αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ίσως…»: 5 μικρές φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι λιγότερο αξιόπιστος

«Ίσως…»: 5 μικρές φράσεις που σε κάνουν να ακούγεσαι λιγότερο αξιόπιστος

Οι λέξεις έχουν δύναμη. Και ενώ μερικές φορές μπορεί να λέμε το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τακτικά και καταστρέφουν την αξιοπιστία μας.

Όσο καλές προθέσεις κι αν έχουμε, όταν προσπαθούμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των άλλων, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια μας. Έχετε μιλήσει ποτέ σε κάποιον και σκεφτήκατε: «Αυτό το άτομο δεν ξέρει για τι διάολο μιλάει»; Ο λόγος που το σκέφτηκες είναι επειδή χρησιμοποίησε λέξεις ή φράσεις που τον έκαναν να φαίνεται λιγότερο αξιόπιστος.

Όταν έχετε εργαστεί επιμελώς για να κερδίσετε ένα όνομα ή φήμη για τον εαυτό σας, είναι κρίμα να το καταστρέφετε χρησιμοποιώντας κατά λάθος φράσεις. Εδώ είναι 5 φράσεις που πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος.

1. Ίσως…

Μια ειδικός σε θέματα γλωσσολογίας, η Deborah Tannen λέει να αποφύγετε τη χρήση λέξεων όπως ”ίσως” επειδή χρησιμοποιούνται συνήθως όταν δεν θέλουμε να πούμε κάτι ξεκάθαρα. Αν ξεκινήσετε τη φράση σας με τρόπο που υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας και αν δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, κανείς δεν θα το κάνει.

2. Νομίζω…

Ή νομίζεις ή ξέρεις. Λέγοντας «νομίζω», ακούγεται σαν να μην είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και οτιδήποτε πείτε αμέσως μετά. Με τη σειρά του, το άτομο με το οποίο μιλάτε θα αισθάνεται ότι μάλλον δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω σας.

3. Για να είμαι ειλικρινής

Αν αυτό που λέτε είναι 100% αλήθεια, τότε δεν χρειάζεται να το πείτε αυτό. Εκτός κι αν δεν είσαι ειλικρινής όλη την ώρα… Και χρησιμοποιώντας αυτή τη φράση φαίνεται ότι δεν είστε πάντα ειλικρινείς.

4. Αυτή μπορεί να είναι μια χαζή ερώτηση, αλλά…

Η χρήση αυτής της φράσης θα καταστρέψει την αξιοπιστία σας πριν καν ξεκινήσετε. Με το να το λες, «Μην ακούς τι έχω να πω, γιατί αυτό που λέω είναι ανόητο», μάλλον ο άλλος δεν θα πάρεις στα σοβαρά την τοποθέτηση σου. Καμία ερώτηση δεν είναι ανόητη, γι’ αυτό μην πουλάτε τον εαυτό σας φθηνά. Απλώς κάντε την ερώτησή σας και προχωρήστε.

5. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά…

Ο λόγος που αυτή η φράση καταστρέφει την αξιοπιστία σας είναι ότι λέει στο άλλο άτομο ότι δεν πιστεύετε πολύ αυτό που λέτε. Στέλνει το σήμα ότι πιθανότατα κάνετε λάθος και χρειάζεστε το άλλο άτομο να σας διορθώσει. Σε επαγγελματικό περιβάλλον ή εταιρικό περιβάλλον, αυτή η φράση δεν θα σας οδηγήσει πουθενά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 2 =