αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχεται το δωρεάν WiFi σε πλατείες και πάρκα

Έρχεται το δωρεάν WiFi σε πλατείες και πάρκα

Μπορεί να χρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια από την σύλληψη της ιδέας, αλλά τελικά φαίνεται πως το σχέδιο για δωρεάν WiFI σε 2.500 πλατείες, πάρκα και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού σε όλη την Επικράτεια μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναδείχθηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι που θα αναλάβουν την εγκατάσταση και παραμετροποίηση των δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω συμφωνίας πλαίσιο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους ΟΤΕ, Vodafone-Cosmos Business Systems και Wind.

Ακόμη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην διακήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την αξιολόγηση της απόδοσης των σημείων πρόσβασης που θα προτείνουν οι Δήμοι, αλλά και τον συντονισμό μεταξύ των εταιρειών που θα εγκαθιστούν τα WiFi, των Δήμων και των υπηρεσιών του υπουργείου.

Στόχος είναι το έργο WiFi4GR να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να προχωρά σταδιακά, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα που χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο φυσικό αντικείμενο, εκτενή γεωγραική διασπορά και από ένα μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων συντελεστών με διαφορετικούς ρόλους, εξειδίκευση και αρμοδιότητες.

Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Δήμοι θα προτείνουν τα σημεία πρόσβασης και στη συνέχεια θα παρακολουθείται η διαδικασία, από την έγκριση των απαραίτητων αδειών, την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και την παρακολούθηση της κατάστασης του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

2.600 WiFI Hotspots

Στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. Η διαθέσιμη ταχύτητα download θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 Mbps, εκτός και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για τέτοιες ταχύτητες, οπότε θα επιλέγεται πάντα η μέγιστη δυνατή.

Για το σκοπό αυτό θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια. Αναμένεται ότι στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα πρέπει να διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά: Χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής- μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων, σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.α. Ο στόχος είναι η κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =