αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Για να είμαι ειλικρινής…»: Γιατί δεν πρέπει να ξεκινάς μία συζήτηση με αυτές τις 6 φράσεις

«Για να είμαι ειλικρινής…»: Γιατί δεν πρέπει να ξεκινάς μία συζήτηση με αυτές τις 6 φράσεις

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε 50% πιο πλούσιοι από ότι είστε τώρα, είναι να ‘ακονίσετε’ τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας». Είναι λόγια του Warren Buffett. Ο διάσημος επενδυτής γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της επικοινωνίας.

Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, δεν έχουν κανένα νόημα οι προσπάθειες σου. Ακόμα κι αν είσαι το δυνατότερο μυαλό. Το κομβικό εδώ είναι να μεταδόσεις αυτά που θέλεις στους άλλους.

Και δεν έχει άδικο. Ακόμα κι αν φτιάξεις το καλύτερο project στον κόσμο, αν δεν καταφέρεις να πείσεις τους ανθρώπους για την χρησιμότητα του, και να επικοινωνήσεις σωστά όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου, δεν έχει κανένα νόημα.

Τα λόγια που χρησιμοποιείς, παίζουν τον ρόλο τους. Μην υπονομεύετε το μήνυμά σας, χρησιμοποιόντας λάθος λέξεις και φράσεις. Τώρα θα δούμε 5 φράσεις οι οποίες μπορεί να μοιάζουν αθώες, αλλά μπορούν να σε σαμποτάρουν. Δεν πρέπει να λοιπόν να ξεκινάς να μιλάς με κάποιον, χρησιμοποιώντας αυτές τις φράσεις.

«Για να ειμαι ειλικρινης…»

Είναι μια κόκκινη σημαία για τους συνομιλητές σας γιατί τους κάνει να αναρωτιούνται: Μόλις τώρα αρχίζετε να λέτε την αλήθεια; Ήταν όλα όσα δηλώσατε προηγουμένως ένα μεγάλο παλιό ψέμα; Αν λες την αλήθεια, δεν χρειάζεται να το τονίζεις με κάθε ευκαιρία. Απλά πες αυτό που θες να πεις.

«Χωρίς παρεξήγηση …»

Τη στιγμή που το άτομο με το οποίο μιλάτε ακούσει αυτές τις λέξεις, θα προετοιμαστεί για… μια προσβολή. «Χωρίς παρεξήγηση» σχεδόν ισοδυναμεί με «ακολουθεί ένα προσβλητικό σχόλιο». Εάν χρειάζεται να εκφράσετε μια κριτική ή κάποια σχόλια που μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθούν, κάντε το ιδιωτικά και δοκιμάστε μία προσέγγιση που δείχνει πως βλέπετε τα πράγματα από την δική σας πλευρά. Δοκίμασε κάτι σαν: «Ανησυχώ για αυτό γιατί…» και μετά εξηγήστε γιατί.

«Λοιπόν, στην πραγματικότητα…»

Απλώς πείτε όχι σε αυτό το άνοιγμα πρότασης, που… δεν δημιουργεί κλίμα συνεργασίας συνήθως. Ο ακροατής σας ακούει: «Εγώ έχω δίκιο κι εσύ είσαι λάθος». Είναι πιο παραγωγικό να λες κάτι όπως «Από ό,τι καταλαβαίνω…» ή «Από τις πληροφορίες που έχω…». Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για το άλλο άτομο να προσθέσει κάτι σε αυτά που λέτε ή ακόμα και να συμφωνήσει μαζί σας.

«Αυτό μπορεί να ακουστεί χαζό…»

Αποφύγετε επίσης: «Αυτή μπορεί να είναι μια χαζή ερώτηση» και «Μπορεί να κάνω λάθος εδώ, αλλά…».

Δεν υπάρχει “μπορεί” σε αυτό: Μόλις εισαγάγετε μια αρνητική λέξη, όπως “ηλίθιο” ή “λάθος”. Δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω. Οι ακροατές σας ήδη υποθέτουν ότι ναι, δεν είστε πολύ έξυπνοι. Ακούγεσαι επίσης σαν να σου λείπει η αυτοπεποίθηση, ειδικά αν χρησιμοποιείς μια φράση σαν αυτή σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

«Εσύ θα έπρεπε…»

Αυτή η φράση (και τα κλασικά «Αν ήμουν στη θέση σου…» και «πρέπει να προσπαθήσεις…») δημιουργεί μία περίεργη ατμόσφαιρα. Λες ότι «ξέρεις καλύτερα». Φαίνεται σαν το άλλο άτομο δεν έχει δικαίωμα για δική του οπτική ή συναισθήματα. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να ακούτε απλά χωρίς να σχολιάζετε. Εάν έχετε κάποιες συμβουλές που πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσουν, ρωτήστε αν είναι εντάξει να τις μοιραστείτε. Εάν λάβετε την άδεια, ξεκινήστε με μια πιο κατανοητή φράση, όπως «μάλλον το έχεις ήδη εξετάσει…» ή «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά κάτι που έκανε έκπληξη για μένα ήταν…».

«Όπως είπα προηγουμένως…»

Ξεκινάς επιθετικά και λες στον άλλο ότι μάλλον… δεν σε ακούει. Ακόμα κιαν προσπαθείς να δώσεις έμφαση σε κάτι, χρησιμοποιείς έναν αναίτια επιθετικό τρόπο. Σίγουρα σας αξίζουν τα εύσημα για τις καλές προτάσεις σας. Και σας αξίζει να σας ακούνε οι άλλοι και να δίνουν προσοχή στα λεγόμενα σας. Αλλά ένα παγωμένο άνοιγμα όπως αυτό πιθανότατα δεν θα βοηθήσει. Ακόμη και η εναλλαγή του «εμείς» με «εγώ» μπορεί να βοηθήσει εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − two =