αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν χρησιμοποιείς αυτές τις 3 φράσεις θα ακούγεσαι πιο έξυπνος, λένε οι ειδικοί της επικοινωνίας

Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 3 φράσεις θα ακούγεσαι πιο έξυπνος, λένε οι ειδικοί της επικοινωνίας

Αν θες να φαίνεσαι ευφυής, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ιδέα που προσπαθείς να μεταφέρεις. Έχει σημασία και το πώς το λες.

Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν στη χρήση σύνθετων λέξεων και φράσεων για να ακούγονται πιο έξυπνοι. Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές επιπτώσεις, αφήνοντας το άλλο άτομο να αισθάνεται κατώτερο ή να έχει ερωτηματικά για όλα όσα λέγονται, σύμφωνα με τον λέκτορα και επικοινωνιολόγο του Στάνφορντ Matt Abrahams. Αντίθετα, βάλτε στόχο να γίνετε εύκολα κατανοητοί.

Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με κάποιον, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις τρεις απλές φράσεις, τις οποίες προτείνουν οι ειδικοί στο CNBC. Θα σας κάνουν να φαίνεστε πιο έξυπνοι.

«Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα για αυτό;»

Όταν κάποιος σας εκμυστηρεύεται κάτι, ειδικά κάτι ευαίσθητο ή σημαντικό, η πρώτη σας σκέψη δεν πρέπει να είναι να παρέχετε την δική σας καταπληκτική… άποψη ή ιστορία. Άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, κάνουν ερωτήσεις που κάνουν τον συνομιλητή τους να νιώθει ότι ακούγεται και αναγνωρίζεται, λένε οι συγγραφείς Kathy και Ross Petras.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία νοιάζονται μόνο για τις δικές τους σκέψεις και απόψεις. Αλλά οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το πώς νιώθουν οι άλλοι και τι έχουν να πουν», έγραψαν ίδιοι στο CNBC πέρυσι.

Μια φράση όπως «Θα μπορούσες να μου πεις περισσότερα γι’ αυτό;» ενθαρρύνει το άλλο άτομο να συζητήσει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Στη συνέχεια, αφού ακούσετε και δεχτείτε τα συναισθήματά τους, μπορείτε να «κάνετε μια προσπάθεια να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους με ουσιαστικό τρόπο», σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Νομίζω ότι…»

Όταν διορθώνετε κάποιον ή προσφέρετε μια γνώμη, το να λέτε “αυτό είναι το σωστό” είναι προσβλητικό και αγενές, λέει ο εκπαιδευτής ομιλίας και δημοσιογράφος John Bowe. Άτομα με επίγνωση και υψηλή νοημοσύνη αποφεύγουν αυτού του είδους τις δηλώσεις.

«Αυτή η φράση επιμένει πως ό,τι ακολουθεί θα είναι η τελική, έγκυρη άποψη για το θέμα που εξετάζουμε», πρόσθεσε ο Bowe. «Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται ακούσια, μπορεί να ακούγεται λίγο… σαν να παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά».

Αντίθετα, ξεκινήστε τη δήλωσή σας με «νομίζω ότι». Σε κάνει να φαίνεσαι πιο ανοιχτός σε άλλες απόψεις, χωρίς υποδείξεις.

«Μπορείς να μου δώσεις κάποια συμβουλή;»

Όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται, το να ζητάς συμβουλές μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι… πιο έξυπνος.

Εάν ζητήσετε συμβουλές από ένα έξυπνο άτομο, θα σας πιστέψει ότι είστε έξυπνοι για να ξέρετε σε ποιον να απευθυνθείτε, έγραψε η best seller συγγραφέας Joanne Lipman για το CNBC. Σε τελική ανάλυση, χρειάζεται κάποια συναισθηματική νοημοσύνη και αυτογνωσία για να ξέρεις πότε δεν έχεις τις απαντήσεις.

Κάντε πολλές ερωτήσεις και μην φοβάστε όταν πλησιάζετε άλλους για υποδείξεις.

«Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέγγιση είναι το άγχος. Μας εμποδίζει να κάνουμε το πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε μια βασική επαγγελματική επαφή, μια νέα ευκαιρία ή έναν/μια ρομαντικό/η σύντροφο», εξηγεί η Joanne Lipman.

Αφού ξεκινήσετε τη συνομιλία, «κάντε follow-up ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτό που λέει το άλλο άτομο, κάτι που δείχνει ότι ακούτε πραγματικά και ενδιαφέρεστε», προσθέτει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 11 =