αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈνας 17χρονος Έλληνας που κατακτά τον κόσμο της ρομποτικής

Ένας 17χρονος Έλληνας που κατακτά τον κόσμο της ρομποτικής

Είναι μόλις 17 ετών και δημιουργεί αλγόριθμους που πολλοί θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν, ενώ έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος για τον Ιάσoνα-Σταύρο Σόμογλου δυο φορές πρωταθλητή Ελλάδας στη Ρομποτική και 7ο Ολυμπιονίκη Ρομποτικής στην Κόστα Ρικα το 2017, ο οποίος όπως λέει και η προπονήτριά του Διάνα Βουτυράκου είναι από τις περιπτώσεις που ο μαθητής ξεπερνάει τον δάσκαλό του.

Η ρομποτική μπήκε στη ζωή του Ιάσονα πριν από 5 χρόνια. Η πρώτη διάκριση ήρθε το 2016 όταν συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, παρουσιάζοντας με την ομάδα του ένα ρομποτικό σωλήνα που ξεχώριζε ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Κέρδισαν την πρώτη θέση κι έτσι το… εισιτήριο να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Ινδίας.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, τον επόμενο χρόνο με νέα ομάδα και με ένα πρότζεκτ αειφόρου κοινότητας που διαχειριζόταν με αλγόριθμους την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται σε μία κοινότητα, κέρδισε ξανά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, διάκριση που τον οδήγησε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα, όπου έλαβε την 7η θέση, φέρνοντας στην Ελλάδα μια Ολυμπιακή Διάκριση στη Ρομποτική.

Στη συνέχεια επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή στο Coding Summer School στις Βρυξέλλες που διοργανώνεται από την Boeing σε συνεργασία με τη Think Young, με σκοπό να διδάξει προγραμματισμό σε μαθητές Γυμνασίου.

Αναβαθμίζοντας το πρότζεκτ της αειφόρου κοινότητας κέρδισε την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα, ενώ δύο μήνες αργότερα συμμετείχε ως Junior Software Developer στην Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIG στο Παρίσι.

Το 2019, με νέα ομάδα, συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge στο Ντουμπάι, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο μηχανικής και την 6η θέση στη συνολική κατάταξη.

Παράληλλα, είναι ο Software Developer στη spACS ομάδα του American Community Schools of Athens, η οποία μελετά πώς αντιδρά το μέλι, το ούζο και το πετιμέζι σε μηδενική βαρύτητα, σε απόσταση 100 χλμ από την επιφάνεια της γης, πείραμα που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διαστημική κάψουλα της Blue Origin.

Τέλος, είναι βοηθός προπονητή σε ομάδα ρομποτικής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Κορέας το 2020 ενώ παράλληλα ετοιμάζει και την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + ten =