αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη

Την Πέμπτη, κατά την 72η πτήση του Ingenuity, διακόπηκε ξαφνικά η επικοινωνία ανάμεσα στο Ingenuity και το ρόβερ Perseverance. Τελικά, η επαφή αποκαταστάθηκε και πλέον οι ειδικοί της NASA εξετάζουν τι προκάλεσε το πρόβλημα.

Το μικρό ελικόπτερο που μοιάζει με drone έγινε το 2021 η πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πέταξε σε άλλο πλανήτη. Έφτασε στον Άρη με το ρόβερ Perseverance, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα του Ingenuity και τα στέλνει στη Γη.

«Καλά νέα σήμερα», ανέφερε ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό του Jet Propulsion Laboratory της NASA, που κατασκεύασε το ελικόπτερο. Η επαφή με το Ingenuity αποκαταστάθηκε και οι ομάδες που είναι αρμόδιες για αυτό «αναλύουν τα νέα δεδομένα προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την απροσδόκητη διακοπή των επικοινωνιών στη διάρκεια της πτήσης 72».

Η πτήση της Πέμπτης έγινε προκειμένου η NASA να «επαληθεύσει τα συστήματα του ελικοπτέρου έπειτα από μία προσγείωση νωρίτερα από το αναμενόμενο στη διάρκεια της προηγούμενης πτήσης». Το Ingenuity έφτασε σε ύψος 12 μέτρων, αλλά «κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικοπτέρου και του ρόβερ διακόπηκε πρόωρα, πριν από την προσγείωση».

Η NASA έχει χάσει και στο παρελθόν την επαφή με το ελικόπτερο. Το βάρους μόλις 1,8 κιλών Ingenuity επρόκειτο να πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η «μακροβιότητά» του είναι αξιοσημείωτη καθώς για να «επιβιώσει» στο κρύο της νύχτας στον Άρη θερμαίνεται μόνο χάρις στα ηλιακά πάνελ που διαθέτει, τα οποία φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + eight =