αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Απροσδόκητα» κέρδη 100 δισ. ευρώ για τις ευρωτράπεζες

«Απροσδόκητα» κέρδη 100 δισ. ευρώ για τις ευρωτράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κερδίσει «απροσδόκητα» 100 δισ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η ώθηση αυτή δεν κατάφερε να κλείσει ένα επίμονο χάσμα αποτίμησης, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν από 270 δισ. ευρώ το 2021 σε περίπου 378 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της UBS, αφού οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια. Τα δάνεια αυξήθηκαν μόνο κατά 2% σε αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα κέρδη προέρχονται από τα μεγαλύτερα περιθώρια μεταξύ του τι χρεώνουν οι τράπεζες για τα δάνεια και της πληρωμής τόκων για τις καταθέσεις.

Η αύξηση κερδών επέτρεψε στις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τα μερίσματα και τις εξαγορές στα 121 δισ. ευρώ για το 2023 από 90 δισ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη στις τιμές των μετοχών για πολλούς ομίλους, σχεδόν όλοι εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με μεγάλα discount έναντι της λογιστικής τους αξίας και των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεπεράσει την αγορά (outperform) κατά περισσότερο από 50% [από το τέλος του 2020] και ωστόσο εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση σε αποτιμήσεις που υποδηλώνουν ισχύ κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Jason Napier, αναλυτής της UBS.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα στελέχη που αγωνίζονται να προσελκύσουν νέα χρήματα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί τώρα να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο, ανανεώνοντας την πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM). Το NIM μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μια δεκαετία αρνητικών ή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Οι φόβοι για ύφεση, η ασθενής ζήτηση δανείων, η πιθανότητα πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και οι αυξανόμενες χρεοκοπίες επιβαρύνουν επίσης τις μετοχές των τραπεζών. «Με τα επιτόκια της ΕΚΤ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν, τη μακροοικονομική ανάπτυξη υποτονική και τις φορολογικές και κανονιστικές αλλαγές που κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη, για τους μετόχους των τραπεζών υπάρχει ένα σαφές κυκλικό κίνητρο για έξοδο», είπε ο Napier.

Η UBS προβλέπει ότι οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα διαχειρίσιμο επίπεδο δεδομένων των υγιών κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, αλλά θα καταναλώσει μετρητά που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές ή μερίσματα.

Ο κλάδος υποφέρει επίσης από τις συνέπειες ενός βραχύβιου τραπεζικού πανικού νωρίτερα φέτος, όταν τρεις περιφερειακοί όμιλοι των ΗΠΑ και στη συνέχεια η Credit Suisse πτώχευσαν, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να υπογράψουν συμφωνίες διάσωσης.

Ο Giles Edwards, αναλυτής της S&P Global, δήλωσε ότι «η αύξηση των κερδών σηματοδοτεί μια ευπρόσδεκτη ομαλοποίηση μετά από χρόνια συμπίεσης του περιθωρίου, αλλά δεν αμβλύνει όλες τις διαρθρωτικές προκλήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών».

Ορισμένοι επενδυτές και στελέχη είναι πιο αισιόδοξοι. Ο ακτιβιστής επενδυτής Cevian Capital αγόρασε μετοχές της UBS αξίας 1,2 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, στοιχηματίζοντας ότι ο Ελβετός όμιλος μπορεί να διπλασιάσει την τιμή της μετοχής του και να εξαλείψει το έντονο χάσμα αποτίμησης με τον πλησιέστερο όμοιό του, τη Morgan Stanley.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times ότι αναμένει ότι το ευρωπαϊκό discount θα αρχίσει να μειώνεται. «Δεν νομίζω ότι [κατά τη διάρκεια] την επόμενη δεκαετία το χάσμα θα είναι τόσο μεγάλο. Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους», είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + twenty =