το να λες συνεχώς «ναι» μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και δυσαρέσκεια. Μπορεί επίσης να σας αποσπάσει την προσοχή από τα πράγματα που θα μπορούσαν πραγματικά να φέρουν νόημα και εκπλήρωση στη ζωή σας. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

6) Τους λείπει το πάθος

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της ζωής χωρίς αληθινό σκοπό είναι η έλλειψη πάθους. Το πάθος είναι το καύσιμο που μας οδηγεί, η σπίθα που φωτίζει τη ζωή μας. Χωρίς αυτό, η ζωή μπορεί να φαίνεται βαρετή και μονότονη. Οι εργασίες γίνονται αγγαρείες και οι μέρες αναμειγνύονται μεταξύ τους χωρίς ενθουσιασμό ή προσμονή.

Αλλά όταν ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου σκοπό, πυροδοτεί ένα πάθος μέσα σου. Ξυπνάτε ενθουσιασμένοι για την επόμενη μέρα, πρόθυμοι να κυνηγήσετε τους στόχους και τα όνειρά σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =