αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑλλαγές… και στη Wikipedia για την Ελένη Αντωνιάδου: «Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA δεν τεκμηριώνεται»

Αλλαγές… και στη Wikipedia για την Ελένη Αντωνιάδου: «Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA δεν τεκμηριώνεται»

Μετά την μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την Ελένη Αντωνιάδου, ήρθαν και οι σχετικές αλλαγές στην Wikipedia. Ενώ πριν η ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια μίλαγε με θετικά λόγια για τα κατορθώματα της 31χρονης Ελληνίδας, τώρα έχουν γίνει αρκετές… διευκρινήσεις.

«Η ιδιότητα της ως ερευνήτρια της NASA παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή Ακαδημία της ΝΑΣΑ» σημειώνεται. «Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παραταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’ αυτήν», γράφει ανάμεσα σε άλλα η Wikipedia.

Ολόκληρο το προφιλ της Ελένης Αντωνιάδου στη Wikipedia

«Η Ελένη Αντωνιάδου είναι επιχειρηματίας και βιοπληροφορικός. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η ιδιότητα της ως ερευνήτριας της NASA, παρόλο που αναφέρεται σε αρκετά μέσα μαζικής επικοινωνίας, δεν τεκμηριώνεται από καμία επαληθεύσιμη πηγή. Συμμετείχε ως φοιτήτρια στη θερινή ακαδημία της NASA.

Το 2016 η Αντωνιάδου προέδρευσε της 2ης έκδοσης της ιδιωτικής επαγγελματικής κίνησης προώθησης πολιτικών στον χώρο της υγείας, που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Υγείας. Η εταιρεία Mattel, το 2019, κυκλοφόρησε κούκλα Barbie βασισμένη στη μορφή της. Μεταξύ άλλων, συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, «διαΝΕΟσις».

O Δείκτης επιστημονικής ποιότητας h της είναι περίπου στο 7.

Βραβεύσεις

  • Το 2019 της απονεμήθηκε από την Άννα Διαμαντοπούλου το βραβείο Τeaching Leader από την RDC Informatics.
  • Το 2015 το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στις γυναίκες των κάτω των 30 ετών που διαπρέπουν στο χώρο της υγείας.
  • 2014: Βράβευση Βραβείο Γυναικείας Πρωτοβουλίας από το Ίδρυμα Καρτιέ για τη Σύγχρονη Τέχνη

Επικρίσεις

Η βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου στα 1α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος», το οποίο επιδόθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί δριμεία κριτική στο πρόσωπό της κυρίως επειδή σε πολλαπλά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις υπήρχαν ισχυρισμοί που έπειτα αποδείχθηκε πως ήταν ψευδείς.

Ο ισχυρισμός πως είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» είναι ανακριβής καθώς υπεύθυνοι για την (σημ. αποτυχημένη) αυτή επέμβαση ήταν οι Πάολο Μακιαρίνι και Αλεξάντερ Σεϊφαλιάν, ενώ το όνομά της απουσιάζει από την επιστημονική δημοσίευση. Η Αντωνιάδου εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις, μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του ασθενή που υποβλήθηκε στην επέμβαση να αναφέρει ψευδώς πως επέζησε.[19]Παρά τα όποια σχετικά δημοσιεύματα και το βιογραφικό της, η Αντωνιάδου δεν εργάστηκε απευθείας για τη NASA, παρά μόνο παρακολούθησε σαν μεταπτυχιακή φοιτήτρια ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA. Ο ισχυρισμός που τη θέλει να έχει λάβει το βραβείο Εξαιρετικού Ερευνητή NASA -ESA (”NASA – ESA Outstanding Researcher Award”) το 2012 δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Σύμφωνα με τον διαστημικό επιστήμονα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της NASA Σταμάτη Κριμιζή η NASA και η ESA έχουν μόνο ξεχωριστά βραβεία. Επίσης, δεν υπάρχει το όνομά της στη λίστα της NASA η οποία περιέχει ονόματα ληπτών βραβείων μέχρι το 2012. Επιπλέον, αναφορικά με τους τίτλους σπουδών της, σε αντίθεση με κάποιους δημοσιευμένους ισχυρισμούς, δεν είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD). Παρότι ξεκίνησε το 2010 το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αυτό δεν ολοκληρώθηκε καθώς τελείωσε τις σπουδές της από εκεί το 2012 με τίτλο «μάστερ» (MSc). Στον επιχειρηματικό τομέα, είχε ιδρύσει την εταιρεία Transplants without Donors, που φερόταν να ειδικεύεται στην κατασκευή νέων βιοαντιδραστήριων και αυτοματοποιημένων συστημάτων για εφαρμογές μηχανικής σε in vitro και in vivo κύτταρα και ιστούς. Παραταύτα, η εταιρεία δείχνει ανύπαρκτη, καθώς δεν βρίσκονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά μ’ αυτήν.

Τέλος, η Ελένη Αντωνιάδου δέχτηκε κριτική από πανεπιστημιακούς επειδή «καρπώθηκε» εύσημα που δεν της αναλογούν με βάση την πραγματική ακαδημαϊκή της πορεία. Ο Κώστας Μπουγιούκος, επίκουρος καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο της άσκησε κριτική για τους ανωτέρω μη αληθείς ισχυρισμούς. Επιπροσθέτως, ο πρώην καθηγήτης της στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος επιβεβαίωσε την μη εργασία της στη NASA και χαρακτήρισε άτοπο τον τίτλο της «ερευνήτριας» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + thirteen =