αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη προτείνει στους νέους να παρατήσουν το πανεπιστήμιο

Γιατί ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη προτείνει στους νέους να παρατήσουν το πανεπιστήμιο

Για τον Austin Russell έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Ο Russell έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της startup τεχνολογίας Luminar Technologies με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα. Η εταιρεία, την οποία ίδρυσε ο Russell πριν από 11 χρόνια ως έφηβος, αναπτύσσει υλικό και λογισμικό που προορίζονται για αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

Σήμερα, στα 28 του, είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο.

Μια υποτροφία 100.000 δολαρίων μέσω του προγράμματος του Peter Thiel, τον βοήθησε να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και να αναπτύξει την εταιρεία του full-time. Το πρόγραμμα Thiel Fellowship, που ιδρύθηκε το 2011, συνεχίζει να δίνει 100.000 $ σε επιλεγμένους φοιτητές που θέλουν να επενδύσουν δύο χρόνια πάνω στην ιδέα τους αντί να «κάθονται σε μια τάξη».

Τώρα το αμερικανικό CNBC ρώτησε τον 28χρονο αν θα συνιστούσε σε άλλους φοιτητές που είναι επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο. Η απάντησή του: «Απολύτως».

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους», λέει. «Είναι απλώς μια παραδοσιακή προσέγγιση γύρω από το τι πρέπει να κάνετε».

Επιπλέον, λέει ότι θα είχε φύγει από το Στάνφορντ ακόμα κι αν δεν είχε λάβει χρηματοδότηση. «Αν αναρωτιέστε αν θα είχα εγκαταλείψει [χωρίς την επιχορήγηση], ναι. Απολύτως. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία», λέει ο Russell. «Θα συνέβαινε ούτως ή άλλως».

Πάνω από τους μισούς (56%) των Αμερικανών συμφωνούν ότι ένα τετραετές πτυχίο πανεπιστημίου δεν αξίζει τον κόπο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ο σκεπτικισμός σχετικά με την πρακτικότητα ενός πτυχίου πανεπιστημίου αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια, αν και αρκετοί ειδικοί λένε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να αποδεικνύεται ότι αποφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα, όπως καλύτερες αμοιβές και ευκαιρίες εργασίας υψηλότερων δεξιοτήτων.

Για τον Russell, οι ίδιοι πόροι που μπορείτε να αποκτήσετε από ένα πανεπιστήμιο είναι εύκολα προσβάσιμοι, μέσω smartphone, tablet και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες τώρα στο διαδίκτυο. Αυτό δεν είναι κάτι που ίσχυε πριν από 50 χρόνια, [αλλά] ισχύει εντελώς τώρα», λέει. «Στις αρχές της εφηβείας μου, ήμουν σε θέση να παρακολουθήσω ολόκληρα σετ διαλέξεων για το Stanford και το MIT στο διαδίκτυο με ταχύτητα 2X ή 3X».

«Μπορείς να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα που δεν ήταν ποτέ δυνατά πριν. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρα προγράμματα σπουδών και ετήσια μαθήματα σε εβδομάδες, αν τα παρακολουθήσετε back to back. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να μεταδοθεί η γνώση», συνεχίζει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε ειδικός σε έναν συγκεκριμένο τομέα από μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube. Το κλειδί για να διευκολύνετε τη δική σας μάθηση; «Πρέπει να πάρεις την πρωτοβουλία», λέει ο Russell.

«Πρέπει να έχεις την ορμή για να το κάνεις. Και ιδιαίτερα ως επιχειρηματίας, δεν υπάρχει κανένας που θα σας κρατά το χέρι στην πορεία», λέει. «Είστε άμεσα υπεύθυνοι για τουλάχιστον όλα τα πράγματα που βρίσκονται στον έλεγχό σας, [όπως] τι κάνετε, ποια ορόσημα συναντάτε και τι είδους προϊόν τελικά παραδίδετε στον κόσμο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + eighteen =