αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου, έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις)

Αν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου, έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις)

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Αλλά τι γίνεται αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση; Συχνά δεν το καταλαβαίνουμε ενώ κινούμαστε σε διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Εδώ είναι 5 απλά σημάδια.

1. Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε 🔴

Είτε ονειρεύεστε να ταξιδέψετε στον κόσμο, να πετύχετε την καριέρα των ονείρων σας, να βρείτε μια σχέση αγάπης ή να επιστρέψετε στο πανεπιστήμιο, η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη αυτών των στόχων και φιλοδοξιών. Εάν συχνά υποτιμάτε την ικανότητά σας να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες σας, αυτό το αίσθημα ανεπάρκειας πιθανότατα προέρχεται από ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα εκδηλώνονται με τρόπους που μας κάνουν να νιώθουμε ότι όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε δεν θα είμαστε ποτέ αρκετά καλοί. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει είναι η εξέταση στρατηγικών που έχουν αναπτύξει οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι δεν πρέπει να πάτε σε μια κοινωνική έξοδο επειδή θα κάνετε τα πράγματα άβολα, αντικαταστήστε αυτή τη σκέψη με κάτι που λέει «Είμαι πολύτιμος και ενδιαφέρον άνθρωπος και οι φίλοι μου είναι ενθουσιασμένοι που θα πάω μαζί μου. τους”. Οσο περισσότερο πιάνουμε αυτές τις σκέψεις και τις διορθώνουμε, τόσο περισσότερο το μυαλό μας θα έλκεται αυτόματα προς αυτές στο μέλλον.

2. Ανησυχείτε πάντα για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς 🔴

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Είναι απίθανο να περάσετε από αυτή τη ζωή και να μην συναντήσετε τουλάχιστον ένα άτομο που δεν τα πάει καλά μαζί σας. Επομένως, είναι επιβλαβές να συνδέουμε την αξία μας με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Ένα σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εσάς παρά για το τι σκέφτεστε και ξέρετε για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως άγχος και την ανάγκη να αλλάξετε τον εαυτό σας ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες διαφορετικών ανθρώπων.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετριάσεις αυτά τα συναισθήματα είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τι αγαπάς στον εαυτό σου. Φυσικά, δεν βλάπτει να ακούτε εξωτερικές συμβουλές όταν είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρέπει να είναι το κύριο συστατικό της ταυτότητάς σας.

3. Χρησιμοποιείτε το smartphone σας συχνά σε κοινωνικές καταστάσεις 🔴

Ενα smartphone… είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα για λίγο. Εάν διαπιστώσετε ότι το χρησιμοποιείτε συχνά σε κοινωνικά περιβάλλοντα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αυξημένη χρήση κινητού τηλεφώνου είναι πιο πιθανό να βιώσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί, επειδή η χαμηλή αυτοπεποίθηση οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση του τηλεφώνου, η οποία συχνά οδηγεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτή η ιδέα επεκτείνεται πέρα από τη χρήση του τηλεφώνου σας και σε κοινωνικές καταστάσεις. Το να ξοδεύουμε υπερβολικό χρόνο στα τηλέφωνά μας, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να μας προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας και να μας κάνει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους πιο συχνά.

Η απλούστερη λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο οθόνης σας. Εάν συναντάτε φίλους, δοκιμάστε να βάλετε το τηλέφωνό σας στο κάτω μέρος της τσάντας σας ή να το κλείσετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Αυτό είναι ένα μικρό βήμα στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την παρέα σας με ή χωρίς οθόνη μεταξύ σας. Μάλλον αισθάνονται ακόμα πιο κοντά σας χωρίς το τηλέφωνο μεταξύ σας!

4. Δεν έχετε υψηλές προσδοκίες ή ελπίδες για το μέλλον 🔴

Είναι σύνηθες για άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση να αισθάνονται κολλημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη, την εξυπνάδα ή τις δεξιότητες για να φτάσουν μακριά. Ακόμη και οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δυσκολεύονται να επιμείνουν μπροστά στις προκλήσεις. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να σας κάνει να μην προσπαθήσετε καν να κυνηγήσετε τους στόχους σας από την αρχή. Σκεφτείτε πού βλέπετε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια. Είναι με μια επιτυχημένη δουλειά; Θα ζεις μια ζωή που θα σε κάνει ευτυχισμένο; Εάν απαντήσατε «όχι» ή «αμφιβάλλω» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, είναι απαραίτητο να αναρωτηθείτε γιατί δεν πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας. Πώς αυξάνουμε τις προσδοκίες μας για το μέλλον όταν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε στον εαυτό μας; Μια εύκολη αλλαγή είναι να εφαρμόσετε θετικές επιβεβαιώσεις στα μοτίβα σκέψης σας. Στη συνέχεια, όταν αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, προσπαθήστε να αμφισβητήσετε αυτή τη σκέψη.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας καθημερινά γιατί είστε περήφανοι και πόσο μακριά έχετε φτάσει. Σκεφτείτε τα επιτεύγματά σας και όλους τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς. Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μηνύματα καλοσύνης και θετικότητας που δίνουμε στον εαυτό μας.

5. Αναστατώνεστε όταν λαμβάνετε εποικοδομητική κριτική 🔴

Είναι φυσιολογικό η κριτική να είναι δύσκολο να αφομοιωθεί, αλλά αν το να ακούς ένα κομμάτι καλοπροαίρετης εποικοδομητικής κριτικής καταστρέφει τη μέρα σου και σε κάνει να αμφισβητείς την αυτοεκτίμησή σου, είναι σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης. Η εποικοδομητική κριτική είναι ένας σημαντικός τρόπος για να γνωρίζουμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την δουλειά μας, τη δημιουργικότητα και τις συνήθειές μας ως άτομα.

Εάν έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να εκλάβετε αυτή την κριτική ως επίθεση στις ικανότητές σας στην εργασία. Μπορεί να έχετε σκέψεις ότι το αφεντικό σας δεν πιστεύει ότι είστε σκληρά εργαζόμενοι ή ότι το τυπικό σας στυλ εργασίας δεν είναι αρκετά καλό. Στην πραγματικότητα, μάλλον κάνετε εξαιρετική δουλειά και σας πρότειναν μόνο έναν μικρό τρόπο βελτίωσης.

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα είναι να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να βελτιωθείτε σε τομείς όπου δεν είσαι αρκετά καλοί. Προσπαθήστε να σταματήσετε για μια στιγμή και σκεφτείτε τις προθέσεις του ατόμου όταν σας λέει πράγματα που μπορείτε να βελτιώσετε. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις ικανότητές σας ή το ποιοι είστε. Απλώς σας ενημερώνουν για κάτι που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να κάνετε ακόμα πιο εκπληκτικά πράγματα από όσα ήδη κάνετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 3 =