αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί κάποιες φορές είναι… καλό να είσαι λάθος

Γιατί κάποιες φορές είναι… καλό να είσαι λάθος

Δεν μας αρέσει να είμαστε λάθος σε κάτι. Μπορεί να μοιάζει ταπεινωτικό, άβολο και μερικές φορές ντροπιαστικό. Αλλά τι γίνεται αν μερικές φορές… είναι καλό να είμαστε λάθος;

Το να κάνεις λάθος μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις, λέει ο Hal Gregersen, εκτελεστικός διευθυντής του MIT Leadership Center και συγγραφέας του νέου βιβλίου Questions are the Answer: A Breakthrough Approach to Your Most Vexing Problems at Work and in Life.

«Είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με το ότι οι απαντήσεις είναι πιο σημαντικές από τις ερωτήσεις», λέει. Κάτι που ξεκινά από την παιδική ηλικία και το σχολείο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς δεν νιώθουμε άνετα να μιλήσουμε για προβλήματα, προκλήσεις, και πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Εάν είστε διευθυντής, μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι ηγέτες υποτίθεται ότι έχουν όλες τις απαντήσεις, κρατώντας τις αδυναμίες τους για τον εαυτό τους. Υποτίθεται ότι γνωρίζουν με σιγουριά τη σωστή κατεύθυνση για την εταιρεία.

Όσο πιο πολύ παραμένεις προσκολλημένος στις απαντήσεις, τόσο πιο απομονωμένος θα είσαι. Θα είσαι πιο μακριά από την αλήθεια ή την καινοτομία. Αντίθετα, αν καταλάβεις πού είναι λάθος η σκέψη σου, είναι ο τρόπος με τον οποίο παραμένεις σε ”κατάσταση ερωτήσεων”. Όσο πιο πολλές ερωτήσεις κάνεις, τόσο καλύτερη εικόνα θα έχεις.

«Αντί να ξυπνάτε προσπαθώντας να επιβεβαιώσετε αυτό που ήδη πιστεύετε, υιοθετήστε μια νοοτροπία ανάπτυξης», λέει ο συγγραφέας. Προσπάθησε να δεις μία δουλειά, ένα πρόβλημα ή ένα ζήτημα από διαφορετικές οπτικές.

Αν δεν κάνεις ποτέ ερωτήσεις και δεν βιώσεις ποτέ κάτι νέο, ο τρόπος σκέψης σου θα γίνει… μπαγιάτικος. Αλλά αν αναζητάς πράγματα που δεν ξέρεις και έχεις το θάρρος να κάνεις λάθος, να είσαι αδαής –να πρέπει να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις και ίσως να ντρέπεσαι μπροστα στους άλλους– τότε χτίζεις ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο, που σε εξυπηρετεί καλύτερα στην πορεία της ζωής σου

Εξάσκηση

Μπορείς να εξασκηθείς με όλο αυτό. Ο τρόπος για να αποδεχτείς το λάθος είναι να το κάνεις πιο συχνά, λέει ο Hal Gregersen. Μάθετε μια νέα δεξιότητα, όπως μια χειροτεχνία ή μια νέα γλώσσα. Εξερευνήστε ιδέες ή προοπτικές με τις οποίες δεν συμφωνείτε ή δεν κατανοείτε. Ή επισκεφθείτε μια ξένη χώρα. Μπαίνοντας σε μια νέα κατάσταση, μαθαίνεις γρήγορα πώς είναι να μην έχεις όλες τις απαντήσεις.

Ή περιτριγυριστείτε με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σας πουν ότι κάνετε λάθος. Στην Pixar, για παράδειγμα, οι ιδέες σεναρίων παρουσιάζονται και διερευνώνται με θετικά και εποικοδομητικά αρνητικά σχόλια. «Είναι εξαντλητικά αλλά έντονα κρίσιμα δεδομένα», λέει ο Gregersen. «Το feedback δεν αφορά το πρόσωπο. Είναι η ταινία που φτιάχνουν και αναπτύσσουν. Πρέπει να έχετε δημιουργήσει ‘ασφαλείς χώρους’ για να τεθούν και να απαντηθούν πιο δύσκολες ερωτήσεις, και έτσι να χτίσετε κάτι καλύτερο».

Το να κάνεις λάθος είναι το κλειδί της επιτυχίας σε έναν κόσμο που λειτουργεί στα όρια της αβεβαιότητας, λέει ο Gregersen. Αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσουμε σε μια απάντηση που κανείς δεν σκέφτηκε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + eight =