αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν έχω χρόνο»: Αν θες να αλλάξεις την ζωή σου σταμάτα να λες αυτές τις 5 κλισέ δικαιολογίες

«Δεν έχω χρόνο»: Αν θες να αλλάξεις την ζωή σου σταμάτα να λες αυτές τις 5 κλισέ δικαιολογίες

Έχετε όνειρα που θέλετε να κυνηγήσετε; Είστε όμως κολλημένοι στο ίδιο σημείο; Αν ναι, δεν είστε μόνοι.

Η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά είναι οι δικαιολογίες που μας φράζουν τον δρόμο.

Πράγματα όπως «Είμαι πολύ απασχολημένος» ή «Δεν είμαι αρκετά καλός» ή «Κι αν αποτύχω;», είναι δικαιολογίες μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε.

Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσετε να βρίσκετε δικαιολογίες. Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Πρέπει να κατανοήσουμε και να απορρίψουμε αυτές τις 5 κοινές δικαιολογίες.

1. «Δεν είμαι αρκετά καλός/η»

Πόσο συχνά έχετε αφήσει αυτή τη φράση να μπει κρυφά στις σκέψεις σας και να σας πείσει να τα παρατήσετε πριν καν προσπαθήσετε;

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι οι ικανότητές σας. Είναι η αυτοπεποίθησή σας.

Πρώτον, να ξέρετε αυτό: Ολοι ξεκινούν από κάπου. Κάθε expert που θαυμάζετε, κάθε πρότυπο που αναζητάτε, ήταν κάποτε αρχάριος. Δεν ήξερε τα πάντα από την αρχή. Αλλά δεν άφησε την αρχική του κατάσταση να τον εμποδίσει να ξεκινήσει.

Δεύτερον, μην συγχέετε το ”δεν είμαι αρκετά καλός” με το ”δεν γνωρίζω αρκετά”. Είναι ΟΚ να μην τα ξέρεις όλα. Κανείς δεν τα ξέρει. Το παν είναι να μαθαίνεις καθώς προχωράς. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη.

Έτσι, αντί να πείτε, «Δεν είμαι αρκετά καλός», προσπαθήστε να σκεφτείτε, «Δεν είμαι ακόμα εκεί που θέλω, αλλά είμαι πρόθυμος να μάθω».

2. «Δεν έχω χρόνο»

Χρόνος – είναι κάτι που όλοι θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο. Μία σοφή φράση λέει: «Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες την ημέρα. Αυτό που μετράει είναι το πώς τις χρησιμοποιείς».

Το «Δεν έχω χρόνο» είναι μια δικαιολογία τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο χρόνος. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, συχνά δεν έχει να κάνει με τον χρόνο, αλλά με το να βρίσκεις χρόνο.

Αν κάτι έχει πραγματικά σημασία για εσάς, θα αφιερώσετε χρόνο για αυτό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα ή να περιορίσετε τις λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες.

Επομένως, κοιτάξτε καλά πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας. Υπάρχει κάτι το οποίο θα μπορούσατε να μειώσετε για να αφήσετε χώρο για τα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία; Θυμηθείτε, ο χρόνος είναι ένας πολύτιμος πόρος. Δώστε του αξία.

3. «Κι αν αποτύχω;»

Η αποτυχία είναι τρομακτική. Είναι μια γροθιά, ένα χτύπημα στον εγωισμό μας. Ξέρεις όμως τι είναι πιο τρομακτικό; Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή σου να συνειδητοποιήσεις ότι αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε εμποδίσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Εδώ είναι η ωμή, ειλικρινής αλήθεια: Θα αποτύχετε. Κάποια στιγμή, θα κάνετε ένα άλμα και θα πέσετε κάτω.

Η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά ένα κομμάτι του ταξιδιού. Είναι μια ευκαιρία να μάθετε, να αναπτυχθείτε και να γίνετε πιο δυνατοί.

Χωρίς αποτυχία, δεν υπάρχει βελτίωση.

Λοιπόν, τι γίνεται αν αποτύχεις; Μαθαίνεις από αυτό και προσπαθείς ξανά. Η αποτυχία δεν είναι ένα σκαλοπάτι στο δρόμο προς την επιτυχία.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να φοβόμαστε την αποτυχία και να αρχίσουμε να την ενστερνιζόμαστε ως μέρος της διαδικασίας. Εξάλλου, η μόνη πραγματική αποτυχία είναι να μην προσπαθείς καθόλου.

4. «Είναι πολύ αργά για μένα»

Αυτή η δικαιολογία συχνά προέρχεται από μια αίσθηση ότι χάσαμε την ευκαιρία μας και είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουμε τώρα.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή. Ηλικία, λάθη του παρελθόντος, χαμένες ευκαιρίες – αυτά δεν είναι εμπόδια, είναι απλώς κομμάτια στο ταξίδι σας.

Σκεφτείτε το έτσι – η ζωή δεν είναι ένας αγώνας με καθορισμένο μονοπάτι και γραμμή τερματισμού. Μοιάζει περισσότερο με ανοιχτό δρόμο.

Είστε ελεύθεροι να αλλάξετε κατευθύνσεις, να κάνετε αναστροφές ή ακόμα και να ανοίξετε τον δικό σας δρόμο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρήσετε. Είναι ο δρόμος σου, το ταξίδι σου.

Είναι εύκολο να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν μας και να σκεφτούμε, «Μακάρι να είχα ξεκινήσει νωρίτερα». Αλλά το να μένουμε στο παρελθόν δεν θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε.

5. «Θα το κάνω από αύριο»

Αναβλητικότητα – ο κλέφτης του χρόνου. Το «θα το κάνω από αύριο» είναι μια δικαιολογία που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι κάτι που έχεις πει στον εαυτό σου περισσότερες φορές από όσες μπορείς να μετρήσεις.

Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες σε μήνες και πριν το καταλάβεις, είχε περάσει ένας χρόνος.

Εδώ είναι ο κίνδυνος του «αύριο». Είναι μια σαγηνευτική λέξη που μας δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε… απεριόριστο χρόνο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το αύριο δεν είναι εγγυημένο. Το μόνο που έχουμε είναι σήμερα.

Έτσι, αν αναβάλλατε να κάνετε μια αλλαγή επειδή πιστεύετε ότι θα μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε αύριο, πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτείτε. Ξεκινήστε σήμερα. Ξεκινήστε τώρα.

Γιατί όσο περισσότερο περιμένετε να ξεκινήσετε, τόσο περισσότερο θα χρειαστείτε για να φτάσετε τους στόχους σας.  Αγκαλιάστε τη δύναμη του «σήμερα» και θα βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή που επιθυμείτε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =