αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε 700.000… κλειστά ακίνητα

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε 700.000… κλειστά ακίνητα

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εντοπίσει μέσα από τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμερίσματα και μονοκατοικίες που είναι κλειστά μόνο στα χαρτιά.

Με τη διαδικασία «απογραφής» των ακινήτων που έχουν δηλωθεί ως «κλειστά» στα έντυπα της εφορίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η εφορία ετοιμάζεται να τσεκάρει με τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες κατοικίες που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία, προκειμένου να εντοπίσει τις όποιες περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων από ιδιοκτήτες.

Σε σύνολο περίπου επτά εκατομμυρίων κατοικιών που εμφανίζονται τόσο στην απογραφή κατοικιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και στα έντυπα Ε2 και Ε9 της εφορίας, ως «κλειστά» έχουν δηλωθεί περίπου τα 700.000. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, καθώς στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν αξιοποιείται το ένα στα δέκα ακίνητα.

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι με την εξεύρεση λύσεων για να επιστρέψουν στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα, θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, καθώς οι έρευνες κάνουν λόγο για έλλειψη προσφοράς ακινήτων που αντιστοιχεί σε περίπου 210-220 χιλιάδες κατοικίες (με τελευταία σχετική έρευνα αυτή που διενήργησε η Τράπεζα Πειραιώς).

Ωστόσο, τα ποιοτικά στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Από τη μελέτη της κατανομής των ακινήτων προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των κενών ακινήτων βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), όπου είναι και πιο έντονο το στεγαστικό πρόβλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα εμφανιζόμενα ως κενά ακίνητα στην επαρχία και ειδικά σε χωριά. Παλαιές κατοικίες που χρήζουν επισκευών, ακίνητα που έμειναν εγκαταλελειμμένα κ.λπ., ουσιαστικά δεν μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, πολύ απλά διότι στις περιοχές που βρίσκονται δεν υπάρχει ζήτηση για κύρια κατοικία.

Η μέχρι τώρα έρευνα βγάζει ακόμη ένα συμπέρασμα: Τουλάχιστον 100 χιλιάδες ακίνητα έχουν «μπλεγμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή ανήκουν σε περισσότερα από ένα φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα η αξιοποίησή τους να «σκοντάφτει» στα διαφορετικά συμφέροντα που ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη και στους κόλπους των ίδιων οικογενειών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − two =